Friss barackszósz, melyet elvettem a
dzsem alapból.
Házi tészta, amit múltkor készítettem és akkor megszárítottam.
Grízes, hm. történt egész kislány
koromban, hogy meg akartam lepni a Szüleim.
Készítek valamit, amikorra hazajönnek, ne kelljen később Anyukámnak.
Akkor még nem volt bolti tészta, de
mindig volt, amit Édesanyám készített. Megszárítva, dobozban.Ezzel nem is volt különösebb gond. Forraltam vizet, megfőztem a tésztát.
Na de, hogy kell elkészíteni a grízt? Nem volt mobiltelefon, még telefon sem, hogy felhívjam Anyám segítségért. Nekiálltam én, de nem akart sikerülni. Addig rendben, hogy megpirítottam a grízt, rá is öntöttem a vizet ( biztos hideget ), de egy gombóc lett belőle és nem akart szétmenni. Először sem és másodszor sem...Nem lett grízes tészta, csak kifőtt tészta és nagy nevetés:-)
Ritkán készítek, tegnap is csak két
adagot. Az Édesapámnak, aki nagyon szereti és a Fiamnak, aki azt hittem még nem
evett. ( Később mikor hazajött mondta, hogy már valamikor régebben, igen. ) Miközben
ette, elmeséltem neki is e régi történetet. Majd megkérdeztem a Férjem, hogyan
csinálná. Ő is pontosan úgy járt volna, mint én annak idején:-)
Grízes tészta
Hozzávalók
250 gr sk. házi tészta
50 gr búzadara
50 gr víz
3-4 ek olaj
pici tengerisó
------------------
5 szem sárgabarack
1 ek cukor
A sárgabarackot daraboltam és
összekevertem a cukorral, majd kislángon összerottyantottam.
A tésztát a szokásos módon megfőztem.A grízt az olajon megpirítottam, folyamatos felügylet alatt, kevergetve míg aranybarna lett.
Majd nyakon öntöttem a forró vízzel, megkevertem, lefedtem és hagytam,
hogy magába szívja teljesen a vizet.
Mikor megduzzadt a dara, ráborítottam a tésztát és összekevertem.
Lehet, hogy még ma sem tökéletes, de már finom...:-)
Az illatos, darabos sárgabarackkal tálaltam.
Mi gyerekkorunkban pirított grízet készítettünk és azt ettük lekvárral. Ez annyira tetszik nekem, hogy ma vacsorára ezt fogják majszolgatni a gyerekek:) na meg még aki megkívánja:)
VálaszTörlésDe jó, de jó, akkor egy picit én is ott leszek:-)
Törlés...most jött a Fiam, meglátta a képet és kérte, hogy ma is csináljak...
TörlésNagyon finom volt! Hamar kiürítettük a tálat:)
TörlésKöszönjük!
Én köszönöm :-)
TörlésÉvek óta nem ettem, meg a gyerekeim sem, pedig szeretik:) Nálunk eper lekvárral a legkelendőbb. Érdekes,mert a párom nem szereti a tésztát, de mikor bármilyen házi tésztát gyúrok, nem tudja abbahagyni az evést, én meg szeretem készíteni:)
VálaszTörlésHát igen, vannak "hanyagolt" klasszikusok:-)
TörlésÉn is imádok tésztát gyúrni és készíteni.
Nekem bármilyen dzsemmel tökéletes! Nagyon szeretem. Mi régen cukorral megszórva ettük:)
VálaszTörlésGyerekként mi is cukrosan ettük, később már lekvárral is.
TörlésDe jó! Holnap én is ezt főzöm ebédre Úgyis mindig gondban vagyok, mit találjak ki. Amikor még kicsik voltak a lányaink képesek voltak a darás tésztát is kakaóval enni.
VálaszTörlésMég ma is sokszor eszükbe jut, s jókat mosolyognak rajta:)))Esetleg, ha lenne valami nagyon kakaós recepted örömmel venném.Ha megkérdezem tőlük, mit készítsek nekik, mindig kakaós kalácsot szeretnének:))))) Na meg kakaós darás tésztát:)
Rendben, keresek kakaóst, csak egy csepp türelmet kérek:-)
TörlésAddig is, kakaós palacsinta?
:-)
Ezek szerint ez volt az ebéd:-))
TörlésA barackszószod mintájára fogom készíteni a mai grízes tésztához a meggyet, mivel a barack még éretlen, meggy pedig még van. Köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésÖrömmel! Most készül éppen málna így, mert már nagyon érett volt. Üvegben lezárva, hűtőben pár napig eltartható. Ha sok a gyümölcs, akkor szoktam így gyorsan megmenteni: sokféleképpen tudom felhasználni.
TörlésNálunk is sláger a grízes sok cukorral és lekvárral, nem is értem a gyerekkori problémádat, ugyanis én soha nem forró vízzel engedem fel és semmi problémám nincs vele, még soha nem állt össze, mindig pergősen vonja be a tésztát, kicsit sötétebbre pirítom, mint te, de ennyi:-))))
VálaszTörlésDrága Anikó, már csak arra emlékszem, hogy nem sikerült és hogy mindenki jót derült:-)
TörlésMajd úgy is próbálom, ahogy Te...