2012. június 13., szerda

Szőlőlevélben érlelt sajt



Tízóraira egy falat házi sajtot? Kakukkfűvel, eperdzsemmel?




Évek óta készítgetek több kevesebb sikerrel különféle sajtokat.
Van ami nagyon megy és közel azonos minőségben tudom előállítani. Ez a kecsketejből készült krémes sajt, aminek már komoly kedvelő tábora van.
Van amivel még sok tapasztalatot szeretnék szerezni.
Azt hiszem a sajt készítés is olyan dolog ahol a személyes tanulópénzt meg kell fizetni:-)
Próbáltam már citromlével, citromsavval, ecettel, erjesztettel és almaecettel is.
( Nem készítettem még igazi oltóval sajtot.)
Az ecettel "oltottat" azért kedvelem, mert lehet grillezni vagy csak úgy serpenyőben megsütni.




Ezt a bejegyzés 3 hete készül, jobban mondva nem a bejegyzés, hanem egymás után többször, többféle sajtot készítettem, pici változtatással.
A címben szereplő volt a sorozatban az első.




1.
Szőlőlevélben érlelt sajt
1,5 l  házi tej
3 ek 10 % - os ecet
----------------------
1 púpos ek tengerisó
víz
1 szőlőlevél





 A tejet felforraltam, elzártam a tüzet és beleöntöttem kanalanként az ecetet.
Hagytam, hogy kicsapódjon a fehérje, majd további 15 percig állni hagytam, ekkor egy sűrű ( géz sűrűségű ) szitába öntöttem ( a savót felfogtam, jó lesz a növényeknek ) és többször egymás után átmostam hideg vízzel folyóvíz alatt.
Mikor már hideg volt, két kezem között megnyomkodtam, kicsinyke gombóccá formáztam és becsomagoltam a kezeletlen szőlőlevélbe.
A sót feloldottam annyi vízben, ami, majd ellepi a sajtot. Egy tálkába raktam a szőlőleveles sajtot. Rátettem egy nehezéket és ráöntöttem a sós vizet. A hűtőbe tettem. Egy napig hagytam így érni, hisz ez most egy kísérlet volt a szőlőlevéllel. Masszív sajt, egyben van, nem morzsálódik. A szőlőlevél ízét én nem éreztem. Nem sós. Vaslapon sütöttünk belőle. Kérgesre sült.




------------------------------------------


2.
2 l házi tej
4 ek 10 % - os ecet
------------
1 ek tengerisó
víz

A tejet felforraltam, elzártam a tüzet. Az ecetet beleöntöttem és óvatosan mozgattam a lábost. Mikor elvált az alvadék a savótól ( a savó szép sárgás/zöldes, közepén egy csomóban a fehér kicsapódott alvadék/koagulum ), akkor lefedtem és úgy hagytam kb. fél órát. Nem láttam a különbséget, hogy 15 percet vagy fél órát hagytam állni (pedig van, ehhez kell, hogy egyre kifinomultabbá váljak) . Beleöntöttem a sűrű szűrőbe és hideg víz alatt lehűtöttem, átmostam. Egy odakészített gézbe raktam. Egy nagy joghurtos doboz alján több helyen lyukat vágtam, hogy majd a savó kitudjon folyni. Gézestől ebbe a pohárba csúsztattam és nehezéket tettem rá  - egy vízzel teli üveget -  reggelig így hagytam préselődni. Egy félliteres bögrébe készítettem sós vizet. A gézből kiszedtem a sajtot és a sós vízbe tettem és mindenestől betettem a hűtőbe. 1 hétig hagytam így. Hagytam volna még, de már nagyon kíváncsi voltam.




Tegnap megkóstoltuk, akarom mondani megettük.
Sokkal keményebb masszívabb volt, mint a szőlőleveles és sós. Pont a határon.
Egy falat sajtra egy falat eperdzsemet tettem és egy levélke citromos kakukkfüvet.
Igazi ízorgia.




------------------------------------------------------------------------------------------------


3.
1,5 l házi tej
3 ek 10 %-os ecet
-------------------
1 ek tengerisó
víz
friss kakukkfű

A tejet felforraltam és beleöntöttem kanalanként az ecetet.
A préselés végéig ugyan úgy jártam el, mint az eőzőekben. A sajtot szintén sós vízben érlelem pár napig, most viszont a sós vízbe a sajt tetejére friss kakukkfüvet raktam és egy szív alakú kavicsot nehezéknek. Amikor a Fiam meglátta, azonnal elnevezte " Kakukkfüves kősajtnak "
Arra vagyok kíváncsi, hogy a sajt magába szívja-e a kakukkfű aromáját.




---------------------------------------------------


További kísérleteket folytatok, s majd időnként beszámolok.
Legközelebb néhány érdekességről írok, a sajt előállításával kapcsolatban.

----------------------------


15 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon finomak lehetnek, és nagyon guszták is, na és a fotók....! Én is próbálkozom házi sajtokkal, nagyon szereti a család.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea! nem találtam meg a sajtos bejegyzést nálad:-(

      Törlés
    2. Hát való igaz, nem készítek mindent vadnövényesre, azt azért nem tolerálná a család, a sajtok sem azok általában, így nem mehet az Erdőkóstoló blogra.

      Törlés
  2. Nekem mindegyik nagyon tetszik, hétvégén kipróbálom az ecetes módszert, ráadásul a grillezett sajtot is nagyon szeretjük:)Sajnos szőlő levelem nincs, ha csak nem találok valahol, erre nem igazán termesztik:) Mennyi sajtod lett 1,5 liter tejből? Itt 7 %-os az ecet, de gondolom az nem nagy különbség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó a szőlőlevél csak pillanatnyi ötlet volt. Képzeld megakartam mérni, de elmaradt....most van egy sós lében (az utolsó, a kakukkfüves) ezt megfogom, ha kiszedem és majd megírom.
      A 7%- os is jó esetleg egy picit több kell.

      Törlés
  3. Ja és köszi, hogy kitetted a linket a sajtról, csak most vettem észre:)

    VálaszTörlés
  4. Ez milyen jó ötlet és a képek is gyönyörűek..

    VálaszTörlés
  5. Hűha, remek páros a sajt az eper és a kakukkfű! Én is ezzel a technikával készítettem a sajtot, amíg volt házi tej forrásunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom:-) Igen ez egyszerű és működik.

      Törlés
  6. Ez szuperül néz ki! Amikor nem túl friss a tej, akkor szoktam ecetet tenni hozzá és tehéntúró lesz belőle. Megfogom próbálni a te adagoddal, nagyon tetszik.
    Köszi, hogy bevágtad a linket:)
    Szép álmokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Ti sajtjaitok nem kevésbé!!!
      :-)
      Most rám fér az alvás, még az sem baj ha nem emlékszem majd az álmaimra...
      Az éjjel Nyest látogatónk volt a tetőn, a kis huncut szaladgált, majd mikor kimentem, elbújt ( előbb megmutatta magát, nagyon szép ) és bő óra múlva újra kezdte, a Kutyusnak meg nem bírt megnyugodni a kopó vére. Szóval 2-kor feküdtem, 4-kor keltem igaz fáradt nem vagyok, de édes lesz ágyba kerülni...
      Nektek is szép éjszakát:-)

      Törlés
  7. Annyit tudok mondani,ismét Úristen,ha befalhatnám!!Ha vendég lehetnék! :):):)

    VálaszTörlés