Annyira egyszerű, hátha Valaki ebbe szeret bele.
Magokkal szórt, tönköly koszorú
Hozzávalók
12 órával előbb
220 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g rétesliszt
80 g tönköly finomliszt
20 g friss élesztő
1 tk tengerisó
1 mk méz
420 g víz
12 órával később
200 g tönköly finomliszt
2 ek olaj
1.) lépés: összekészítettem a tejes kiőrlésű tönkölylisztet, réteslisztet, finomlisztet,
rászórtam a sót összekevertem egy spatulával.
Közepére belemorzsoltam az élesztőt, rácsorgattam a mézet és ráöntöttem a hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal elkevertem. Fóliával letakartam és pihent ( velem együtt ) reggelig.
Bár ő kétszer annyit, bő 12 órát.
rászórtam a sót összekevertem egy spatulával.
Közepére belemorzsoltam az élesztőt, rácsorgattam a mézet és ráöntöttem a hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal elkevertem. Fóliával letakartam és pihent ( velem együtt ) reggelig.
Bár ő kétszer annyit, bő 12 órát.
2.) lépés: a megkelt tésztához adtam 2 ek. hidegen sajtolt napraforgóolajat és
annyi lisztet amennyit felvett a tészta.
A cél, egy rugalmas jelleg kialakítása volt. Se nem kemény, se nem puha.
annyi lisztet amennyit felvett a tészta.
A cél, egy rugalmas jelleg kialakítása volt. Se nem kemény, se nem puha.
Ez a mennyiség pont 200 g volt.
A liszt adagolása közben folyamatosan járattam, a tésztában, a dagasztókart. (kb. 5 perc)
Lisztezett munkafelületre tettem és a kacsóimmal szépen meggyurmáztam. (kb. 5 perc)
Végül cipót formáztam belőle, letakartam fóliával és vászonnal és hagytam, hogy duplájára keljen.
( kb. 2,5 óra )
( kb. 2,5 óra )
Kibontottam a megkelt tésztát és 12 db kb. egyenlő darabra vágtam. Letakartam.
Egyenként előszedtem és 45 cm hosszú ( a munkaasztalom pont ilyen széles ) rudakat hengergettem belőle.
Egyenként előszedtem és 45 cm hosszú ( a munkaasztalom pont ilyen széles ) rudakat hengergettem belőle.
Egymás után sorakoztattam, tőlem elfelé. Szigorúan takarás alatt, mert gyorsan szárad ( legalább is nálunk ).
Előszedtem a legrégebben " hengereltet " és középtájon egy karikát alakítottam ki,
úgy hogy a tészta két vége 1/3 - 1/3 szabadon maradt.
Ezt a két véget egymás után rátekertem a karikára, átfűzögettem.
Koszorúfonók előnyben.
Bár szerintem leírva bonyolult, elkészíteni egyszerű.
Édesanyám, gyakran készített fonott tésztákat, láttam és most ügyeskedem én is ...
Igazából nem így akartam, de ez lett belőle.
Sütőpapíros tepsire raktam 6-ot - 6-ot,
lefújtam vízzel és szórtam a tetejükre egész mákot és szezámmagot.
Betettem a hideg sütőbe, amit előtte bespricceltem vízzel.
A sütőben mindig melegebb van mint a konyhában és a levegő sem éri.
lefújtam vízzel és szórtam a tetejükre egész mákot és szezámmagot.
Betettem a hideg sütőbe, amit előtte bespricceltem vízzel.
A sütőben mindig melegebb van mint a konyhában és a levegő sem éri.
Bő óra alatt újra megkelt.
Az egyik tepsit kivettem, a másikat bent hagytam és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, légkeverésre.
Újra bepermeteztem és beállítottam az órát 21 percre.
Kész is lett ennyi idő alatt.
Megcseréltem a két tepsit, sült ki, nyers be, immár a forró sütőbe,
5 perccel rövidebb idő alatt sült meg, készült el.
Az egyik tepsit kivettem, a másikat bent hagytam és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, légkeverésre.
Újra bepermeteztem és beállítottam az órát 21 percre.
Kész is lett ennyi idő alatt.
Megcseréltem a két tepsit, sült ki, nyers be, immár a forró sütőbe,
5 perccel rövidebb idő alatt sült meg, készült el.
Meseszép!!!
VálaszTörlésKöszöni.
Törlés