2012. június 22., péntek

Házi vaj Provence-i fűszerekkel




Mikor a Provence-i fűszerkeveréket készítettem egy részét frissiben felhasználtuk,
részben ehhez a vajhoz.
A vajat megint a Fiam készítette és Ő is fűszerezte, magyarán ez az Ő munkája.




Provence-i fűszeres vaj




Hozzávalók
 friss, még nem szárított fűszerkeverék
500 ml tejszín 30 %-os
pár jégkocka egy pohár vízben
kevés tengerisó

A hűtőből elővett tejszínt addig verte a habverővel, még kicsapódott a vaj,
elvált az írótól ( kb 15 perc ).
Az írót leöntötte ( hidegen megfeleztük és megittuk, roppant finom )
helyébe a vajra öntötte a jeges vizet, még 3 percig járatta a gépet,
majd a vizet is leöntötte és a vajhoz keverte a fűszereket.
Formába nyomkodta.
A feléből készült ez, a másik fele natúr maradt.
Az 500 ml tejszínből pontosan 200 g vaj született.
Fűszervajként használjuk: egy szelet sült csirkemellet fűszereznek vele vagy grillezett zöldségeket.
Frissen sült, még langyos péksüteményre, a korona.




---------------------
Imádom nézni ezt a Fiút, ahogy alkot.
Egyre többet tüsténkedik a konyhában  -  bár mindig is szeretett  -  kreatív,
 ó és gourmet, jó ötletei vannak és gyönyörű kompozíciókat készít.








10 megjegyzés:

  1. Egyszer próbálkoztam vajat készíteni, de nem sikerűlt. Főzőtejszínből van készítve? Meg kell újra próbálnom:) nagyon jó a fűszerkeveréked is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem főzőtejszín ( sosem használok ) hanem habtejszín ( pl. Aldi, Tesco ) persze ha jobbat tudsz habtejszínben akkor az a jó:-)

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet, és ha belegondolsz fél liter tejszínből 20 dkg vaj, az nagyon jó arány, én csak vajat használok, a margarint esetleg csak sütéshez, de oda is ritkán, a vajas kenyérnek nincs párja, de a zsíros kenyér libazsírral vagy fokhagymás sülthús zsírral. Imádom.
    HajniZolinak üzenem, hogy csak a 30%-os nagyon zsíros tejszínből lesz vaj, ha főzőből próbáltad nem csodálom, hogy nem lett semmi:-))))

    VálaszTörlés
  3. Anikó, igen én is írtam Hajninak.
    Én sem használok csak vajat:-) Az említettek nagyon finomak valóban, a Férfiak is szeretik:-)
    Jó arány és az író is olyan krémes volt...

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a tejszín amiből a habot készíted és úgy csinálod, mintha habot vernél, csak túl vered. Addig, addig, amíg kicsapódik. Legyen hideg!
      Mi géppel szoktuk, amivel a habot készítjük. Tudod lehet befőttes üvegben is: beleteszed a befőttes üvegbe a tejszínt, alaposan rácsavarod a tetejét és megkéred Zolit, hogy rázza:-) Rázza, rázza le és föl, le és föl......és egyszer csak kicsapódik abban is, azért több időbe telik, bár Zolinak lehet, hogy nem:-)

      Törlés
  5. Köszönöm Nektek! Nálunk nincsenek azok a fajta tejszínek amit írtál, de van natúr, ami nem cukrozott. Ezt felverem habbá és addig verem amíg kicsapódik? Bocsi az értetlenkedésért, de már egyszer majdnem kigyullasztottam a mixert:)

    VálaszTörlés
  6. Régen tejfölből készítettünk vajat, persze háziból. Sokat kellett kavarni, de nagyon finom volt. Tejszínből sokkal egyszerűbb, főleg, ha a gép végzi a munka oroszlánrészét. Kipróbálandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban sokkal egyszerűbb géppel. A Fiamnak volt iskolai feladat, üvegben rázogatva is, hát kellett hozzá karizom:)

      Törlés