2012. április 19., csütörtök

Mentás citromfüves kuszkusz



Tegnap friss tárkonyos "becsinált"levest készítettem, amit a Fiam nagyon szeret. Este, mielőtt indultam leróni a kilométereim, kérdezte, hogy: - mama, mit viszek holnap ebédre? Ó azt nem tudom. - feleltem én. Akkor még tényleg nem tudtam, de 5 perc múlva igen, sőt már szedtem a friss mentát, citromfüvet. A kuszkusz nagyon gyorsan elkészül, ezért mellette döntöttem.






Friss mentával, citromfűvel ízesített kuszkusz cukkinivel citromosan

Hozzávalók
A címben minden benne van, de bővebben:
 2 csésze kuszkusz ( natúr )
4 csésze forró víz
1 db 20 cm-es cukkini
7 szál arasznyi friss menta
3 szál arasznyi friss citromfű
1 db bio citrom héja és leve
tengerisó
frissen őrölt bors
50 gr vaj
2 ek olívaolaj





A cukkinit megmostam, felkockáztam. A vaj felét felolvasztottam a kuktában, rádobtam a cukkinit, hagytam, hogy sercegjen picit, majd ráöntöttem a kuszkuszt. Sóztam, borsoztam. Amikor forrón sercegett az egész, ráöntöttem a vizet és rátettem a kukta tetejét. Így hagytam 3 percig, majd elzártam a tüzet és elmentem.
A kuszkusz egy natúr, bio fajta volt, nem először készítettem és a tapasztalatom, hogy legalább kétszeres időre van szüksége, hogy megpuhuljon, mint a világos változatnak.
Amikor megérkeztem, már kész volt, puha, finom és már forróról melegre csökkent a hőmérséklete, de még ráolvadt a vaj másik fele. Az olívaolajat is rácsorgattam és belekevertem az szálasra vágott zöld fűszereket, picit rányomtam a citrom levét. A citrom többi részét egészen picire vagdostam és a fűszeres kuszkuszhoz adtam. Összekevertem és dobozba adagoltam, másnapi ebédre.
Frissen még 2 db koktél paradicsomot vágtam a tetejére.
Ez a cukkinis kuszkusz finom, üde tavaszi ízű, de megállja a helyét egy kerti parti alkalmával is, hidegen vagy melegen, de akár langyosan. Kínálhatunk mellé sűrű joghurtot.




2 megjegyzés: