Három évvel ezelőtt egy téli napon, az iskolából hazafelé jöttünk.
Egy jónevű hamburgeres ( vidéken ) közelében vezetett az utunk.
Már messziről megcsapott minket, a húspogácsa illata.
Már messziről megcsapott minket, a húspogácsa illata.
Nem csoda, hogy Gyermekem megkívánta. Én pedig természetesen nem mondtam nemet,
hisz ritkán kér ilyet, tudja, otthonában finom ebéd várja.
hisz ritkán kér ilyet, tudja, otthonában finom ebéd várja.
Már elfogyasztotta a finom falatokat, távoztunk és csendben folytattuk utunkat, mikor egyszer csak megszólalt: " milyen jó lenne egyszer annyi hamburgert enni, amennyit megbírok."
Válaszoltam valamit, de nem hagyott nyugodni a dolog, s így történt, hogy kezdetét vette a házi
" hamburgerde ".
" hamburgerde ".
Azóta igen gyakran készítek, főleg ha népes férfi társaság gyűlik össze nálunk.
Tegnap ilyen nap volt.
( Nem is sikerült fotókat készítenem, csak is a puffancsról...)
Valamikor útközben rátaláltam erre a receptre, ebből indultam ki.
Szezámmagos puffancs
Hozzávalók
900 g finomliszt
4 ek cukor
3 tk só
30 g friss élesztő
350 ml tej
190 g joghurt
80 g olaj
------------
+ 1 tojás
szezámmag
A lisztet, cukrot, sót összekevertem, átszitáltam a keverőtálba.
A tejet picit meglangyosítottam, elkevertem a joghurttal, az olajjal és az élesztővel.
Bekapcsoltam a keverőgépet és a szárazanyagokhoz hozzáöntöttem a folyékonyakat.
A tejet picit meglangyosítottam, elkevertem a joghurttal, az olajjal és az élesztővel.
Bekapcsoltam a keverőgépet és a szárazanyagokhoz hozzáöntöttem a folyékonyakat.
Hagytam, hogy a gép összedolgozza, majd lisztezett munkalapra borítottam a tésztát és szokás
szerint alaposan megdolgoztam. Nálam mindig, a kétkezi dagasztáson van a hangsúly,
egyrészt mert imádok a kelttésztával dolgozni, de ettől sokkal-sokkal fontosabb,
hogy így tudom beletenni a szeretetrezgéseim.
szerint alaposan megdolgoztam. Nálam mindig, a kétkezi dagasztáson van a hangsúly,
egyrészt mert imádok a kelttésztával dolgozni, de ettől sokkal-sokkal fontosabb,
hogy így tudom beletenni a szeretetrezgéseim.
Megformáztam, letakartam fóliával, majd vászonnal.
2 óra alatt a duplájára kelt.
Ekkor 15 db-ra vágtam és egyenként zsömléket formáztam belőle.
A kezemben tartva a tésztát, a széleket bedolgoztam alá, úgy,
hogy közben az óramutató járásával megegyezően forgattam.
Végül a két homorított tenyereim között kicsit meggömbölyítettem.
A sütőpapíros tepsire ültettem őket, megkentem a kissé felvert tojással
és alaposan megszórtam szezámmaggal.
A kezemben tartva a tésztát, a széleket bedolgoztam alá, úgy,
hogy közben az óramutató járásával megegyezően forgattam.
Végül a két homorított tenyereim között kicsit meggömbölyítettem.
A sütőpapíros tepsire ültettem őket, megkentem a kissé felvert tojással
és alaposan megszórtam szezámmaggal.
A hideg sütőt bepermeteztem vízzel és beraktam mindkét tepsit,
(aminek ilyenkor 25 fok körül van a hőmérséklete, még a konyhában 19 - 20 fok van)
hogy itt keljenek meg a zsömlécskék (ebben az esetben nem is kell letakarni).
(aminek ilyenkor 25 fok körül van a hőmérséklete, még a konyhában 19 - 20 fok van)
hogy itt keljenek meg a zsömlécskék (ebben az esetben nem is kell letakarni).
35 percet hagytam így.
Ekkor kivettem a tepsiket, a sütőt pedig bekapcsoltam 220 fokra légkeverésre.
Amikor felforrósodott, egyenként 10 perc alatt megsütöttem a két tepsivel.
Ekkor kivettem a tepsiket, a sütőt pedig bekapcsoltam 220 fokra légkeverésre.
Amikor felforrósodott, egyenként 10 perc alatt megsütöttem a két tepsivel.
A belevalókról is írj kérlek! Édes M(ákos) Mágnes!
VálaszTörlésElfogyott...Legközelebb, ha sürgős leírom és a vega változat is meglesz.
VálaszTörlés