Follow by Email

2012. június 30., szombat

Üdvözlet "selectfood"-nak

Kedves "selectfood" köszönöm megtisztelő figyelmed.




Borágó ( Borago officinalis )

2012. június 28., csütörtök

Zabpelyhes csavart ( Oatmeal Twists )



...dióval és friss rozmaringgal.




A BBB júniusi kiírása alapján készítettem ezt a lenyűgöző fonatot.
A kedves csavart kenyérke zabpehellyel, íróval és vajjal készült, melyet alakíthatunk sós
vagy édes ízűvé, attól függően milyen hangulatunk van, milyen maggal, fűszerrel vagy
 aszalt gyümölccsel, esetleg sajttal egészítünk ki.
 Elle pekándióval készítette.
A recepten egészen picit változtattam: a javasolt pekándiót lecseréltem a mi diónkra és
megfűszereztem egy pár ágacska rozmaringgal. Mindkettővel bővelkedem a kertben.




Diós rozmaringos csavart




Hozzávalók ( fele adag )
előtészta

175 g univerzális liszt
175 g víz
1 tk szárított élesztő

+
160 g univerzális liszt
160 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
60 g aprószemű zabpehely
10 g friss élesztő
2 tk tengerisó
60 g olvasztott vaj
60 g író
120 g víz
50 g dió
5x5 cm-es rozmaring ágacska
tetejére
2 ek nagyszemű zabpehely




Előző este az előtésztához összekevertem a lisztet a szárított élesztővel és a vízzel.
Homogénné kevertem, letakartam légmentesen egy fóliával és hagytam, hogy reggelig erjedjen.


12 óra elteltével, az egész előtésztához mértem a kétféle lisztet, a sót és a zabpelyhet.
Az írót elkevertem a vízzel, feloldottam benne az élesztőt és a lisztre öntöttem.
Géppel dagasztattam 5 percig. Belecsorgattam az olvasztott, de már csak langyos vajat.
Tovább járattam a gépet, amíg szép ruganyos tésztát dagasztott.
A pultra tettem és kézzel folytattam, hogy én is hozzátegyek valamit, vagy is magam.
Magamon kívül hozzáadtam az előzőleg négybe-ötbe vágott diót és kb. 1/2 centiméteresre szabdalt rozmaringot. Csodálatos selymes kenyértésztát kaptam.
Visszaraktam a tálba és fóliával letakartam. 3 óra alatt duplájára dagadt, úgy hogy közben egyszer megmozgattam a tálat, hogy némi légbuborékot "szélnek" eresszek.
Lisztezett munkalapra borítottam és 4 felé vágtam.
Egyenként kb. 40-45 cm-es rudat sodortam belőlük, majd kettévágtam és
egyszerűen összefontam a két szálat.
Egy sütőpapíros tepsire sorakoztattam, letakartam egy nedves, de alaposan kicsavart vászonnal.
30 perc pihenő következett nekik. A sütőt közben 200 fokra hevítettem.
A csavarokat megkentem íróval és némi zabpehellyel hintettem meg.
21 perc alatt sültek kívánalmaimnak megfelelőre.




Remélem, a képek magukért beszélnek, még ha az ízt nem is tudják átadni.
A pirult dió és a rozmaring jellegzetes gyantás íze, a magasságokba emeli
 a tönköly egyébként sem jellegtelen ízét.




Elle köszönöm a receptet.
Sütöttem már diós kenyeret, a zabpehely mindennapos vendég nálam,
a rozmaring is végezte már kenyérben.
A vaj résztvevője a kifliknek, az író sem ismeretlen számomra,
de így együtt egy péksüteményben nem hoztam még össze őket.
Nagyszerű ötletnek bizonyult.






Elle, ezt is köszönöm...
 

Grízes tészta friss barackszósszal


Friss barackszósz, melyet elvettem a dzsem alapból.
Házi tészta, amit múltkor készítettem és akkor megszárítottam.

Grízes, hm. történt egész kislány koromban, hogy meg akartam lepni a Szüleim.
 Készítek valamit, amikorra hazajönnek, ne kelljen később Anyukámnak.
Akkor még nem volt bolti tészta, de mindig volt, amit Édesanyám készített. Megszárítva, dobozban.
Ezzel nem is volt különösebb gond. Forraltam vizet, megfőztem a tésztát.
Na de, hogy kell elkészíteni a grízt? Nem volt mobiltelefon, még telefon sem, hogy felhívjam Anyám segítségért. Nekiálltam én, de nem akart sikerülni. Addig rendben, hogy megpirítottam a grízt, rá is öntöttem a vizet ( biztos hideget ), de egy gombóc lett belőle és nem akart szétmenni. Először sem és másodszor sem...Nem lett grízes tészta, csak kifőtt tészta és nagy nevetés:-)

Ritkán készítek, tegnap is csak két adagot. Az Édesapámnak, aki nagyon szereti és a Fiamnak, aki azt hittem még nem evett. ( Később mikor hazajött mondta, hogy már valamikor régebben, igen. ) Miközben ette, elmeséltem neki is e régi történetet. Majd megkérdeztem a Férjem, hogyan csinálná. Ő is pontosan úgy járt volna, mint én annak idején:-)





Grízes tészta




Hozzávalók
250 gr sk. házi tészta
50 gr búzadara
50 gr víz
3-4 ek olaj
pici tengerisó
------------------
5 szem sárgabarack
1 ek cukor




A sárgabarackot daraboltam és összekevertem a cukorral, majd kislángon összerottyantottam.
A tésztát a szokásos módon megfőztem.
A grízt az olajon megpirítottam, folyamatos felügylet alatt, kevergetve míg aranybarna lett.
Majd nyakon öntöttem a forró vízzel, megkevertem, lefedtem és hagytam,
hogy magába szívja teljesen a vizet.
Mikor megduzzadt a dara, ráborítottam a tésztát és összekevertem.
Lehet, hogy még ma sem tökéletes, de már finom...:-)

Az illatos, darabos sárgabarackkal tálaltam.


2012. június 27., szerda

Francia tipusú fél-kecskesajt

A vaj mellett ez a másik rész, amihez frissiben használtam fel a fűszereket.
Már található a blogon ehhez hasonló kecskesajt, de barátok kérésére,
 néha így vagy úgy, de újra és újra feltűnik.
Úgyis mindig minden sajt más lesz, mint ahogy egyik nap sem olyan, mint, a másik.
Franciaországon kívül sokfelé készítenek ilyen típusú sajtokat pl. Olaszország/Szicília, Spanyolország/Andalúzia, Hollandia, Ausztria, stb. de Magyarországon
leggyakrabban a Francia gyártmánnyal találkozunk.
S hogy miért fél-kecske?
Mert azt a sajtot, ami nem 100 %-ban kecsketejből készül, így hívják "mi-chevre" .
Roppant finom és az elkészítése nem kíván nagy "szakértelmet". Sokkal egyszerűbb, mint más házilag készülő sajt, ezért biztatok mindenkit, ne gondolkodjon, készítse el.
Nem muszáj kecsketejből, a tehéntej is megfelel, de megjegyzem, mindig házi tejből készítem,
még nem próbálkoztam bolti tejjel.




Fűszeres bevonatú fél-kecske krémsajt





Hozzávalók
1,5 l kecsketej
2 (nagy) doboz joghurt
--------------------
fűszerek, most friss Provence-i fűszerkeverék
tengerisó
frissen őrölt bors




A tej még általában meleg, amikor készítem, hisz nem sokkal előtte fejték.
A joghurtokat előkészítem, hogy szobahőmérsékletű legyen.
A tejet homogénné keverem a joghurtokkal és hagyom, hogy megaludjon. Ez általában 24 órát vesz igénybe, ez idő alatt nem szoktam hűtőbe tenni, az a tapasztalatom, hogy a 24 fokos hőmérsékletben semmi baja nem lesz. Letakarom egy textillel és a tűzhelyen hagyom.
( Ha ettől melegebb van, tegyék a kamrába, vagy hiányában a hűtőbe. )
Ha hideg minden, mert hűtőben volt, akkor összekeverést követően langyosra melegítem.
Csak is annyira szoktam, hogy ha beledugom az ujjam, akkor kellemes langyosnak érzem,
mint a bőröm hőmérséklete, tehát max 35 fok körül.
A 24 óra elteltével, általában az egész besűrűsödik, joghurtszerű.
Ekkor is egy picit alámelegítek, megint a fentebb írt mértékig, hogy
segítsem az alvadék térfogatának csökkenését "zsugorodását".
Egy sűrűszövésű szűrőt kibélelek papírtörölközőkkel 2-3 rétegben és ebbe átöntöm a sajtalapot.
Hagyom, hogy lecsöpögjön. Általában este szoktam ezt a műveletet elvégezni, amikor már úgy is hűvösebb van, a nyitott ablakon éjjel hűvös kúszik be, tehát ekkor sem teszem hűtőbe.
Ha másképpen alakul, úgy ítélem meg, hogy meleg van, akkor hűtőben tölti a csöpögési időt.
Én egy éjszakát szoktam várni, ettől lehet többet vagy kevesebbet, attól függ mennyire szeretnénk lágy vagy keményebb állagú sajtot, ami minden esetben még kenhető. ( pl. lágy=görögjoghurt sűsűsségű, keményebb állagú=vágható, de utána egy késsel szétnyomható a kenyéren, közepes, ahogy én szeretem )
A lecsöpögött alvadéktöretet kiborítom egy zsírpapírra és tetszés szerint néhány darabba vágom, kézzel megformázom. Egy másik papírra kiszórom a fűszerkeveréket, őrölök rá borsot és tekerek rá sót is ( nagy szemű sót szoktam sóőrlővel ), majd ebbe forgatom többször a sajt hengert, hogy mindenhol réteget képezzen rajta a fűszer.




Egyenként zsírpapírba csomagolom és a hűtőben vár további sorsára.
Szinte minden héten készítek és mindig adok ajándékba valakinek,
s mondhatom mindig nagy sikere van.
A friss sajtok, még éretlen termékek, ezért rövid időn belül kell Őket elfogyasztani.
Általában nincs ezzel semmi probléma, hisz ki ne szeretné a rugalmas, kenhető, fűszeres tejszínes ízt egy szelet pirítóson, vagy bagettbe szeletelve, sok-sok zölddel és paradicsommal megfejelve.



Azon frissiben... :-)

2012. június 26., kedd

Meggyes mandulás Xukorral



Korán keltem vagy le sem feküdtem? - kérdezte a Férjem.
Amikor Ő aludni ment éjfél után, én még javában raktam üvegbe a meggyet a Fiammal ( A Férjem mosta meg:-) és amikor reggel felébred a konyhában talált: a sütőben sült a Ciabatta és kevertem éppen egy sütit. Úgy tűnhet konyhatündér vagyok, pedig nem is...csak, enni adni kell, nappal meg a meleg miatt már nem kapcsolok be semmi hőforrást a házban.
A sütőt meg mégsem akartam kivinni:-)



Van nekem egy jó kis fordított meggyes receptem, bevált recept: aki nálam kóstolta, utána otthon süti. Nos, azt akartam megsütni, de eszembe jutott a mandulaliszt és gondoltam itt az ideje alkotni belőle, így most nem az következik. Ígérem ez legalább olyan finom, sőt a mandula imádók ezt jobban fogják díjazni:-)


Fordított meggyes mandulás


Hozzávalók
750 gr magozott meggy ( nettó súly )
50 gr darált mandula
3 púpos ek kukoricakeményítő
3 ek Xukor ( vagy cukor )
1 mk fahéj
---------------
Tészta
1 db tojás
100 gr Xukor ( vagy cukor )
180 gr házi tejföl
100 gr olaj
50 gr mandulaliszt ( vagy finomra őrölt mandula )
50 gr liszt
1/2 cs sütőpor ( foszfátmentes/Muller )


Egy 28 cm-es porcelán piteformát előkészítettem.
A meggyet kimagoztam, mandulát megdaráltam. A meggyet összekevertem a mandulával, keményítővel, Xukorral és a fahéjjal és beleöntöttem a pitesütőbe.
Nem nyomkodtam bele, csak elrendeztem kissé.
A tojást elkezdtem keverni a Xukorral, majd hozzáadtam a tejfölt és az olajat. Habosra kevertem, majd hozzáadtam a sütőport.
Lekapcsoltam a gépet és fakanállal hozzáforgattam a kétféle lisztet.
A meggyre kanalaztam és egy villával eligazgattam, hogy mindenhol fedje.
A Ciabatta után a sütőt visszahűtöttem 175 fokra és 35 perc alatt készre sütöttem.

A formában hagytam kihűlni, majd a szélét meglazítottam egy késsel, ráborítottam a tortatálat és erősen összefogva egy határozott mozdulattal megfordítottam.




Szépen szeletelhető, tömény gyümölcs, könnyű "alig" tésztával.



2012. június 25., hétfő

Sült cukkini szeletek mentával


... a hűtőből.
Azért a hűtőből, mert ezt nem azonnali fogyasztásra szoktam készíteni, hanem "előkészítem". 
Reggelire, vacsorára ki-mikor fogyasztja.
Egy szelet pirítóssal, kecskesajttal roppant finom és az olaj amiből elővarázsoljuk, szintén kiváló.
Végül, ha az olajból nem fogy el az összes, különlegessé tesz egy tészta ételt vagy egy salátát.
Újabb egyszerű sült zöldség. Üvegbe rakom és a hűtőbe teszem.
Pár percet igényel az előkészítése, pár percet a megsütése, pár percet a fűszerezése.
Mindennel együtt félóra és ebbe beleszámoltam azt is, hogy a hozzávalókat le kellett szedni a kertben.




Mentás sült cukkini

Hozzávalók

cukkini, kb. 15 cm-es zsenge ( én 3 db-ból készítettem )
olívaolaj, 1 dl
frissen őrölt bors
1 csokor menta
( más fűszernövényt is választhatunk, jól harmonizál a cukkinivel:
a csombor, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem )




A cukkiniket héjastól 3-4 mm-es karikákra vágtam. A serpenyőben pár kanál olajat öntöttem és a cukkini szeletek mindkét oldalát halvány karamell színűre sütöttem.
Mikor mind kész volt, hagytam, hogy langyosra hűljön.
Egy szép üvegbe raktam egy sor sült cukkinit, majd ollóval rávagdostam a mentalevelekből és tekertem rá kevés borsot.
Folytattam a rétegezést még üvegbe nem került az egész.
A maradék olajat ráöntöttem, tetejére tekertem még borsot és lezártam az üveget.




Megjegyzés
Ha többet készítek ( vendég jön vagy langyosan szeretnénk valami mellé fogyasztani belőle ) akkor többszörire sütöm meg.
A egyszeri kevesebb mennyiségekkel kisebb az esély, hogy levet ereszt és nem marad roppanós.
Sosem sózom sütés előtt/közben, mert ellágyul, sőt az üvegben lévőt sem sózom meg, csak is fogyasztás előtt.


2012. június 23., szombat

Ciabatta


Az elmúlt forró napokon, senki nem kívánt meleget enni. Egy kis sütemény és egy kávé, egy jeges víz, limonádé, egy hideg leves, saláta, gyümölcs, no és egy szendvics,
kb ebben kimerültek a kívánságok.
Jó korán keltem, hogy még a hűvös hajnalban megsüssem a kenyérféleséget és egy könnyű sütit.
Mikor feljött a Nap már be is zártam a kiszellőztetett ház ablakait, ajtóit, hogy a nappali hőség kint maradjon és a házban a kellemes hűvös bent maradjon:-)




Ezt a ciabattát szokás szerint kora este kevertem be, reggel bekapcsoltam a sütőt, amíg bemelegedett, addig tepsire rendeztem, majd 21 perc alatt megsütöttem.





Ciabatta

Hozzávalók
550 gr kenyérliszt
1 cs szárított élesztő ( Alnatura/Dm )
2 tk tengerisó
440 gr víz




A lisztet a sóval és a szárazélesztővel összekevertem, majd hozzáöntöttem a vizet és gyors mozdulatokkal egy fakanállal összekevertem. Fóliával letakartam és a konyhapulton hagytam pihenni reggelig.
( Általában este, kb 12 órával előbb keverem össze a tésztát, de készítettem már kevesebb pihenési idő után és lényegesen hosszabb idő elteltével is.
A tésztát összekeverem rendesen, de nem szoktam dagasztani. )
Reggel a sütőt bekapcsoltam 200 fokra. Egy tepsire sütőpapírt tettem, aminek közepét alaposan beliszteztem és ráborítottam a megkelt tésztát. A tetejét is megliszteztem és hosszában, középen ketté hajtottam.
5 részre vágtam, téglalap alakúra és elhelyeztem a tepsin.




A sütő bemelegedett és 21 perc alatt mosolygósra sültek a ciabatták.


2012. június 22., péntek

Ribizlis pite


Édesanyám receptje, igaz Ő meggyel készítette.




Az alsó lehajló ágakról tanácsos volt a ribizlit leszedni, így most ez került bele.

Ribizlis pite

Hozzávalók
30-40 dkg ribizli vagy meggy vagy más gyümölcs
3 ek zsemlemorzsa
3 db tojás
100 gr vaj
1 pohár tejföl ( 175 gr )
150 gr házi vaníliáscukor
250 gr liszt
1/2 cs sütőpor




A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
A tojásokat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a puha vajat, majd a tejfölt.
Végül belekevertem még a géppel, a sütőport és kézzel hozzáforgattam a lisztet.
A ribizlit mosás után papírtörölközővel leszárítgattam és megszórtam a zsemlemorzsával.
Óvatosan, hogy ne törjem össze addig mozgattam a tálat amiben voltak, amíg mindenhol bevonta a morzsa. Ugye ezt azért tesszük, hogy ne kerüljön az összes gyümölcs a pite aljára.
Édesanyám zsemlemorzsa helyett babapiskótával szórta meg, amit előtte szintén morzsásra tört.
( Egy zacskóba tette a pár darab babapiskótát és a nyújtófával összetörte. )

Egy kerek formát vajjal kikentem és szintén morzsával beszórtam, hogy ne ragadjon bele a sütemény.
A massza felét a tálba kanalaztam, rá a morzsás ribizli felét, majd a tészta másik felét és
a tetejére a maradék gyümölcsöt.




180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem, amiről tűpróbával győződtem meg.
Még melegen 1 tk nádcukorral megszórtam.



Hasonló tejfölös pitét Hajni sütött a napokban.

Házi vaj Provence-i fűszerekkel




Mikor a Provence-i fűszerkeveréket készítettem egy részét frissiben felhasználtuk,
részben ehhez a vajhoz.
A vajat megint a Fiam készítette és Ő is fűszerezte, magyarán ez az Ő munkája.




Provence-i fűszeres vaj




Hozzávalók
 friss, még nem szárított fűszerkeverék
500 ml tejszín 30 %-os
pár jégkocka egy pohár vízben
kevés tengerisó

A hűtőből elővett tejszínt addig verte a habverővel, még kicsapódott a vaj,
elvált az írótól ( kb 15 perc ).
Az írót leöntötte ( hidegen megfeleztük és megittuk, roppant finom )
helyébe a vajra öntötte a jeges vizet, még 3 percig járatta a gépet,
majd a vizet is leöntötte és a vajhoz keverte a fűszereket.
Formába nyomkodta.
A feléből készült ez, a másik fele natúr maradt.
Az 500 ml tejszínből pontosan 200 g vaj született.
Fűszervajként használjuk: egy szelet sült csirkemellet fűszereznek vele vagy grillezett zöldségeket.
Frissen sült, még langyos péksüteményre, a korona.




---------------------
Imádom nézni ezt a Fiút, ahogy alkot.
Egyre többet tüsténkedik a konyhában  -  bár mindig is szeretett  -  kreatív,
 ó és gourmet, jó ötletei vannak és gyönyörű kompozíciókat készít.








2012. június 21., csütörtök

Provence-i fűszerkeverék



A fűszernövények imádják ezt a meleget, feltéve ha kapnak vizet. Kapnak:-) Ezért bőségesen megjutalmaznak finom zsenge hajtásaikkal, virágaikkal.
Amíg zsengék és nem borultak virágba, addig szoktam gyűjteni, szárítani belőlük.
Persze van akinek pont a virágjára "fáj a fogam":-)




Van amit csokorba kötve megszárítok, majd összemorzsolok és úgy pakolom csinos üvegekbe.
Van amit megszárítok csokorba kötve és utána leveleire szedem, úgy tárolom.
Van amit eleve apróra vágok, szirmokra bontok és úgy szárítom meg.
Szoktam fűszerkeverékeket is készíteni, klasszikusokat és saját ízvilágút.
Hű imádom ezt a bőséget, imádok a fűszerekkel alkotni, ez az én világom...ecetek, párlatok, kivonatok, teák, fűszerkeverékek, olajok, krémek, vajak, sók, cukrok, mézek....
elképesztő mit összetudok kreatívkodni.
Mindenhol szárad valami, vagy feldolgozásra várnak, mindenhol üvegek tornyosulnak, csomagolásra várnak vagy címkézésre vagy, hogy a méltó helyükre kerüljenek.
Most egy Provence-i fűszerkeveréket készítettem, ahogy én szeretem.




Hozzávalók

Általában egy-egy arányban szoktam beletenni:
Kakukkfű
Kakukkfű virágja
Francia tárkony
Petrezselyem
Rozmaring
Bazsalikom, 3 félét szedtem hozzá
Oregánó, citromosat választottam
Zsálya, van egy óriás levelű, abból kértem, hozzá orvosi zsályát és  citrom zsályát
Levendula, levele kevés és több virágja
néhány vörös rózsaszirom
Szoktam még beletenni Csombort, de most még túl kicsik.




Az egész csoda csokrot apróra vágtam és kiterítve megszárítottam.
Bár az autentikus összetételekben nincs rózsaszirom, de én nem hagyhattam ki:-)
Egy szép üvegcsébe zártam.




Mire használom
- Saját kézműves sajtjaimhoz használom fel
- Vajat fűszerezek vele
- Grill zöldségeket ízesítek vele
- Sült Camembert-et fűszerezek vele
- No persze, jó húsok fűszerezéséhez is...de ezt én nem szoktam, mert nyáron a grillszezonban, mindig friss fűszernövényeket használok, télen meg már nem grillezünk, de ha mégis...
...akkor van:-)





Szép "fűszerkertet" láttam ma Eránál, régebben Fróninál.

Üdvözlet "boroka59"-nek



Köszönöm, hogy meglátogatsz:-)



Üdvözlet "Erika"-nak


Üdvözöllek nálam. Köszönöm.