2012. június 11., hétfő

Háromszoros tökmagos

Ha már ennyire vágytam a tökmaglisztre, rögtön fel is bontottam, sőt dagasztottam egy kevés tésztát  kiflinek. A tésztába a tökmagliszt mellé, tökmagot is tettem és tökmagolajat.
Így lett ...




Háromszoros tökmagos kifli




Hozzávalók
300 gr kenyérliszt
150 gr teljesliőrlésű tönkölybúzaliszt
50 gr Nature Cookta tökmagliszt
50 gr tökmag
1 tk nádcukor
2 tk tengerisó
170 gr langyos víz
40 gr  + 1 ek tökmagolaj

A liszteket kimértem és alaposan elkevertem a sóval és cukorral együtt. Közepébe mélyedést készítettem a kezemmel és belemorzsoltam az élesztőt. Ráöntöttem 130 gr langyos vizet és elkevertem őket, közben hozzákevertem egy keveset a lisztből.
Hagytam, hogy az élesztő "beinduljon". 20 perc múlva hozzáöntöttem a tökmagolajat és elkezdtem dagasztani. Kellett még hozzá 40 gr víz ( tehát összesen 170 gr ).
Rugalmas "zöld" tésztát dagasztottam belőle.
Gyönyörű színe volt, sajna a kép nem adja vissza, megsülve meg még úgysem olyan.




Cipót formáltam belőle, letakartam folpackkal és megvártam, hogy duplájára emelkedjen,
közben szorgosan gyönyörködtem benne:-)
Kerek lappá nyújtottam, megkentem még 1 ek tökmagolajjal és 8 háromszöggé vágtam. Feltekertem itt látható módon a kifliket, sütőpapíros tepsire raktam és újra vártam, hogy megkeljenek. Lekentem olajos tejjel és néhány tökmaggal díszítettem. A 200 fokos sütőbe toltam és 20 percet adtam nekik, hogy megsüljenek.




Ekkor bezzeg nem nézegettem, mert ha megtettem volna, akkor előbb kiveszem őket a sütőből.
Egy cseppet túlsültek, de az ízükön ez mit sem rontott.



2 megjegyzés: