részben ehhez a vajhoz.
A vajat megint a Fiam készítette és Ő is fűszerezte, magyarán ez az Ő munkája.
Provence-i fűszeres vaj
Hozzávalók
friss, még nem szárított fűszerkeverék
500 ml tejszín 30 %-os
pár jégkocka egy pohár vízben
kevés tengerisó
A hűtőből elővett tejszínt addig verte a habverővel, még kicsapódott a vaj,
elvált az írótól ( kb 15 perc ).
Az írót leöntötte ( hidegen megfeleztük és megittuk, roppant finom )
helyébe a vajra öntötte a jeges vizet, még 3 percig járatta a gépet,
majd a vizet is leöntötte és a vajhoz keverte a fűszereket.
helyébe a vajra öntötte a jeges vizet, még 3 percig járatta a gépet,
majd a vizet is leöntötte és a vajhoz keverte a fűszereket.
Formába nyomkodta.
A feléből készült ez, a másik fele natúr maradt.
A feléből készült ez, a másik fele natúr maradt.
Az 500 ml tejszínből pontosan 200 g vaj született.
Fűszervajként használjuk: egy szelet sült csirkemellet fűszereznek vele vagy grillezett zöldségeket.
Frissen sült, még langyos péksüteményre, a korona.
Frissen sült, még langyos péksüteményre, a korona.
---------------------
Imádom nézni ezt a Fiút, ahogy alkot.
Egyre többet tüsténkedik a konyhában - bár mindig is szeretett - kreatív,
ó és gourmet, jó ötletei vannak és gyönyörű kompozíciókat készít.
Egyre többet tüsténkedik a konyhában - bár mindig is szeretett - kreatív,
ó és gourmet, jó ötletei vannak és gyönyörű kompozíciókat készít.
Egyszer próbálkoztam vajat készíteni, de nem sikerűlt. Főzőtejszínből van készítve? Meg kell újra próbálnom:) nagyon jó a fűszerkeveréked is!
VálaszTörlésNem főzőtejszín ( sosem használok ) hanem habtejszín ( pl. Aldi, Tesco ) persze ha jobbat tudsz habtejszínben akkor az a jó:-)
TörlésNagyon jó ötlet, és ha belegondolsz fél liter tejszínből 20 dkg vaj, az nagyon jó arány, én csak vajat használok, a margarint esetleg csak sütéshez, de oda is ritkán, a vajas kenyérnek nincs párja, de a zsíros kenyér libazsírral vagy fokhagymás sülthús zsírral. Imádom.
VálaszTörlésHajniZolinak üzenem, hogy csak a 30%-os nagyon zsíros tejszínből lesz vaj, ha főzőből próbáltad nem csodálom, hogy nem lett semmi:-))))
Anikó, igen én is írtam Hajninak.
VálaszTörlésÉn sem használok csak vajat:-) Az említettek nagyon finomak valóban, a Férfiak is szeretik:-)
Jó arány és az író is olyan krémes volt...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésAz a tejszín amiből a habot készíted és úgy csinálod, mintha habot vernél, csak túl vered. Addig, addig, amíg kicsapódik. Legyen hideg!
TörlésMi géppel szoktuk, amivel a habot készítjük. Tudod lehet befőttes üvegben is: beleteszed a befőttes üvegbe a tejszínt, alaposan rácsavarod a tetejét és megkéred Zolit, hogy rázza:-) Rázza, rázza le és föl, le és föl......és egyszer csak kicsapódik abban is, azért több időbe telik, bár Zolinak lehet, hogy nem:-)
Köszönöm Nektek! Nálunk nincsenek azok a fajta tejszínek amit írtál, de van natúr, ami nem cukrozott. Ezt felverem habbá és addig verem amíg kicsapódik? Bocsi az értetlenkedésért, de már egyszer majdnem kigyullasztottam a mixert:)
VálaszTörlésLásd előbb:-)
TörlésÖlellek.
Régen tejfölből készítettünk vajat, persze háziból. Sokat kellett kavarni, de nagyon finom volt. Tejszínből sokkal egyszerűbb, főleg, ha a gép végzi a munka oroszlánrészét. Kipróbálandó!
VálaszTörlésValóban sokkal egyszerűbb géppel. A Fiamnak volt iskolai feladat, üvegben rázogatva is, hát kellett hozzá karizom:)
Törlés