2012. február 23., csütörtök

Biscotti Picanti/Szicíliai csípős kétszersült



A recept innen, Anissa Helou könyvéből származik és itt olvastam róla.

Az eredeti receptben szereplő ánizst lecseréltem, fokhagymára.
A fehér bort felváltottam rozéra.




Szicíliai kétszersült borssal és fokhagymával




Hozzávalók
60 ml langyos víz
2 1/4  tk száraz élesztő ( 7 g )
120 g finomliszt
100 g teljesőrlésű tönkölyliszt
240 g búzadara
1 tk tengerisó
1 tk frissen őrölt bors
3 ek natúr ( barna ) szezámmag
1 ek fekete szezámmag
3 gerezd fokhagyma reszelve ( finomra )
150 ml + 2 ek extra szűz olívaolaj 
60 ml Villányi rozé
110 ml víz

A szárazélesztőt a 60 ml langyos vízben krémesre kevertem.
A szárazanyagokat kimértem és összekevertem.
Hozzáadtam a másfél deci olívaolajat és a két kezem között összemorzsolgattam,
dörzsölgettem a keveréket.  Belereszeltem a fokhagymát.
Hozzáadtam a feloldott élesztőt, a bort és a 110 ml vizet.
Összegyúrtam a tésztát és még tovább gyúrtam 5 percig.
Letakartam és 25 fokos helyen pihentettem 15 percig.
Újra gyúrtam 5 percig, amíg sima, selymes, rugalmas lett a textúrája.
Beletettem egy olívaolajjal kikent tálba, meleg helyre tettem és megvártam amíg duplájára emelkedik.

Ekkor 3 részre osztottam és egyenként 30 cm hosszú rudakká sodortam.
Egy tepsire sütőpapírt terítettem és a rudakat ráhelyeztem egymástól 5 cm távolságra.




 Egy éles késsel, ujjnyi széles szeleteket metszettem DE nem vágtam át teljesen a tésztát.
A meleg helyen újabb 45 percig kelesztettem, pihentettem.
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra ( légkeverés ), amikor forró lett, betettem a tepsit és
13 perc alatt arany színűre sütöttem. ( Éppen, hogy elkezdet színe lenni! )
Kivettem a sütőből, a hőmérsékletet lecsökkentettem 100 fokra, a tészta rudakat
pedig a bemetszés helyén feldaraboltam és fektetve visszaraktam a sütőlemezre.





A sütőlemezt pedig a sós kekszekkel, a második sütésre is, a sütőbe tettem.
35 perc alatt kiszáradtak és szép aranybarna színt szereztek maguknak...




Fogyasztható magában, egy pohár bor mellé, sajttal, sonkával, vagy levesbe tördelve.
Ropogós, omlós, pikáns csoda!
Elvileg három hétig tárolható, szerintem többet is kibírna, ha mi kibírnánk, hogy ne fogyasszuk el!
Kb. 50 szelet lett belőle.






...és ahogy én ajánlom,
egy nem túl vékony szelet, frissen szelt avokádóval!


Friss ízorgia...





Köszönöm a receptet és a lehetőséget.




Kaptam. Köszönöm.

-----------------------------------------------------------------------------


Utóirat
Elkészítettem friss élesztővel is:  a szárazat, 20 g frissre cseréltem.


10 megjegyzés:

  1. Isn't it great how you can alter this recipe to your liking! Garlic sounds just perfect. Love those wonderful green slices of avocado on them too!! Thanks for baking along with and telling about how you baked this recipe in your mail.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks. I am happy, it's very tasteful. I like this baking game, I will follow that.

      Törlés
  2. They look lovely! That's a pretty nice idea to pair it with avocado! Thanks for baking with us.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Karen!
      Thanks.
      Pleasure to baking with you, for me too.

      Törlés
  3. Avocado ,,, awesome.
    I will be having this with our wine tonight!
    Delighted you enjoyed it. Thanks for baking with us,

    VálaszTörlés
  4. I so glad. Thanks.
    Have a nice evening.

    VálaszTörlés
  5. Garlic instead of anise! Great idea. And I really like the idea of serving them with avocado slices. Thank you for baking with us!

    VálaszTörlés