2012. április 3., kedd

Tárkonyos zöldbabfőzelék


Tombol a szél, de mellette tombol a tavasz. A Fűszernövényeket húzza felfelé a Napsugár.
Nő a csalán, a tárkony, a menta, a kakukkfű, a lestyán, a medvehagyma, stb. 
Szépen virít a boglárka, zöldell a  rukkola, újhagyma, vérsóska stb.
Nő, növöget, hozza új hajtásait a rebarbara, mángold. Virágoznak a gyümölcsfák, az eper.
Csak úgy kínálgatják magukat a növények életerőtől, egészségtől duzzadó levelecskéi, szinte kérik, hogy együk meg és én nem állok ellen. Mindennap friss fűszernövény kerül a főztöm tetejére. Szerencsém van, hisz a családom is úgy lelkesedik értük mint én: a csípős csalánért, a tárkonyért.




A családi történet kihagyható!
Régebben említettem, hogy a 87 éves Édesapám már velünk él. Igényes ember lévén, hát a táplálkozásban is igényei vannak és voltak is mindig. Pár éve, amikor még "el volt egyedül" elutaztunk egy hétre. A Barátaim napi többszöri felügyelete alatt volt itthon, az étkezését is Ők oldották meg. A saját éttermükben a Papának készítettek olyan fogásokat, amit szeret. Amikor hazaértünk a nyaralásból, az Apám mosolyogva fogadott, szemmel láthatóan örült nekünk, oké minden rendben, gondoltam én. A meglepetés akkor ért, amikor kinyitottam a hűtőnket és szinte rám borult az egy heti finomság, amit hoztak számára. Nem ette meg....Meg sem nézte.
Ha nem én főzöm, nem én tálalom, akkor inkább nem eszik. Ha én főzöm és én tálalom, akkor is csak azt amit Ő szeret. Hol többet, hol kevesebbet. Pont, mint egy gyermek...Az előbbiekben nem panaszkodtam, csak a helyzetet elemeztem, miért is főzök naponta az egy családnak, sok félét.

Meg kell jegyeznem örömmel teszem!!!

 Imádom, amikor látom, hogy mindenki elégedett és hallom a csettintéseket.
Tegnap pl. volt húsleves Neki ( a férfiak nem lelkesednek érte, én nem eszem húst ), a Férfiak pácolt borjú szeletet akartak, hirtelen sütve ( Apám nem eszi, én húst nem eszem ), gondoltam egy zöldbab saláta nekik tökéletes hozzá - recept majd ha lesz friss bab! - ( Apám nem eszi, nekem nagyszerű ).
A Fiam ebédet is visz, ezért készítek még zöldséges piláfot ( Apám nem eszi, mi szeretjük ) és Vicuska túrótortája lesz a késői desszert. De mit kap az Apám második fogásnak?
 Főzeléket, azt szereti - igaz csak egy-kétfélét -  így született ez a remek zöldbabfőzelék, a friss fűszerrel, ami viszont mustárért kiáltott. Tárkony és mustár, jó páros.
A történet pikantériája, hogy Apám már a leves után nem is kért mást...



Friss tárkonyos zöldbabfőzelék


Hozzávalók
50 dkg zöldbab ami sárga és most fagyasztott
2 szem krumpli
5 ek olaj
5 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
tengerisó
bors
szárított fűszerkeverék ( bio )
pár szál friss tárkony
1 tk csípős francia mustár
1 dl tejszín
3 dl házitej
2 dl víz

A krumplit megtisztítottam és kockákra vágtam, a fokhagymát szintén tisztítottam és hasábokra metéltem. A babot átnéztem.
A kuktába öntöttem az olajat, rádobtam a fokhagymát, vártam amíg felszisszen, akkor hozzáadtam a krumplit és a zöldbabot. Megszórtam sóval és a szárított fűszerekkel, majd ráöntöttem a vizet, megkevertem, rátettem a fedőt és 10 perc alatt puhára pároltam. Amikor a fedő engedte magát levenni, rászórtam a lisztet és ráöntöttem a tejszínt, kevertem és amikor elkezdett sűrűsödni, hozzáadagoltam a házi tejet. Összefőztem pár perc alatt. Elzártam a tüzet és belekevertem a mustárt, tekertem rá borsot. A friss tárkonyt összeaprítottam és beleszórtam. Összekevertem. Tálalásig rátettem a fedőt, hogy az ízek összeérjenek.

Lehetséges, hogy ízléstől függően több vagy kevesebb fűszert kíván illetve lehet több vagy kevesebb tejet.



A Férjem kívánságára jegyeztem fel, azt mondta, higyem el ez különleges...meg azt, hogy nem jegyzek fel ételeket, mert mindent annyira egyszerűnek gondolok...meg, hogy van aki pont így szeretné...meg, hogy ötletet adok...stb.
Hát rajtam ne múljon.



6 megjegyzés:

  1. A sokféle igény a családodban.....mintha csak magamat hallanám...sokszor nehéz mindenki kedvében járni, összehozni, hogy a végén mindenkinek jó legyen. Tesszük ezt türelemmel és szeretettel és örülünk, hogy van kinek sütni-főzni. Tedd csak fel bátran a kaja recepteket is, hisz ez a mindennapi:levesek, főzelékek... Én továbbra is szívesen olvasom, próbálom a receptjeidet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, csodálatos érzés a kedvükbe járni. Ma "indiait" készítettem, annyira jó volt látni a Férjem, hogy örül, mert nagyon szereti az indiai konyhát. Persze a Papa mást evett, de neki is olyan jó megadni, amit Ő eszik szívesen, már olyan pici az igénye.
      Az egyszerű, nem túlbonyolított dolgokat szeretem készíteni, amiről úgy gondoltam senkit nem érdekel és persze csodálkozom, mikor látom, hogy tényleg kellenek.

      Törlés
  2. Mmm- látom, már kibújt a friss, bársonyos tárkonyod a kertben! Az a legörömtelibb tény, hogy szeretettel elégíted ki mindenki igényét és ezt méltányolják :) A mustár, az számomra új színfolt, bár a tej mellé kell egy kis savanyítás, ugyanígy készítem, csak tejfelesen. Nem tudom, mi az oka, de nem jöttek elsejétől az értesítések a Te blogod új eseményeiről, lemaradtam a jó kis kekszeidről is! Ma bent jártam az indiai boltban, kerestem Neked nagyobb "szakajtót! a kenyérsütéshez. Most olcsóbbakat hoztak be, mert az fogy, vagy 2-3 hét múlva lesz újra. Majd megyek megint! 2 méretben van, amit nálam láttál és valamivel nagyobb. Puszillak!!! Mikor jössz Pestre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csípős mustár, én is szoktam tejföllel, az egy másik variáció. Én is rendeltem Neked túrót, de csak húsvét után lesz. A Férjem beviszi, ha én nem megyek..
      Ölellek.

      Törlés
  3. Drága vagy, köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés