2013. augusztus 6., kedd

Aszalványok tárolása




A Facebookon kérdezte Andrea: hogyan tároljuk az aszalványokat?
Gondolom ez sokakat érdekel,
hisz a sok munka finom eredményét senki sem szeretné a kukában látni.
Így döntöttem, írok róla, én hogyan csinálom.






I.  Hogyan tárolom az aszalt paradicsomot?

1) Ha nem szárítjuk teljesen szárazra, akkor olívaolajban lehet eltenni.
A csak szűz olívaolajban eltett aszalt paradicsom, akár 1 évig is eltartható.
Feliratozva ezeket az üvegeket hűtőben tartom,
de mindenestől a fagyasztóba is tehetjük, így, én is szoktam.
A napokban érkezett hozzászólásból azt is megtudhatjuk,
van aki simán a konyhapolcon tartja.
Friss fogyasztásra, amit 1-2 hét alatt elfogyasztunk,
tehetünk még az olajba fűszereket vagy sajtot, vagy halat, vagy ami ötletünk támad. 
Általában 1,5 - 2 dl-es csavaros tetejű üvegbe pakolom vagy gumis-kapcsos üvegbe.


...nini, sókristály...


2) Ha nem akarjuk olajba tenni, csak natúran szeretnénk, akkor bizony nagyon meg kell szárítani.
Amennyiben nem elég a Nap, akkor még sütőben (10 cm-re nyitott ajtó mellett 80 fokon) rászárítok. Teljesen csörgősnek kell lennie!
- Így csavaros tetejű vagy a gumis-csatos üvegbe pakolom és a hűvös kamrában tárolom.
- Hűvös kamra híján a hűtőben lehet ezt is.
- Le is fagyaszthatjuk, de én ennek még  nem láttam szükségét.
- A paradicsom eleve sós, hisz sózom amikor szárítom, de lehet még rétegenként megsózni
(ezt a sót majd főzéshez feltudjuk használni).
- Támadt még egy ötletem, még pedig a rizs. Igen a rizs! A rizs magába szívja a nedvességet, 
így ha az aszalt paradicsom rétegek közé rizst szórunk akkor az is jó lehet. 
Ebben az esetben is üvegbe teszem.


...meggy...


II.  Hogyan tárolom az aszalt gyümölcsöket?
(Természetesen azokat, amiket én aszalok...)
Ebben az esetben is a teljesen kiszárítás a lényeg.
(Éppen ezért sárgabarackot nem szoktam aszalni.)
A szilvát és meggyet, szintén üvegbe zárom, a meggyel még sosem volt gond,
a szilvával már nekem is előfordult hogy megpenészedett.
A szilva elég kényes. Pont ennek tanulságaként kicsi üvegekbe pakolom és az elején gyakran megnézegetem. Sőt az aszalás után még könnyen visszapuhul, ezért előfordult, 
hogy újra kitettem még kiterítve a Napra.
Üvegestől(!) szintén a kamrában vagy a hűtőben szoktam tartani.
Aszalt szilvát (meg más aszalványt is, kivétel ami sós, pl. a paradicsom)
nagyon szeretik a molyok, az élelmiszermoly szívesen rakja(ná) bele a petéit.
Ez még akkor is előfordulhat, ha csavaros tetővel záródó üvegbe tároljuk.
Amennyiben több hónapig szeretném megőrizni az aszalványomat,
akkor a réteges lezárást alkalmazom, illetve hűtőszekrénybe zárom.
A réteges lezárás nálam azt jelenti, hogy az üvegre feszítek egy folpack fóliát,
rá a csavaros tetőt, majd lekötöm még egy díszes papírral.
Így szép is és talán nem rágják át magukat rajta.


...szilva...


Almát is szoktam aszalni, de azzal még nem volt gond.
Szintén üvegben tárolom vagy celofán zacskóban.
A szőlőt felkötözve szoktam aszalni, annak úgy semmi baja (most is van még a tavalyiból).

Szokták alkalmazni és javasolni a papír vagy vászonzacskót: én ezt nem alkalmazom,
 mert ehhez nálunk nem elég száraz a levegő.
Amennyiben valaki emellett dönt, akkor mindenképpen legyen a tároló,
sötét, száraz, hideg és jól szellőző,
de ebben az esetben semmiképpen ne tegye hűtőszekrénybe.






A fenti képeket, a még fellelhető, tavaly eltett finomságokról készítettem.

 A napokban találtam egy aszalással foglalkozó cikk sorozatot, s bár ebben főleg aszalógéppel aszalásról esik szó, számos hasznos információhoz juthatunk, ezért ide linkelem.



...ez 1 évvel ezelőtt készült kép...


4 megjegyzés:

  1. Elhangzott itt, hogy az aszalványokat üvegben és hűtőben tároljuk. Én annyival egészíteném ki, hogy ha a hűtőből gyakran kivesszük és nyitogatjuk a fogyasztásunk szerint, akkor a levegő páratartalma lecsapódik az aszalt gyümölcs felületén, amivel persze megágyazunk a romlasztó baktériumoknak. Legjobb befőttesüvegben tárolni, de vákuumozva. Úgy is betehetjük a hűtőbe, sőt még a fagyasztóba is. Van egy cég, aki AirZ vákuumcsomagoló pumpákat lés szelepeket is kínál. Keressetek ré a google-on.
    Üdv. Csilla

    VálaszTörlés
  2. ZÖRGŐSRE SZÁRÍTOTTAM BETETTEM PAPÍRZACSKÓBA 2 NAP MÚLVA SAJNOS MEGPUHULT. kARÁCSONYIG SZERETTEM VOLNA ELTENNI AJÁNDÉKBA. EZEK UTÁN MIT TUDOK TENNI. KÖSZÖNÖM HA TUDTOK SEGÍTENI. MÉG SZERETNÉK SÁRGARÉPÁT ÉS CÉKLÁT ASZALNI.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown 🌻
      Amennyiben egészséges, nem penészes csak megpuhult, akkor nincs semmi baj.
      Javaslom, hogy terítsd szét tepsin, tedd be a sütőbe, az ajtot 2 cm-nyire hagyd nyitva, és 80 fokon újra szárítsd zörgősre. Ezt követően pakold légmentesen záródó üvegbe. Tedd hűvösre. Így eláll karácsonyig és tovább.
      Sok sikert kívánok!
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés