2012. április 29., vasárnap

Búzasörös kenyér (Granville Island Beer Bread)


Sajt, hagyma, kolbász, sör: mindez egy kenyérben.

A BBB kenyérsütő társaság áprilisi "hónap kenyere" ez a sörös kenyér. Az eredeti kiírás szerint, sörrel készül, finomlisztből, tartalmaz sajtot, szárított hagymát és kolbászt.
A kiírás főbb irányvonalait betartottam,
de egy picit "beletettem" magam, amitől az én kenyerem lett.
A liszt egy részét teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréltem. A szárított hagymát, friss medvehagymára. A sajtot megtartottam, "Tihanyi Pannoniá"-t választottam, egyrészt magyarsága, másrészt édeskés íze miatt.
A kolbászt, gabonakolbászra változtattam.
A sör lehetett akármilyen, bár a kanadai előnyt élvezett volna ( hisz a Háziasszony kanadai), de én rögtön tudtam, hogy búzasört szeretnék. Egy szűretlen fajta mellett döntöttem.
Az első kelesztés után ketté vettem a tésztát és csak az egyik részét "fűszerezem" a másik
részét, natúr hagytam. 




Búzasörös kenyér gabonakolbásszal és medvehagymával
Eredetileg a hozzávalók csészében voltak megadva, én pontosan lemértem, de zárójelben megadom a kiírás szerinti mennyiséget.

Hozzávalók
1 )  lépés ( 12 órával előbb )
190 gr B80-as liszt (1 1/4 csésze kenyérliszt)
13 gr friss élesztő (1/4 tk szárított élesztő)
150 gr víz (3/4 csésze langyos víz)
----------------------------------------------------
2 ) lépés
25 gr olívaolaj (1/4 csésze olívaolaj)
45 gr friss élesztő (4 tk szárított élesztő)
2 tk tengerisó ( 1 1/2 tk só)
1 tk frissen őrölt bors (1/2 tk bors)
20 gr cukor (1/4 csésze cukor)
200 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
480 gr B80-as kenyérliszt ( összességében 4-4 1/2 csésze liszt)
300 gr búzasör
100 gr gabonakolbász (1 1/2 csésze kolbász)
70 gr reszelt sajt (2-3 csésze sajt)
10 szál medvehagyma (3 ek szárított hagymapehely)





Péntek este, az "első lépés" hozzávalóit kimértem, elkevertem, fóliával letakartam
és a konyhapulton hagytam.
Reggel hozzáadtam a többi szobahőmérsékletű hozzávalót a liszt kivételével. Alaposan összekevertem és hozzámértem előbb 1 csésze, majd másfél csésze lisztet. A munkalapot megliszteztem, a tésztát ráborítottam és elkezdtem dagasztani folyamatosan adagolva a kimért lisztet.
A tésztát fényesre dagasztottam, kb. 10 percet is igénybe vett. Egy tálba kevés olajat csöpögtettem, beletettem a tésztát, megforgattam az olajon, hogy körbe vegye az "olajmáz". Fóliával, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztettem. Nagyon gyorsan kelt, érezhető volt a sör hatása.
A liszt mennyiségéhez képest ( amit belegyúrtam ) a tészta nagysága sokkal nagyobb volt, jobban legduzzadt. Ekkor döntöttem úgy, hogy kettéveszem.



Így is tettem. A simát megformáztam és a tepsire tettem. A tölteni valót a pulton lelapogattam és rászórtam az apóra vágott medvehagymát és rámorzsoltam a gabonakolbászt. Jobbról, balról középre hajtottam a tésztát és hosszúkás alakúra formáztam. Most mindkét kenyeret sütőzacskóba csomagoltam, de még nem zártam le. 15 perc múlva bemetszettem pengével a tetejüket és a töltöttre rászórtam még egy maréknyi reszelt sajtot.
Egy kis vizet spricceltem a zacskóba és most már bekötöttem.
 A sütőt bekapcsoltam 220 fokra. Hagytam újabb félórát kelni, majd beraktam sülni.
10 perc múlva 200 fokra csökkentettem a hőfokot. Összesen 40 percre volt szüksége, hogy ropogós héjú kenyérkék legyenek belőlük.





Összegzés
Nagyon jó tapasztalatot szereztem a sörrel való sütést illetően, biztosan többször fogom a vizet sörre cserélni. (Különösen tetszik a búzasör)
Nagyon könnyű ez a kenyér, súlyra is és állagra is.
A héja ropogós, a bélzete elképesztő "laza".
Eteti magát, a megszokott kenyereimhez képest könnyű műfaj.





Kedves Natashya !
Köszönöm Neked, hogy ezt a jó kis sörös kenyeret megosztottad. 


Natashya nagy kutyabarát,  kedvenc idézete:
"" A kutyán kívül, a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül, túl sötét van olvasni.""
( Groucho Marx)




"BBB Hölgyek" köszönöm a díjat :)



13 megjegyzés:

  1. Ez valami szuper lehet, nagyon tetszik:) Sima sörrel már többször sütöttem kenyeret, nekem nagyon ízlett. Búzasörrel még nem próbáltam, de mindenképpen szeretném, igaz a sört egyébként nem szeretem, de kenyérben igazán izgalmas ízvilágot ad. Szép hétvégét Nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen egyetértünk. Én sem iszom de izgalmasnak találtam és nagyon jó kis kenyér lett.
      Nektek is szép vasárnapot, na meg jövő hetet:)

      Törlés
  2. Nem sütöttem még kenyeret sörrel, de azért jó a blog:) hogy nálad mennyi újat tanulok! Izgalmas kenyér ez, kolbásszal, medvehagymával, sörrel. Nagyon jól néz ki! Erre a receptedre is még visszatérek:) Kellemes hétvéget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez a 3 féle dolog, meg a sajt, kicsit sok (azért is sütöttem így is, úgy is, bár nagyon finom ) de a sör nagyon felnyomta a kenyeret. Biztos többször sütök sörrel, sőt másban is kifogom próbálni.
      Nektek is további kellemes időt!

      Törlés
  3. Zöldséges pite alapba használok sört, semmi mással nem lesz olyan finom! Jó ötlet volt kipróbálnod! Amit még nem próbáltam én ki, az a sütőzacskós sütés, mit ad, mi szól mellette?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha bezárod a sütőzacskóba vagy jénaiba benn marad a gőz (a saját gőz), jobban felhúzza, a héja pedig ropogósabb/cserepesebb lesz. Persze a sütőben is benn marad a gőz, de nagyobb a tér, gondoskodni kell a plusz "gőzről" . Kell a saját tapasztalat, hiszen minden sütő más, az egyiknek ez válik be a másiknak az. Én hol így hol úgy sütön, éppen mi jut eszembe.

      Törlés
  4. Beautiful loaf!
    Thanks for baking with us.

    VálaszTörlés
  5. The bread looks delicious! I really like the swirls you got and the outer crust looks wonderful.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. The inside is wonderful also.
      I am happy to read your words again:)

      Törlés
  6. Ó! De klassz! És nagyon jó, hogy külföldi oldalak receptjeit fordítod,mert én már többször próbálkoztam, de az angol tudásom kívánni valót hagy maga után:))) A fordítóval fordítva meg enyhén szólva hülyeségek jönnek ki:))) Gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sört ki kell próbálnod! most is azzal sütök egy kenyeret ajándékba.
      Ezt a társaságot nagyon szeretem, klassz Velük együtt sütni.

      Törlés