2012. június 12., kedd

Rózsaszirmos eperlekvár Xukorral (tartósítószer nélkül)



... vagyis, ha a rózsaszirom és az eper találkozik a nyírfacukorral, ez lesz belőle.
Többek kérésére készítettem Xukorral és a magam örömére rózsaszirommal.
Egészen pici adag.




Rózsaszirmos eperlekvár




Hozzávalók
600 g eper
200 g Xukor
100 g rózsaszirom

Az epret tisztítás után, megszórtam a Xukorral és hozzáadtam a rózsaszirmot.
Néhányszor belenyomtam a kanalat, hogy picit összetörjem az epret.
Megkevertem és úgy hagytam reggelig.
Elkészítettem az üvegeket és felforraltam a xukros gyümölcsöt.
Üvegbe mertem a forró levet ( 2 dl szörp lett ), amit fejtetőre állítva, azonnal a száraz dunsztba tettem.
A többit addig főztem, míg kellően besűrűsödött ( kb. 1/2 óra ).
Üvegekbe mertem a forró lekvárt is ( 2 kicsi üveggel lett ) és szintén fejre állítva a dunsztba tettem.
Így hagytam őket kihűlni. ( 2 nap )

Nem tettem hozzá tartósítószert, mint máskor sem.
Nem tettem hozzá pektint, ha teszünk pl. zseléfixet, az lényegesen lerövidíti a főzési időt.




Eperlekváros bejegyzések a blogomon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/levendulaviragos-eperlekvar.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/05/vaniliamagos-eperlekvar-tartositoszer.html





A legújabb írásom a rózsa és kertről:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/06/rozsak-kertben.html



12 megjegyzés:

  1. gyönyörű

    vétek megenni:))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretek gyönyörködni bennük:))))))

      Törlés
  2. Csodaszép képek :-)

    Hirdettem egy játékot, kérlek nézz be hozzám, örülnék, ha csatlakoznál :-)

    VálaszTörlés
  3. van még eper a kertben, rózsa pedig több mint elég.:) Egy próbát teszek azt hiszem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök:-) Téged meg járjon át az alkotás öröme:-)

      Törlés
  4. Na jól van,most megyek már mert itt ragadok egész este!! Gyönyörű! Eperlekvár rózsaszirommal!Elájulok!!!!Még sosem kóstoltam.

    VálaszTörlés
  5. Mági, a Xukor kiváltható nyírfacukorral? Többször láttam már ezt recept leírásokban, de nem tudom, mit takar a fogalom! Én az előbbit használom, nem sűríti be úgy a lekvárt, mint a cukor, de egészségesebb! Segítessz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kerti Törpe,
      bízom benne még most is jól jön a válasz.
      Igen, mert ugyanaz: http://www.xukor.hu/xilit-nyirfacukor-a-xukor/xilit-nyirfacukor/
      Nem sűríti be úgy a lekvárt szerintem sem (és más az "íze" is).
      Szép nyarat, jó befőzést!
      Üdv,
      Mági

      Törlés