2012. május 3., csütörtök

A hamburger husija és nem husija (házi)


Május első hétvégéje, igazán alkalmas volt a  kerti sütögetésre.
Hosszú hétvége, együtt a család s hívogatott ki a kertbe, a Napsugár. 
Hamburgert már igen régen készítettem  - pedig szeretik nagyon -  hát nem is volt kérdés mi legyen.
Régebben már feltettem a zsömle receptjét, itt található. Akkor a húsiról csak említést tettem és ígéretet, hogy ha legközelebb készítek felírom. Most jött el az ideje.
A húsevőknek marhahúsból, a húst nem evőnek padlizsánból készült a "fasírt".
Nem amerikai változat, hanem hazai, ahogy Ők szeretik.



Hamburgerhús

Hozzávalók
1 kg marhahús ( ne túl száraz húst válasszunk, legyen zsírtartalma )
2 db tojás
9 ek zsemlemorzsa ( a mennyiség függ a hústól )
1 db közepes hagyma
mustár
frissen őrölt bors
tengerisó



A húst nagyon apróra daráltam, a hagymát nagyon apróra vágta a Férjem.
Az egészet összekevertük, fűszereztük és félre tettük egy hűvös sarokba, pár órára, hogy összeérjen ( nem a hűtőbe, hogy ne legyen hideg sütéskor ).
A tárcsába olajat löttyintettem, a húskorong mindkét oldalát megmártottam benne és az olajból kihúzva megsütöttem.

A hamburger zsömléjén csak annyit változtattam, hogy 100 gr finomlisztet, 100 gr teljes kiőrlésű tönkölylisztre cseréltem, így néhány ek folyadékkal többre volt szükség.

------------------------

Padlizsánfasírt a hamburgerbe




1 db kisebb padlizsán
3-4 ek olívaolaj
1 db tojás
5 ek zsemlemorzsa ( lehet több vagy kevesebb )
3 ek natúr szezámmag
mustár
frissen őrölt bors
tengerisó

A padlizsánt héjastól kb. 1 x 1 cm kockákra vágtam. Megsóztam.
A serpenyőben kevés olajon megsütöttem, pár perc alatt kész, nem kell túl sütni, éppen csak ne legyen nyers.
Kihűtöttem ( előre is elkészíthető). Az olajos padlizsánhoz hozzáadtam a tojást, fűszereket és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen.
Formázás után a hús előtt megsütöttem.





Most, amikor kerestem vissza a hamburger zsömléjét, vettem észre, hogy amikor sütöttem, nos akkor volt a leghidegebb -20 fok, a Fiamék kint aludtam a szabadban, a túlélőtúrára készültek.
Most pedig az eddigi legmelegebb + 30 fok fölött...


6 megjegyzés:

  1. Nálunk (Szerbiában) elég nagy hagyománya van, szinte minden sarkon találni egy hamburgerezőt :) Viszont van egy átka is-itt már mindenféle rémhír van, hogy a hamburger húsit kutyából csinálják meg ilyenek, úgyhogy a legbiztonságosabb mégis házilag elkészíteni :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt gyíkhúsnak nevezik...
      Igen egyetértünk, ha otthon készítjük, akkor szerintem nem is "egészségtelen". Mi lenne az egy jó kis husiban, péksüteményben és rengeteg zöldségben:)
      Szép napot!

      Törlés
    2. Közben felvilágosított a Férjem, hogy a gyíkhús más... a hamburgerről a nutria terjedt el régebben...no sebaj, látszik, hogy nem eszem húst.

      Törlés
  2. Hmm.. guszta, hambizsemle nélkül jöhet :)

    VálaszTörlés
  3. Otthon elkészítve, friss, illatos zsömlével jöhet bármikor. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés