2012. május 16., szerda

Töltött mángoldlevél paradicsommártásban



Az első termést a mángoldból nem így akartam elkészíteni, hanem ...de az egy másik recept lesz:)
A tejtermék kiiktatása miatt most több a paradicsomos fogás nálunk, de sebaj hisz szeretjük és szerencsére még van házi paradicsomlé a kamrában:)




Kölessel tofuval töltött mángoldlevél


Hozzávalók
2 csésze köles
2 db tojás
 1 doboz tofu
bio szárított fűszerkeverék
tengerisó
olívaolaj
frissen őrölt bors
-----------------
mángoldlevél
-------------
500 ml paradicsomlé (házi)
3 ek paradicsomkrém
5 szál újhagyma
a mángold szára
fél citrom reszelt héja




A kölest sóztam, meglocsoltam 2 ek olívaolajjal, majd kétszeres mennyiségű vízben megfőztem. Kihűtöttem. Amikor kihűlt hozzáadtam a 2 db tojást, a fűszereket és az apró kockákra vágott tofut.
Összekevertem és a mángoldleveleket megtöltöttem.  Sajnos még nem volt "túl sok" mángold amit leszedhettem, így a maradék töltelékből 4-5 cm átmérőjű gombócokat formáztam.

A mángoldlevelek szárát levágtam, amit apróra daraboltam és a paradicsommártásba raktam, nyersen. A leveleket forró vízbe mártottam, éppen csak annyira, hogy könnyebb legyen feltekerni.

A paradicsommártáshoz összekevertem a paradicsomlét, paradicsomkrémet, sóztam, borsoztam, hozzáadtam az összemetélt újhagymát és mángoldszárat. Egy nagy serpenyőbe  - amibe egymás mellé elférnek a töltelékek -  belekanalaztam a paradicsommártást, a  mángoldlevélbe csomagolt és a csupasz töltelékeket belerakosgattam. Fedőt tettem rá és lassú tűzön addig pároltam, amíg a mártás teljesen sűrű lett a gombóc pedig "összeállt" ( 20 perc ). Megterítettem, vártunk még 5 percet és tálaltam.




Megjegyzés
A kölest felválthatjuk más gabonára, bár az élettani hatását szem előtt tartva ezt igen kár lenne.
( Ha most nem is készül kölessel, mert nincs kéznél, érdemes vásárolni és beiktatni a táplálkozásunkba, majd írok róla. )
A tofu helyett tehetünk bele sajtot  - azt én is jobban szeretem - :)


5 megjegyzés:

  1. Mennyei éteknek néz ki, szívesen megkóstolnám! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, sajna már nem tudlak megkínálni:(

      Törlés
  2. Képzeld Ági, elkészítettem, de a sajtot kifelejtettem belőle, pedig odakészítettem. Azért így is nagyon finom volt. Köszönöm. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés