A vaj
mellett ez a másik rész, amihez frissiben használtam fel a fűszereket.
Már található a blogon ehhez hasonló
kecskesajt, de barátok kérésére,
néha így vagy úgy, de újra és újra feltűnik.
néha így vagy úgy, de újra és újra feltűnik.
Úgyis mindig minden sajt más lesz,
mint ahogy egyik nap sem olyan, mint, a másik.
Franciaországon kívül sokfelé
készítenek ilyen típusú sajtokat pl. Olaszország/Szicília,
Spanyolország/Andalúzia, Hollandia, Ausztria, stb. de Magyarországon
leggyakrabban a Francia gyártmánnyal
találkozunk.
S hogy miért fél-kecske?
Mert azt a sajtot, ami nem 100 %-ban
kecsketejből készül, így hívják "mi-chevre" .
Roppant finom és az elkészítése nem
kíván nagy "szakértelmet". Sokkal egyszerűbb, mint más házilag készülő
sajt, ezért biztatok mindenkit, ne gondolkodjon, készítse el.
Nem muszáj kecsketejből, a tehéntej
is megfelel, de megjegyzem, mindig házi tejből készítem,
még nem próbálkoztam bolti tejjel.
Fűszeres bevonatú fél-kecske krémsajt
Hozzávalók
1,5 l kecsketej
2 (nagy) doboz joghurt
--------------------
fűszerek, most friss Provence-i
fűszerkeverék
tengerisó
frissen őrölt bors
A tej még általában meleg, amikor
készítem, hisz nem sokkal előtte fejték.
A joghurtokat előkészítem, hogy szobahőmérsékletű
legyen.
A tejet homogénné keverem a
joghurtokkal és hagyom, hogy megaludjon. Ez általában 24 órát vesz igénybe, ez
idő alatt nem szoktam hűtőbe tenni, az a tapasztalatom, hogy a 24 fokos
hőmérsékletben semmi baja nem lesz. Letakarom egy textillel és a tűzhelyen
hagyom.
( Ha ettől melegebb van, tegyék a
kamrába, vagy hiányában a hűtőbe. )
Ha hideg minden, mert hűtőben volt,
akkor összekeverést követően langyosra melegítem.
Csak is annyira szoktam, hogy
ha beledugom az ujjam, akkor kellemes langyosnak érzem,
mint a bőröm
hőmérséklete, tehát max 35 fok körül.
A 24 óra elteltével, általában az
egész besűrűsödik, joghurtszerű.
Ekkor is egy picit alámelegítek,
megint a fentebb írt mértékig, hogy
segítsem az alvadék térfogatának
csökkenését "zsugorodását".
Egy sűrűszövésű szűrőt kibélelek
papírtörölközőkkel 2-3 rétegben és ebbe átöntöm a sajtalapot.
Hagyom, hogy lecsöpögjön. Általában
este szoktam ezt a műveletet elvégezni, amikor már úgy is hűvösebb van, a
nyitott ablakon éjjel hűvös kúszik be, tehát ekkor sem teszem hűtőbe.
Ha másképpen alakul, úgy ítélem meg,
hogy meleg van, akkor hűtőben tölti a csöpögési időt.
Én egy éjszakát szoktam várni, ettől
lehet többet vagy kevesebbet, attól függ mennyire szeretnénk lágy vagy
keményebb állagú sajtot, ami minden esetben még kenhető. ( pl.
lágy=görögjoghurt sűsűsségű, keményebb állagú=vágható, de utána egy késsel szétnyomható
a kenyéren, közepes, ahogy én szeretem )
A lecsöpögött alvadéktöretet
kiborítom egy zsírpapírra és tetszés szerint néhány darabba vágom, kézzel
megformázom. Egy másik papírra kiszórom a fűszerkeveréket, őrölök rá borsot és
tekerek rá sót is ( nagy szemű sót szoktam sóőrlővel ), majd ebbe forgatom
többször a sajt hengert, hogy mindenhol réteget képezzen rajta a fűszer.
Egyenként zsírpapírba csomagolom és a
hűtőben vár további sorsára.
Szinte minden héten készítek és
mindig adok ajándékba valakinek,
s mondhatom mindig nagy sikere van.
A friss sajtok, még éretlen termékek,
ezért rövid időn belül kell Őket elfogyasztani.
Általában nincs ezzel semmi probléma,
hisz ki ne szeretné a rugalmas, kenhető, fűszeres tejszínes ízt egy szelet
pirítóson, vagy bagettbe szeletelve, sok-sok zölddel és paradicsommal
megfejelve.
Azon frissiben... :-)
nagyon guszta!!!
VálaszTörlésCsodásan szépséges fotókat készítettél!!!! WOW!!! A sajt is biztos finom, bár be kell valljam (és megpróbálok nem nagyképűnek hangozni), hogy jómagam, mivel van 4 anyakecskénk, szinte minden nap készítek sajtot kecsketejből. Van oltóm és nem joghurttal, ennél keményebb állagút. Ilyen krémsajtszerűt azonban még nem próbáltam-szuper lehet!
VálaszTörlésUgye nem haragszol, de engem most a fotóid nyűgöztek le , de nagyon!!!A színei elképesztőek...
Ó, Drága Fróni, nagyon szerencsés vagy, gratulálok! Jó lenne látni a sajtjaidat és főleg kóstolni, elképesztő gyönyörűségeket készíthetsz!!!
TörlésÉn csak amatőr szinten alkotok, de biztos vagyok benne, hogy ízlene ez a sajt Neked!
A "haragszol" dolgot nem értem:-)
:) Hát csak azért a "haragszol", mert tudom, hogy milyen nagy büszkeség az ember lányának elkészíteni házilag a friss sajtot..és Én most mégsem erre reagáltam igazán, hanem a fotókra. :))
TörlésEgyébként a sajttal kapcsolatban büszke lehetsz dettó, mivel ez így igen macerás-Én már sok mindenben leegyszerüsítettem a dolgokat! (Lustaság fél egészség!) :)
Köszönöm elismerő szavaid:-)
TörlésGyönyörűséges a sajtod (biztos nagyon finom is), a fotóid fantasztikusak.
VálaszTörlésKedves Endre, köszönöm szépen!
TörlésCsodásak a fotók és a sajt is. Joghurtot szoktam így készíteni, még sajtot nem próbáltam ezzel a módszerrel, de kipróbálom. Tetszik az állaga.
VálaszTörlésKöszönöm, csak tessék, csak tessék. Örülök:-)
TörlésCsodálatos:)Sajnos kecsketejhez nem tudok hozzájutni, de tehéntejből ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésSzerintem abból is finom lesz, kérlek majd írj róla.
TörlésKöszönöm:-)