Tízóraira egy falat házi sajtot? Kakukkfűvel, eperdzsemmel?
Évek óta készítgetek több kevesebb sikerrel különféle sajtokat.
Van ami nagyon megy és közel azonos minőségben tudom előállítani. Ez a kecsketejből készült krémes sajt, aminek már komoly kedvelő tábora van.
Van amivel még sok tapasztalatot szeretnék szerezni.
Azt hiszem a sajt készítés is olyan dolog ahol a személyes tanulópénzt meg kell fizetni:-)
Azt hiszem a sajt készítés is olyan dolog ahol a személyes tanulópénzt meg kell fizetni:-)
Próbáltam már citromlével, citromsavval, ecettel, erjesztettel és almaecettel is.
( Nem készítettem még igazi oltóval sajtot.)
Az ecettel "oltottat" azért kedvelem, mert lehet grillezni vagy csak úgy serpenyőben megsütni.
Ezt a bejegyzés 3 hete készül, jobban mondva nem a bejegyzés, hanem egymás után többször, többféle sajtot készítettem, pici változtatással.
A címben szereplő volt a sorozatban az első.
1.
Szőlőlevélben érlelt sajt
Szőlőlevélben érlelt sajt
1,5 l házi tej
3 ek 10 % - os ecet
----------------------
1 púpos ek tengerisó
víz
1 szőlőlevél
A tejet felforraltam, elzártam a tüzet és beleöntöttem kanalanként az ecetet.
Hagytam, hogy kicsapódjon a fehérje, majd további 15 percig állni hagytam, ekkor egy sűrű ( géz sűrűségű ) szitába öntöttem ( a savót felfogtam, jó lesz a növényeknek ) és többször egymás után átmostam hideg vízzel folyóvíz alatt.
Mikor már hideg volt, két kezem között megnyomkodtam, kicsinyke gombóccá formáztam és becsomagoltam a kezeletlen szőlőlevélbe.
A sót feloldottam annyi vízben, ami, majd ellepi a sajtot. Egy tálkába raktam a szőlőleveles sajtot. Rátettem egy nehezéket és ráöntöttem a sós vizet. A hűtőbe tettem. Egy napig hagytam így érni, hisz ez most egy kísérlet volt a szőlőlevéllel. Masszív sajt, egyben van, nem morzsálódik. A szőlőlevél ízét én nem éreztem. Nem sós. Vaslapon sütöttünk belőle. Kérgesre sült.
2.
2 l házi tej
4 ek 10 % - os ecet
------------
1 ek tengerisó
víz
A tejet felforraltam, elzártam a tüzet. Az ecetet beleöntöttem és óvatosan mozgattam a lábost. Mikor elvált az alvadék a savótól ( a savó szép sárgás/zöldes, közepén egy csomóban a fehér kicsapódott alvadék/koagulum ), akkor lefedtem és úgy hagytam kb. fél órát. Nem láttam a különbséget, hogy 15 percet vagy fél órát hagytam állni (pedig van, ehhez kell, hogy egyre kifinomultabbá váljak) . Beleöntöttem a sűrű szűrőbe és hideg víz alatt lehűtöttem, átmostam. Egy odakészített gézbe raktam. Egy nagy joghurtos doboz alján több helyen lyukat vágtam, hogy majd a savó kitudjon folyni. Gézestől ebbe a pohárba csúsztattam és nehezéket tettem rá - egy vízzel teli üveget - reggelig így hagytam préselődni. Egy félliteres bögrébe készítettem sós vizet. A gézből kiszedtem a sajtot és a sós vízbe tettem és mindenestől betettem a hűtőbe. 1 hétig hagytam így. Hagytam volna még, de már nagyon kíváncsi voltam.
Sokkal keményebb masszívabb volt, mint a szőlőleveles és sós. Pont a határon.
Egy falat sajtra egy falat eperdzsemet tettem és egy levélke citromos kakukkfüvet.
Igazi ízorgia.
Igazi ízorgia.
------------------------------------------------------------------------------------------------
3.
1,5 l házi tej
3 ek 10 %-os ecet
-------------------
1 ek tengerisó
víz
friss kakukkfű
1 ek tengerisó
víz
friss kakukkfű
A tejet felforraltam és beleöntöttem kanalanként az ecetet.
A préselés végéig ugyan úgy jártam el, mint az eőzőekben. A sajtot szintén sós vízben érlelem pár napig, most viszont a sós vízbe a sajt tetejére friss kakukkfüvet raktam és egy szív alakú kavicsot nehezéknek. Amikor a Fiam meglátta, azonnal elnevezte " Kakukkfüves kősajtnak "
Arra vagyok kíváncsi, hogy a sajt magába szívja-e a kakukkfű aromáját.
További kísérleteket folytatok, s majd időnként beszámolok.
Legközelebb néhány érdekességről írok, a sajt előállításával kapcsolatban.
Legközelebb néhány érdekességről írok, a sajt előállításával kapcsolatban.
----------------------------
Előző bejegyzések saját készítésű sajtról:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2011/11/hazi-kremsajt.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/lagy-kecskesajt-fuszeres-olivaolajban.html
Ahol én csak fűszereztem:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/fuszeres-pacolt-sajt.html
Házi sajtok ismerősök blogjain:
http://sarokkonyha.blogspot.hu/2012/05/fuszeres-sajt-hazilag.html
http://sarokkonyha.blogspot.hu/2012/05/az-elso-hazi-sajtunk.html
http://trollakonyhamban.blogspot.hu/2012/06/spenotos-es-krumplis-borek-hazi-sajttal.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2011/11/hazi-kremsajt.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/lagy-kecskesajt-fuszeres-olivaolajban.html
Ahol én csak fűszereztem:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/fuszeres-pacolt-sajt.html
Házi sajtok ismerősök blogjain:
http://sarokkonyha.blogspot.hu/2012/05/fuszeres-sajt-hazilag.html
http://sarokkonyha.blogspot.hu/2012/05/az-elso-hazi-sajtunk.html
http://trollakonyhamban.blogspot.hu/2012/06/spenotos-es-krumplis-borek-hazi-sajttal.html
Hű ez nagyon finomak lehetnek, és nagyon guszták is, na és a fotók....! Én is próbálkozom házi sajtokkal, nagyon szereti a család.
VálaszTörlésAndrea! nem találtam meg a sajtos bejegyzést nálad:-(
TörlésHát való igaz, nem készítek mindent vadnövényesre, azt azért nem tolerálná a család, a sajtok sem azok általában, így nem mehet az Erdőkóstoló blogra.
TörlésEzt nem tudtam.
Törlés:-)
Nekem mindegyik nagyon tetszik, hétvégén kipróbálom az ecetes módszert, ráadásul a grillezett sajtot is nagyon szeretjük:)Sajnos szőlő levelem nincs, ha csak nem találok valahol, erre nem igazán termesztik:) Mennyi sajtod lett 1,5 liter tejből? Itt 7 %-os az ecet, de gondolom az nem nagy különbség.
VálaszTörlésÓ a szőlőlevél csak pillanatnyi ötlet volt. Képzeld megakartam mérni, de elmaradt....most van egy sós lében (az utolsó, a kakukkfüves) ezt megfogom, ha kiszedem és majd megírom.
TörlésA 7%- os is jó esetleg egy picit több kell.
Ja és köszi, hogy kitetted a linket a sajtról, csak most vettem észre:)
VálaszTörlésEz milyen jó ötlet és a képek is gyönyörűek..
VálaszTörlésKöszönöm, megtisztelő:-)
TörlésHűha, remek páros a sajt az eper és a kakukkfű! Én is ezzel a technikával készítettem a sajtot, amíg volt házi tej forrásunk:)
VálaszTörlésNagyon finom:-) Igen ez egyszerű és működik.
TörlésEz szuperül néz ki! Amikor nem túl friss a tej, akkor szoktam ecetet tenni hozzá és tehéntúró lesz belőle. Megfogom próbálni a te adagoddal, nagyon tetszik.
VálaszTörlésKöszi, hogy bevágtad a linket:)
Szép álmokat!
A Ti sajtjaitok nem kevésbé!!!
Törlés:-)
Most rám fér az alvás, még az sem baj ha nem emlékszem majd az álmaimra...
Az éjjel Nyest látogatónk volt a tetőn, a kis huncut szaladgált, majd mikor kimentem, elbújt ( előbb megmutatta magát, nagyon szép ) és bő óra múlva újra kezdte, a Kutyusnak meg nem bírt megnyugodni a kopó vére. Szóval 2-kor feküdtem, 4-kor keltem igaz fáradt nem vagyok, de édes lesz ágyba kerülni...
Nektek is szép éjszakát:-)
Annyit tudok mondani,ismét Úristen,ha befalhatnám!!Ha vendég lehetnék! :):):)
VálaszTörlésLehetsz vendég:-)
Törlés