2012. május 22., kedd

A mi kertünk



"Meg kell tanulni vágyakozni az után, ami a miénk."
( Simone Weil )


Évek óta rendszeresen megvásárolom a Csodakertek magazint.
Történt egyszer, hogy a teraszon lapozgattam és ábrándozva nézegettem más csodakertjét, amikor felnéztem az újságból és elém tárult az enyém. Az enyém, amely lassan nyolc év kemény, sokszor fizikai munkáját takarja. A fű kivételével minden munkát én végeztem: a kavics talicskázást, a föld lapátolást, de a szikla darabokat is én hordtam a kereskedőtől mázsánként, az autóm csomagtartójában.  Többnyire én terveztem és minden növényt én ültettem. Természetesen én is gondozom, illetve hagyom, hogy történjenek a dolgok csak néha beleavatkozom:)
Szóval felnéztem és akkor, ott rájöttem, hogy a miénk legalább olyan szép, sőt a legszebb, csak más. Nem minden "szakszerű" egy menő kertÉsz biztosan dobna egy hátast, hisz nem trendi az ilyen kert.
A mi kertünk olyan vidéki: megférnek egymással a gyümölcsfák, a szőlő, a rózsák, a rhododendron, a fenyőfa és a diófa, a virágágyásban a feketeribizli, a barackfa alatt a rózsa. A rengeteg levendula és a magnólia. A fűszereim, gyógynövényeim vegyesen a virágokkal és fordítva. A paradicsom alatt csalán nő, az eper között hagyma.
Ha valahol valami kikel, hát hagyom, hisz Ő tudja miért szeretne ott élni.
Minden Növénytársammal személyes kapcsolatot ápolok:)
S mindennap hálát adok, hogy részese lehetek annak a csodának, amiben részem van általuk.

Csak egy baj van, hogy helyhiány miatt, már nem tudok egy csomó ötletet megvalósítani, a tapasztalatom kamatoztatni...(ez a Férjemnek szól:) Jó lennének még gyümölcsfák és a bodza csemetének is hely kell. Nagyon jó lenne még egy magaságyás, hisz a veteményes részt lassan árnyék borítja. Szeretnék egy picike tavat, hogy még több élőlénynek adjunk otthont és a madaraknak legyen állandó ivó-, fürdőhely...


















Holnap mutatok néhány nyíló virágot.

19 megjegyzés:

  1. nagyon szeretem az ilyen buja, zsufi kerteket, ebben érzem jól magam,
    minden fotódat órákig el tudnék nézegtni

    (egy kérdésem van, a kövirózsa mellett a nagy anyacsavar a rozsda szép színére vár?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Mindennap sétálok a Kutyámmal és hát mindig megszólít valami az úton. Drótok, csavarok, szögek, fadarabok, kavicsok stb. Annyira szépek és engedéllyel hazahozom...szeretem Őket, gyönyörködöm bennük és mindig eszembe juttatják az üzenetüket:)
      Szép estét!
      Én most indulok.

      Törlés
  2. Csodás kerted van gyönyörű virágokkal, növényekkel! Nagyon tetszik. A csavar meg egyéb gyűjtögetésről a fiam jut eszembe:) pici korától felszed minden ilyesmit a földről, már egész gyűjteménye van:) Ő is imádja:)
    Szép álmokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is gyűlik, de mit csináljak(junk) ha megszólítanak?:) Most ahogy voltunk kutyival csak 3 szöget és egy üveg darabot találtam, hm. pedig tempósan járom le a 3 km-t. Hát mindig meglátom, pedig az Eget is nézem:)

      Törlés
    2. Nektek is szép álmokat!

      Törlés
  3. Gyönyörű képek, öröm őket nézegetni!!

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép a kerted! :) Ha lenne kertem, az enyém is ilyen buja, kicsit vad, dzsungeles lenne. Kis titkos helyekkel, lugasokkal, tavacskával, kis kerti szentéllyel a kertben élő tündéreknek és manóknak... Szép a kerted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan szépen írtál róla, hogy ott jártam a kertedben és találkoztam a tündérekkel.
      Köszönöm:)

      Törlés
  5. Egyetértek a gondolataiddal. Az enyémek is hasonlóak, nálunk is nő csalán, bodza stb. De szépen gondozva van a kertünk. hagyunk a kert egy részén olyan helyet, ahol a kert szelleme is jól érezheti magát. Meg a manók, tündérek, és persze mi is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Ti kertetekben is jól érezném magam, érzem. Köszönöm.
      Szép napot a kertben!

      Törlés
  6. Gyönyörű a kerted, csodaszép, kár hogy nem mellettünk laktok, én még tudnék helyet adni ennek-annak, én is mindig néztem ezeket a kert kiadványokat, de mivel Budapestről kertészkedtünk 15 éven át, inkább angol kertszerűséget próbáltunk létrehozni, sok fa, sok bokor, füves tisztások, az első kert, ami a ház körül van az bujább, zsufibb nálunk is, ott vannak virágok is, de nem sok, itt is több a fa és virágzó bokor. Most már a fűnyíráson kívül és tavasszal/ősszel némi metszegetésen, alakítgatáson kívül olyan sok munka nincs, de már nem is nagyon bírnánk, nekem az ízületeim gonoszkodnak sokszor, a férjemnek más a probléma, úgy hogy csak élvezzük leginkább a látványt.Majd teszek fel képeket én is, hogy lásd miről is beszélek:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a képeket és szeretnék még az Állat barátaidról és az elefántokról is, ha szabad kívánságokat írni:)
      Igen érdekes, hogy nálam sincs olyan sok munka most már, (bár ez relatív).
      Metszés, majd a locsolás és a veteményes, de én nem ások, nem kapálok, tehát ott is marad a "gondozás", mert ha szelídítünk akkor bizony gondoskodni kell (máskülönben nem kellene, hisz Ők jól ellennének maguktól, igaz?)
      Ölellek.

      Törlés
  7. Mesés a birodalmad, otthon éreztem magam benne!!!!!! Köszönöm, hogy ott járhattam :)

    VálaszTörlés
  8. Valóban nincs mit szégyellned a kerteddel kapcsolatban: simán megállná a helyét a magazinban! Nagyon szép! Én is tegnap ültettem el a paradicsompalántok elé a büdöskéket! :)) Anyósom néha csak pillog! Nem igazán érti, hogy miért teszem a paradicsompalántot a teraszon az írisz mellé és miért ültetem végig a zöldésgest büdöskével és körömvirággal! :) Sőt! Azt sem nagyon érti, hogy minek csinálok fűszerkertet....Nem baj! Mi/Én így szeretjük. És ez a lényeg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha nem a berögzött szokások vezetnek, akkor simán ráérzünk mit-hogyan kell és ha még oda is figyelünk hogyan történik "természetesen" akkor könnyű dolgunk van:) Az én Apukám sem értette, miért nem ások de látta, hogy működik és elfogadta. Látta, hogy egy tejesen más gondolkodás mentén indultam el és támogatta. Elkezdtem a növénytársítást, mulcsozást, csalánnal locsolást stb.( igaz Apám is locsolt csalánnal és növénytársított, sokmindent tanultam Tőle ) és egyszer csak létre jött a "harmónia". Ma már a kert Élővilága vezet engem én pedig figyelek:)
      ...és a lényeg, hogy eltudjuk egymás gondolkodását fogadni...
      Boldog vagyok, hogy VAGYTOK és vagyok! Örömteli napot!

      Törlés