2012. június 23., szombat

Ciabatta


Az elmúlt forró napokon, senki nem kívánt meleget enni. Egy kis sütemény és egy kávé, egy jeges víz, limonádé, egy hideg leves, saláta, gyümölcs, no és egy szendvics,
kb ebben kimerültek a kívánságok.
Jó korán keltem, hogy még a hűvös hajnalban megsüssem a kenyérféleséget és egy könnyű sütit.
Mikor feljött a Nap már be is zártam a kiszellőztetett ház ablakait, ajtóit, hogy a nappali hőség kint maradjon és a házban a kellemes hűvös bent maradjon:-)




Ezt a ciabattát szokás szerint kora este kevertem be, reggel bekapcsoltam a sütőt, amíg bemelegedett, addig tepsire rendeztem, majd 21 perc alatt megsütöttem.





Ciabatta

Hozzávalók
550 gr kenyérliszt
1 cs szárított élesztő ( Alnatura/Dm )
2 tk tengerisó
440 gr víz




A lisztet a sóval és a szárazélesztővel összekevertem, majd hozzáöntöttem a vizet és gyors mozdulatokkal egy fakanállal összekevertem. Fóliával letakartam és a konyhapulton hagytam pihenni reggelig.
( Általában este, kb 12 órával előbb keverem össze a tésztát, de készítettem már kevesebb pihenési idő után és lényegesen hosszabb idő elteltével is.
A tésztát összekeverem rendesen, de nem szoktam dagasztani. )
Reggel a sütőt bekapcsoltam 200 fokra. Egy tepsire sütőpapírt tettem, aminek közepét alaposan beliszteztem és ráborítottam a megkelt tésztát. A tetejét is megliszteztem és hosszában, középen ketté hajtottam.
5 részre vágtam, téglalap alakúra és elhelyeztem a tepsin.




A sütő bemelegedett és 21 perc alatt mosolygósra sültek a ciabatták.


8 megjegyzés:

  1. Jaj nagyon finom lehet,imádom a ciabattát. Gyönyörűséges!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű! és kikerülted a napközbeni forróságot. Reggelre frissen. Én beszélek, aki tegnap kettőkor sütött kenyeret:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát előfordulhat ilyen helyzet, akkor én is sütném:-)
      Nagyszerű vagy!

      Törlés
  3. Én is hasonló recept alapján szoktam készíteni és elképesztően finom! Gyönyörűek lettek a tieid! Mostanában nem készült nálunk, mert a konyhapulton félek hagyni, a múltkor is, még nem volt ilyen meleg, kifutott a tálból, pedig nem volt kicsi a kelesztőtál. A hűtőben meg nem szeretem, mert akkor még várni kell vele reggel, nem lehet azonnal sütni. De rosszul még sohase sikerült. Legtöbbször az tart vissza, hogy én is őrült mennyiségeket meg bírok enni belőle, mert annyira finom.

    VálaszTörlés
  4. Ma lesz a napja hogy elkészítem, teljesen megfeledkeztem róla. Igaz én a bonyolultabb sütését ismerem (lábasban), de most így fogom kipróbálni.Köszönöm Neked!!!!!!

    VálaszTörlés