Szemet gyönyörködtető és könnyfakasztó sárga, zöld, piros "tüzes" paprikákat
hozott őstermelő ismerősöm.
Nem pénzt kért érte, hanem "abból adjál amit csinálsz belőle" - mondta.
Ideje nincs eltenni, nekem meg nem volt paprikám.
Megegyeztünk.
Készítettem sózott darált paprikát (ezt is mutatom majd) és savanyún tettem el.
- A paprikákat alaposan megmostam, majd szárukat csinosra metszettem.
Tisztára mosott üvegekbe rakosgattam (lásd képek).
Pár üvegbe 3-4 hagymát raktam.
- Elkészítettem a felöntőlét.
Ehhez megtöltöttem a paprikákkal teli rakott üvegeket vízzel, majd mérőedénybe gyűjtöttem.
(Az első vizet leöntöttem, azaz átöblítettem a paprikákat, majd a másodikat öntöttem
a mérőedénybe.)
Megmértem.
Hozzámértem az ecetet, sót, cukrot, borként és borkősavat.
Elkevertem, feloldottam.
- A paprikákkal teli üvegekre töltöttem a léből, teli töltöttem.
A tetejüket rátettem, de még nem csavartam rá.
Tálcára raktam és az egészet letakartam konyharuhával.
- Kb. 1 hét múlva zártam le,
ekkor egy réteg celofán borítás után rácsavartam a tiszta kifőzött kupakokat.
Ezt alatt a közel egy hét alatt a paprikák megszívják magukat a lével, magukba szívták.
A "lefogyott" lét, folyamatosan pótoltam.
Savanyú színes erős paprika
Hozzávalók a felöntöléhez (az arányokra figyeljünk)
1 liter víz
2 dl ecet 10 %-os
1 ek só
1 ek cukor
késhegynyi borkén
késhegynyi borkősav
fűszerek: bors
Ízlés szerint tehetünk fűszereket: egész borsot, babérlevelet, köménymagot, koriandert,
mustármagot, hagymát, fokhagymát, de dobhatunk bele egy-egy szegfűborsot,
szegfűzeget, akár pici fahéj darabot.
A sárga színű paprika megőrzi élénk színét, a zöld idővel beérik, azaz piros lesz.
A piros, piros marad :)
A képek két hét elteltével készültek.
...hagyma... |
A tartósítószer nélküli eltevés alapjairól itt írtam:
*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése