2012. július 17., kedd

Fokhagymás, petrezselymes sült padlizsán


...melegen és hidegen, na és langyosan, egy forró "őzbarna" pirítós tetején.
Kívül karamellesre pirult, belül krémes.
Kb. 15 éve Brno óvárosának kedves kis kávézójában, a  hűtőpultban pillantottam meg.
Szerelem volt első látásra és kóstolás után sem csalódtam. A szerelem azóta is tart, padlizsán szezonban szinte folyamatosan tartok a hűtőben.
Egyszerre nem készítek sokat, bár hihetetlen gyorsasággal tudjuk "eltüntetni".




Sült padlizsán szeletek petrezselymesen fokhagymásan




Hozzávalók
3 db közepes nagyságú padlizsán
olívaolaj, kb. 1 dl
1 nagy csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
tengerisó
frissen tekert bors

Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. ( Máskor a sütő grill funkcióját használom, de tekintettel, hogy nem biztos hogy mindenkinek van, így most simán sütöttem:)
A padlizsánokat megmostam és szárazra töröltem. Kb. 5-7 mm vastagságú karikákra vágtam.
Két tepsire sütőpapírt terítettem és rárakosgattam a padlizsán szeleteket. Tetejüket megkentem olívaolajjal, úgy hogy mindenhol érje, de nem vittem túlzásba, nem kell, hogy tocsogjon.
( Ehhez szilikon ecsetet használtam.) Megfordítottam a szeleteket és a másik oldalukat is bekentem.
Betettem a sütőbe és 10-15 perc alatt karamell színűre sütöttem.




A csokor petrezselymet apróbbra daraboltam, a botmixer tartályába raktam a fokhagymával együtt, öntöttem rá olívaolajat, annyit amennyi ellepte és apróra de nem pépesre daráltam.
Megsóztam és borsoztam. Elkevertem és a forró, sült padlizsán szeletekre halmoztam belőle
egy-egy mokkáskanálnyit, majd egy üveg tálkába rakosgattam.
( Érdemes olyat választani, aminek teteje is van, ha ilyen nincs, marad a folpack.)


----------------------------


Az őzbarnára sült forró pirítós tetején, egy-két szelet petrezselymes-fokhagymás sült padlizsán,
rajta néhány csepp friss citromlé. hm:)
Ha szeretnénk paradicsom szeletek és paprika. hm:)




Megjegyzés
- Szerencsém van, mert ismerőstől vásárolok padlizsánt, így kizárt hogy öreg példány
kínálja magát megvételre, de ha mások nem ily szerencsések, akkor jó résen lenni,
hogy biztosan zsenge, nem keserű tojásgyümölcs landoljon a kosárban.
A héja fényes, feszes, nem matt. Ha kézbe vesszük nem puha, hanem rugalmas.
Ha felvágjuk  -  igaz ez már otthon derül ki  -  a magocskái ha látszanak is,  de még fehérek.
- Én sosem sózom le a padlizsán szeleteket, ha friss gyenge példányt vásárolunk lehetetlen, hogy keserű legyen. A héját sem hámozom le, csak is abban az esetben ha egészben grillezzük, krémnek.






10 megjegyzés:

  1. Rohanok venni padlizsánt. Nagyon megkívántam. Köszönöm az ötletet. A fotóid csodásak. Lehet, hogy polihisztor vagy?
    :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi! dupla mennyiséget vegyél, jön még padlizsános recept:)
      Polihisztor? csak laza:)))

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Minden formájában készítem a padlizsánt, ez már valószínűleg szerelem :D Tegnap kiköltöztünk, átmenetileg leányzónál elszállásolva... Majd írok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik,olyan mint a sárgarépás,megpróbálom ezt is, a sárgarépásnak éppen most állok neki!!!Remélem sikerül!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát hogyne sikerülne, olyan csodákat alkotsz, ezek csak egyszerű falatok:)

      Törlés
    2. Én dehogy alkotok,hol vagyok én attól!:)::)

      Törlés
  5. Nem akarok vitatkozni Véled, de szívesen lennék vendég Nálad:)))

    VálaszTörlés
  6. Szóval, üvegtálkába egymásra rakodgatva eláll a hűtőben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva,
      igen pár napig minőségromlás nélkül eláll a hűtőben.
      Sok sikert,
      Mági

      Törlés