Follow by Email

2012. február 12., vasárnap

" Túlélő-túra "


Végre, itt a beszámoló, az egy héttel ezelőtti túráról, amiről itt tettem említést.
Tegnap a " kis csapat " újjabb, immár 20 km-es teljesítmény túrán vett részt.
A síszünetben pedig 4 napos túrára mennek, éjszakai pihenővel.
Hát nem tétlenkednek...

A csapat felállása:
- a túravezető, a cikkben szereplő Matyi Édesapja,  napi rendszerességgel sportol, túrázik és gyakorlott túravezető. Havi renszerességgel együtt mennek, imádja a gyerekeket ( minden gyereket ),
egy egész iskola " Zsoltja ". Én magam is rábíztam az életem, sőt már többször a Fiamét.
- Matyi  
- a Fiam, Bence
Matyi és Bence barátok, 6. osztályosok.

Az egész cikket bemásolom, írta a Túravezető, M. Zsolt.

""

      BEAR GRYLLS TÚLÉLŐ TÚRA FEBRUÁR ELEJÉN

MÁR PÉNTEK DÉLUTÁN MEGÉRKEZTÜNK  BENCÉÉKHEZ  MATYIVAL, HOGY A MÁSNAPI TÚRÁRA FELKÉSZÜLJÜNK.  KÉT HETE BESZÉLTÜK MEG, - EZEN A HÉT VÉGÉN BARANGOLUNK VALAHOL ÉS KIPRÓBÁLUNK EGY-KÉT TRÜKKÖT, AMIT A NEMRÉGEN MEGJELENT KÖNYVÉBŐL ELLESTÜNK. AKKOR MÉG NEM VOLT SZÓ NAGY HIDEGRŐL,  30 CM HÓRÓL ÉS VIHAROS SZÉLRŐL.

DE MÉG NEM TARTUNK ITT. ELŐSZÖR A BENCE ÉDESANYJA (ÁGI) ISTENI HAMBURGEREIT KELLETT LEGYŐZNÜNK. SIKERÜLT, DE MÁR ESTE 8 ÓRA VAN, FEKVÉS. A KÉT GYEREK A NYITOTT (-8CELSIUS FOK) TERASZON, ÉN EGY SÁTORBAN A KERTBEN ALUDTAM. EZ VOLT A HÁLÓ ÉS BIVAKZSÁKOK FŐPRÓBÁJA A MÁSNAPI PREMIER ELŐTT.

KORÁN KELÜNK ÉS A REGGELI UTÁN ÖSSZEPAKOLUNK .  RÖVID KOCSIKÁZÁS UTÁN MEGÉRKEZÜNK KATALINPUSZTÁRA. KAMÁSLIKAT FÖLHÚZZUK  BAKANCSAINKRA, FÖLVESZI KI-KI A MAGA HÁTIZSÁKJÁT ÉS ELINDULUNK A NASZÁLY FELÉ.                            ERŐS EMELKEDŐVEL KEZDŐDIK A KÉK JELZÉSŰ TÚRISTAÚT. MINDJÁRT KIMELEGSZÜNK.     A FIÚK IS RÁJÖNNEK, HOGY EGÉSZEN MÁS NEHÉZ PAKKOKKAL MENNI. ELKEZD HULLANI A HÓ, AHOGY A METEOROLÓGIA  JELEZTE. DE NEM FÁZUNK, SŐT A KABÁTOK CIPPZÁRJAI IS LECSUSSZANNAK. EGY ÓRA ALATT ELÉRJÜK A BIKK-KUTAT. RÖVID PIHENŐ, MEGNÉZZÜK A BEFAGYOTT FORRÁST ÉS MÁR INDULUNK IS TOVÁBB. ÉN SZÍVEM SZERINT FŐLMENNÉK A HEGY GERINCÉRE , DE A FIATALOKNAK NINCS HOZZÁ KEDVE, IGY MEGÁLLUNK FÉL ÓRA MÚLVA EGY KIS DOMBOCSKA TETEJÉN, AHOL SÍMÁNAK TŰNIK A HAVAS TALAJ (EZT KÉSŐBB BEBUKTUK) ÉS SOK KIDŐLT VAGY KIVÁGOTT FA VAN. A SRÁCOK NEKIÁLLNAK ELKÉSZÍTENI AZ ÉJSZAKAI MENEDÉKÜKET. AZT GONDOLTÁK,  HOGY EZ CSAK JÁTÉK ÉS GYORSAN KÉSZEN LESZNEK. NEM!  EZ KEMÉNY MUNKA.  KB. NÉGY ÓRÁN KERESZTÜL KÉSZÍTJÜK AZ ITT LÁTHATÓ KUNYHÓT. RENGETEG ÁGAT KELL ÖSSZEGYŰJTENI ÉS AMIKOR EZEK MEGADJÁK A TARTÓVÁZAT, BEFEDNI SZÁRAZ LOMBBAL. MIRE KÉSZEN LESZÜNK A HÓ IS NAGYON RÁKEZD.AZT NEM MEREM ÁLLÍTANI, HOGY EGY HÓPIHE SE ESIK KERESZTÜL AZ ÁGAK KÖZÖTT, DE TALÁN A CÉLNAK MÉGIS MEGFELEL. ÉN KÖZBEN TÜZET RAKOK ÍGY IDŐNKÉNT LEHET MELEGEDNI, KESZTYŰT SZÁRÍTANI. MATYIÉK KITAKARÍTJÁK A MENEDÉKHELYÜK ALJÁT ÉS „MEGÁGYAZNAK” MAGUKNAK. ÉN IS FÖLVEREM A SÁTRAMAT, AMI HÁROM SZEMÉLYES, ÉS HA AZ ÉJSZAKA VALAKI MEG AKARNA FAGYNI, ÁTJÖHET HOZZÁM MELEGEDNI. AZ IDŐJÓSOK AKÁR -20 CELSIUS FOKOT IS MONDTAK.                                   

SÖTÉT VAN MÁR, CSAK A FELHŐKÖN ÁTSZŰRŐDŐ HOLD FÉNYE ÉS A PISLÁKOLÓ TŰZ VILÁGÍT. FÉL HÉTKOR LEFEKSZÜNK. NEM TÚL KÉNYELMES A HELY, MERT AMI A HÓ MIATT SIMA FELÜLETNEK TŰNT, MOST KIDERÜL, VADDISZNÓK ÁLTAL FELTÚRT GÖDRÖK ÉS DOMBOK HALMAZA. DE LEGALÁBB MELEG VAN A ZSÁKOKBAN. ÓRÁNKÉNT FÖLKELEK ÉS FÁT RAKOK A TŰZRE, HOGY REGGELRE MEGMARADJON LEGALÁBB A PARÁZS.            HAJNAL KÉT ÓRA KÖRÜL A MATYI SEGÉLYKÉRŐ HANGJÁRA ÉBREDEK. ZIPPZÁR KI HÁLÓZSÁK LE: - MI A BAJ? KIDERÜL A BIVAKZSÁKOT TELJESEN LEZÁRTA ÉS NEM KAPOTT LEVEGŐT. LÉGSZOMJA VAN ÉS NAGYON MEGFÁJDULT A FEJE. BEJÖN HOZZÁM, BEBÚJIK AZ ÉN FINOM MELEG ZSÁKOMBA, ÉN MEG ÁTHOZOM AZ Ő KIHŰLT FEKHELYÉT ÉS ABBA FÉSZKELEM BE MAGAM. A BENCE (AKI EGYÉBKÉNT MOST ALSZIK KINT ERDŐBEN ELŐSZÖR) VÁLLALJA, HOGY TOVÁBBRA IS KINT MARAD, MOST MÁR EGYEDÜL!!!     REGGELIG AZTÁN MÁR SEMMI EXTRA NEM TÖRTÉNIK, CSAK HIDEG VAN ÉS MÁR NINCS MELEG RUHÁNK AMIT FÖLVEHETNÉNK.


HAJNALBAN SIKERÜL A TÜZET FELÉLESZTENI. A BAKANCSAINKAT FELVÉTEL ELŐTT MELEGÍTENI KELL A LÁNGOK FÖLÖTT ÚGY ÖSSZEFAGYTAK. ÁLLVA REGGELIZÜNK, AZTÁN ÖSSZEPAKOLUNK. ZÁRÓ AKKORDNAK A TEGNAP ÉPÍTETT KUNYHÓ SZÁRAZ ÁGAIT A TŰZRE TESSZÜK ÉS ÁTMELEGSZÜNK MELLETTE.                            FELHŐTLEN AZ ÉG, A HEGY ÁRNYÉKA HŰTI KÖRÜLÖTTÜNK A VILÁGOT, KB. -13 CELSIU FOK LEHET.  GYORSAN  HALADUNK A VÖLGY FELÉ, AHOL MÁR HÉTÁGRA SÜT A NAP.

GYÖNYÖRŰ A FEHÉR TÁJ, A HÓ TETEJE MINTHA GYÉMÁNTOKKAL VOLNA TELESZÓRVA, CSILLOG,  SZINTE VAKÍT A FÉNYE. KÉT ÓRA SÉTA, ÉS ISMÉT AZ AUTÓNÁL VAGYUNK, HOGY VISSZATÉRJÜNK A CIVILIZÁCIÓBA. ""Ezek az élmények emlékek maradnak és tapasztalattal gazdagítanak.
Hétfőn este megkérdeztem a Fiam: " Mond ha visszamehetnénk az időben, újra így döntenél? " Határozott  " Igen " volt a válasz.

 Remek Pasik vagytok mind a hárman. Köszönjük Zsolt, hogy elvitted Őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése