2012. június 8., péntek

Aszaltszilvás kelt kuglóf


...1 napon át, hidegen kelesztve.



Bár tudom, hogy a karácsony rég elmúlt, a következő pedig még messze, de 15 szem aszaltszilva jobb sorsra vágyott, mint hogy a hűvös kamrában tovább időzzön.
Így hát mit volt mit tenni, kigondoltam neki egy jó kis kuglóf tésztát. Bár akkor még csak reméltem, hogy jó lesz:) ugyanis, az előző kuglófom nem az elvárásomnak megfelelően sikerült:(
 Igaz az sütőporos volt és nem járult hozzá a sikerhez a telet idéző aszalvány.
Változtattam a felálláson a sütőport lecseréltem az élesztőre, a szilvával pedig szövetséget kötöttem.
Sikerre vittük a vállalkozást.
Az egész projekt késő délután jutott eszembe ( hiába akkor szólított meg a szilva ) így mikorra megkelt őnagysága, addigra más dolgom akadt, úgy hogy a hűtőbe töltötte az éjszakát. Na meg a nappal egy részét is, mert bizony délelőtt sem került rá sor, hogy megsüssem.
Kettő körül mikor megérkeztem, kivettem a hűtőből hogy felmelegedjen, amíg elkészül az ebéd.
Egy jó kis pizza után kiszellőztettem a sütőt, a hőmérséklet lejjebb kúszott,
így már minden akadály elhárult a kuglóf útjából.
40 percig sütkérezett a 175 fokos meleg fényben, ennyi idő elég is volt, hogy tökéletessé süljön.




Aszaltszilvás kuglóf
Hozzávalók
150 gr rétesliszt
250 gr kenyérliszt
25 gr friss élesztő
100 gr langyos víz
100 gr tejföl
2 db tojássárgája
70 gr cukor
csipetnyi tengerisó
100 gr olvasztott vaj
----------------------------
15 szem aszaltszilva
2 ek mandulaforgács






A kétféle lisztet, a sót, a cukrot összekevertem, a közepébe fészket készítettem a kezemmel, belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a vizet és összekutyultam úgy, hogy a lisztből is került hozzá. Megvártam amíg az élesztő felfutott, ekkor hozzáadtam a tejfölt és a tojássárgákat és az egészet elkezdtem a géppel dagasztatni. Amikor egybeállt, hozzácsorgattam az olvasztott vajat.
Fényes tésztát dagasztattam belőle.
Hagytam, hogy kissé megemelkedjen, majd a munkalapon kezemmel átgyúrtam és rászórtam az előzőleg pici kockákra vágott aszalt gyümölcsöt.
Összehajtottam, mint a levelestésztát ( lentről-föntről, jobbról-balról ) majd kissé ellapítottam, hogy hengerré tudjam formázni és az előkészített, vajjal kikent, liszttel beszórt kuglóf sütőformába helyeztem. Megszórtam egy kevés mandulalappal és fóliával szorosan lezártam. Melegben hagytam egy órán át, de akkor... a fent említett menet várt rá.


13 megjegyzés:

  1. De jó sütőd van!
    Ahogy nézem nem túl édes a kuglóf tésztája és jó foszlós. Na egy szeletet kakaóssal kérek:)
    ( most sül az utolsó rend tied féle sajtos, persze dupla adag:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen szép, gondoltam megmutatom. Csodás alkotók vannak.
      A tészta nem édes, mert a szilva az volt..
      Nagyon örülök, hogy elégedett vagy a sajtossal, persze nem voltak kétségeim Anyám receptjét illetően:-) csak ugye ízlések és pofonok...

      Törlés
  2. Gyönyörű a kuglóf formád, na meg a kuglófod is:)Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kuglóf forma nekem is a kedvencem:-)
      Nektek is szép hétvégét.
      Itt kell, hogy áradozzak a túródról, annyira örülüök, hogy van túród:-)))
      Arany Asszony vagy:)
      Sajna sokszor nem tudok hozzád írni, az 5. próbálkozás után feladom:(

      Törlés
  3. ilyen kuglófsütőt szeretnék! Sajna, anyu nem tudott hozni Korondról...

    VálaszTörlés
  4. Sajnálom, már nem mai darab és egyedi:( vagy legalább is akkor nem készült több ilyen.

    VálaszTörlés
  5. Van egy hasonló kuglófsütőm, és örülök, hogy van! A kuglófokról pedig az a véleményem, hogy az otthon érzését is megteremtik, amellett, hogy finomak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök, hogy van Neked, meg a sajátomnak is:-)
      A kuglóf és az én kapcsolatom: érdekes... még "A kuglóf"al nem találtuk meg egymást. Pedig igyekszem rátalálni, sőt még ilyen szépséges forma is várja nálam.

      Törlés
  6. Vittem a receptet mint a szél, istenien néz ki. Én is találtam a múltkor aszalt szilvát a télről, de én megettem este tv-nézés közben:-)))

    VálaszTörlés
  7. Az is jó megoldás:)
    Anikó drága, nem kell a szamócapalánta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...de kell, tudom, már megtaláltam a válaszod...

      Törlés
    2. Igen, előre is köszönöm, az email címem palboros@pr.hu
      Itt majd megbeszéljük a többit:-))))

      Törlés