Kinek a pap, kinek a papné. Férjemnek gnocchi, Papának nudli.
Történt egyszer, mikor még "tanulatlan" voltam: a férjem kérdezte mi lesz az ebéd,
mire én mondtam: - nudli,
mire Ő, hogy - azt nem kéri, mert nem szereti.
Jó rendben. Mi viszont szeretjük.
mire én mondtam: - nudli,
mire Ő, hogy - azt nem kéri, mert nem szereti.
Jó rendben. Mi viszont szeretjük.
Eltelt némi idő, újra sor került eme nagyszerű tésztára.
A párbeszéd a férjem és köztem a következő:
kérdezi a férjem, mi finomat készítesz? mire én - gnocchit.
Hű az finom...
No komment....
Hű az finom...
No komment....
Folytathatnám, hogy a Papa mit kérdezett, de Ő nem kérdezős ( inkább mesélős ) neki tudtam,
mit kell mondani: nudli.
Imádja, viszont ha azt mondanám: gnocchi, nyilván 87 évesen is dobna egy hátast.
mit kell mondani: nudli.
Imádja, viszont ha azt mondanám: gnocchi, nyilván 87 évesen is dobna egy hátast.
Mikor ma eldöntöttem, hogy nudli/gnocchi lesz, hát a gombhoz kerestem a kabátot,
mert valami mákosat szerettem volna. Imádom a mákot (is) és nagyon szeretek vele dolgozni,
teljesen izgalomba hoz. (Nem véletlen, hisz ugye drogot tartalmaz. Ha-ha.)
mert valami mákosat szerettem volna. Imádom a mákot (is) és nagyon szeretek vele dolgozni,
teljesen izgalomba hoz. (Nem véletlen, hisz ugye drogot tartalmaz. Ha-ha.)
Ó hát egyszerű: Papának mákkal megszórt nudli.
Nekünk: mákos gnocchi, de beleteszem a mákot, a tésztába.
Tehát két recept következik, külön-külön írom, de természetesen pl. a krumplit nem külön főztem,
de külön mértem. Mind a kettő, nagyon-nagyon finom.
de külön mértem. Mind a kettő, nagyon-nagyon finom.
Először a gnocchi:
Tésztájában mákos gnocchi, vajjal és parmezánnal
Tésztájában mákos gnocchi, vajjal és parmezánnal
Hozzávalók
700 g krumpli ( főtt és áttört súly )
2 db kisebb tojás
30 g vaj
tengerisó
70 g mák darálva
250 g rétesliszt
+
3 ek. olívaolaj, amire a tésztát rászedtem
tálaláshoz
30 g vaj
100 g parmezán reszelve
fejenként 2 - 3 nagyobb parmezán forgács
frissen őrölt bors
A krumplit megtisztítottam, kockákra vágtam és 10 perc alatt megpároltam a kuktában.
Azért pároltam, mert így nem szív fel vizet, tehát szárazabb marad. A krumplitörőn átnyomtam.
Hagytam a szobalevegőn hűlni, még hűlés közben is szikkadt.
Amikor már csak langyos volt, hozzáadtam a vajat, a kettő tojást,
megszórtam sóval és a szélére szórtam a kimért mákot és lisztet.
Hagytam a szobalevegőn hűlni, még hűlés közben is szikkadt.
Amikor már csak langyos volt, hozzáadtam a vajat, a kettő tojást,
megszórtam sóval és a szélére szórtam a kimért mákot és lisztet.
A kezemmel összedolgoztam a tojást, vajat, krumplit és fokozatosan hozzádolgoztam a lisztes mákot.
Kész, félretettem.
Kész, félretettem.
Egy 5 literes fazékba odatettem kb 3 l vizet forrni, amiben majd kifőzöm a tésztát.
(Még a víz felforrt elkészítettem a nudli tésztáját, lásd lejjebb. A nudlit főztem ki előbb.)
A tésztát, a lisztezett munkalapra tettem, néhány nagyobb darabra vágtam,
majd kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodortam belőle, a hosszúsága mindegy.
1 cm szélességű darabokra vágtam. Ilyenkor szokták egy villával díszíteni.
Ezt én nem tettem, helyette egy vesszőfonaton átgörgettem, igaz darabonként, de ez elég gyorsan megy.
(A vesszőfonatot még régebben készítettem)
majd kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodortam belőle, a hosszúsága mindegy.
1 cm szélességű darabokra vágtam. Ilyenkor szokták egy villával díszíteni.
Ezt én nem tettem, helyette egy vesszőfonaton átgörgettem, igaz darabonként, de ez elég gyorsan megy.
(A vesszőfonatot még régebben készítettem)
Természetesen ez a lépés kihagyható, én sem gyakran teszem...
Kis adagokban ( hogy a víz ne hűljön le, a tészta ne ázzon el) kifőztem 4 -5 perc alatt.
Lábasba 3 ek olívaolajat tettem, erre raktam a kész tésztát, minden újabb adagnál megrázogattam,
hogy ne ragadjanak össze. Amikor mind kész volt, melegen tartottam a sütőben.
hogy ne ragadjanak össze. Amikor mind kész volt, melegen tartottam a sütőben.
Tálalás előtt egy serpenyőben megforrósítottam a vajat, ráborítottam a gnocchit és rászórtam a parmezánt, összekevertem, hagytam 3 -4 percig, hogy picit odapiruljon és íziben tányérra szedtem.
*
Hozzávalók
500 g főtt, áttört krumpli
1 db nagyobb tojás
20 g vaj
tengerisó
250 g rétesliszt
( a liszt, ugyan annyi mint a gnocchinak, mert a nudlinak kicsit masszívabb tésztát szoktam készíteni )
3 ek olaj
tálaláshoz
cukor
cukor
darált mák
Összeállítottam a tésztát, annyi különbséggel, hogy ebbe nem tettem mákot.
Lisztezett munkalapra tettem, néhány darabra vágtam és kb, 1 cm átmérőjű,
tetszőleges hosszúságú rudakat sodortam belőle.
A rudakat picit ellapítottam és egy habkártyával (a képen látható, ha nincs, késsel is lehet )
fél cm szélességűre daraboltam.
tetszőleges hosszúságú rudakat sodortam belőle.
A rudakat picit ellapítottam és egy habkártyával (a képen látható, ha nincs, késsel is lehet )
fél cm szélességűre daraboltam.
A lobogó vízben kifőztem. Kis adagokban, 3 - 4 perc alatt a víz tetejére jöttek levegőt venni,
akkor még hagytam 2 percig és már szedtem is ki.
Kivételesen a nudlit leszoktam hideg vízzel öblíteni, mert így fittebb kinézete van,
a cukros mák meg így is ráragad, tehát hideg folyóvíz alá tartottam egy pillanatig.
Egy lábasba 2 ek olajat tettem és ebbe gyűjtögettem a kifőtt nudlit.
Amikor újabb adag érkezett, picit összerázogattam őket.
Mikor kész lett az egész, ráborítottam a fedőt és beraktam, a még meleg sütőbe,
hogy ne hűljön ki tálalásig. Előtte sült meg a kenyér.
Tálalás előtt egy serpenyőbe 3 ek kristálycukrot kanalaztam és kb. 50 g mákot,
vártam amíg a cukor elolvadt és akkor ráraktam a nudlit,
hagytam, hogy az alja picit karamellizálódjon.
vártam amíg a cukor elolvadt és akkor ráraktam a nudlit,
hagytam, hogy az alja picit karamellizálódjon.
:)
Rég készítettem, most dilemmában vagyok én is, mi áll közelebb hozzám elnevezésben :D
VálaszTörlésNekem mindegy, ha édesen készítem nudli, ha sósan gnocchi.
VálaszTörlésMa meglátogattalak.
Annyi jó recept van Nálad, csak idő kell hozzá...