2012. május 10., csütörtök

Lestyános újkrumplileves/ Lestyán, mint gyógynövény



Visszafordíthatatlanul itt a tavasz, a piac telis-teli hazai friss zöldségekkel. A kert is lassan teli friss zöldségekkel, de telis-teli friss fűszernövényekkel. A piacon tegnap, csupa-csupa idei finomság landolt a kosárkámban. Spárga, karalábé, sárgarépa, cukkini, géva gomba.
Vettem újkrumplit is, lestyánt szedtem a kertemben és összehoztam Őket a fazékban.


Lestyános újkrumplileves krémesítve

Hozzávalók
600 gr újkrumpli
2 db nagy sárgarépa (új)
tengerisó
bio szárított fűszerkeverék
egy marék friss lestyán
víz
olívaolaj

Az újkrumpli héját ledörzsöltem, a répákat picit megkapartam. Mindkétfélét feldaraboltam.
Az olívaolajat forrósítottam és a répát-krumplit kicsit megpirítottam, majd fűszereztem, rádobtam az apróra vágott lestyánt és felöntöttem vízzel. Puhára főztem.
A kedvenc botmixeremmel turmixoltam és néhány lestyánlevéllel díszítettem.
Ez most egy diétás változat, de még
krémesebbé tehetjük tejszínnel vagy tejföllel, akár tehetünk bele egy kevés krémes sajtot és őrölhetünk rá frissen borsot.


--------------------------------------------

Lestyán ( Levisticum officinale )

Az ernyős virágzatúak/zellerfélék családjába tartozó, akár kétméter magasra is megnövő évelő európai növény.

Régen a kolostor kertek állandó lakója volt, a szerzetesek zöldségként, fűszerként és gyógynövényként termesztették.
Magas illóolaj tartalmú növény, a gyökértörzsében, leveleiben és magjaiban is megtalálható.
A legfontosabb a ftalid, amely erős görcsoldó hatású.
Enyhíti a belek és gyomor, húgyhólyag és húgyutak görcseit.
Segíti az emésztőnedvek termelődését, megelőzi a felfúvódást, a teltségérzet kialakulását.
Serkenti az étvágyat étvágytalanság esetén. Felgyorsítja az emésztés folyamatát, amely miatt gyorsabban ürülnek ki a salak és méreganyagok, tehát tisztul az emésztőrendszer.
Állítólag a legjobb növény gyomorégés esetén.
Kiváló vizelethajtó. Vesekő és vesehomok megelőzésében lehet szerepe.
Segíti a vizeletürítési problémák, prosztata problémák oldódását.

Áldott állapotban, vese betegségeknél kerülni kell a rendszeres nagy mennyiségű fogyasztását.



Segítségemre volt az írásban: Tereza Viktorova

6 megjegyzés:

  1. imádom a lestyánt, a rizst azzal ízesítem petrezselyem helyett, szerintem sokkal finomabb, karakteresebb lesz. Húslevesbe, zöldséglevesbe elengedhetetlen. Nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó. :) köszönöm a sok hasznos infót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem.
      Öröm számomra, ha valami apró "morzsát" adhatok:)

      Törlés
  2. Egyik kedvenc levesünk, hasonlóan készítem én is, annyi különbséggel, hogy pirított szalonnával gazdagítom és tejföllel turmixolom a végén!

    A lestyán a fűszerkertünk egyik legdinamikusabban növő növénye: ő volt az első, aki kibújt és szinte a szemem előtt nőtt: reggel még csak néhány cm, délutánra már nagyonnagy volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szalonna, tejföl nagyszerű bele.
      Nálunk most a tejtermék "tiltott" :(

      Amit a lestyánról írsz, valóban dinamikus növény, a tavaszi napsugár gyorsan kicsalogatja:)

      Törlés