2012. május 28., hétfő

Parasztkenyér

...a BBB májusi kiírása, amely Karen blogján található.  
A kenyér eredeti neve:  Shepherd's  Bread
Beth Hensperger "Bread for all Seasons" című könyvéből.
Ez egy egyszerű parasztvekni (pásztor), friss fogyasztásra.
Eredetileg a finomlisztből készült kenyeret römertopfban javasolták megsütni, de az nekem nincs. Üvegből készült hőálló tálban meg gyakran sütök, ezért most úgy döntöttem, hogy egy vastagtalpú lábasban sütöm meg. A lábas füleit leszereltem és az aljára  sütőpapírt tettem, amit előtte formára szabtam. A kiírás szerinti mennyiség felét készítettem el, hisz a több mint 1 kg lisztből számunkra túl nagy kenyér sült volna ki. Tehát fele mennyiséget vettem minden hozzávalóból,
az én leírásomban ezt adom meg, az eredeti Karennél
Egy hozzávalón változtattam még, a száraz élesztőt frissre cseréltem.
Különleges kihívást nem láttam a kenyér elkészítésében, nagyon kíváncsi voltam vajon milyen  új élménnyel gazdagodom.
A végén elmondom.




Parasztkenyér




Hozzávalók
I. fázis
10 gr friss élesztő
230 ml langyos víz
140 gr finomliszt
45 gr cukor(!)

II. fázis
20 gr friss élesztő
120 ml langyos víz
 1 púpos tk tengerisó
0,5 dl olívaolaj
385 gr finomliszt
-----------------
+ kb. 50 gr liszt a formázáshoz




Az első fázis
Az élesztőt elkevertem a langyos vízzel. A lisztet és a cukrot kimértem és hozzákevertem az élesztős vizet. Semmi faxni, simán fakanállal. Letakartam egy fóliával és 2 órán át magára hagytam, igaz a közelében ténykedtem és időnként felé vetettem egy mosolyt:)

A második fázis
A megerjedt előtésztához mértem a hozzávalókat, a sót, lisztet és az olívaolajat.
A vízben feloldottam az élesztőt és azt is hozzáadtam.
 Ruganyos tésztát dagasztottam belőle, jó 5 perc alatt.
Újra letakartam a fóliával és újra hagytam neki három óra pihenőt és újra kapott mosolyokat:)

A három óra letelte után, a munkapultra  lisztet szórtam és erre borítottam a tésztát, liszteztem és áthajtogattam, majd kerek cipóvá formáztam.
Előtte már elkészítettem a lábast és a sütőt is bekapcsoltam 200 fokra.
Így most szépen átemeltem a cipócskát a lábasba,
tetejére egy kevés olívaolajat csöpögtettem és hagytam, hogy lecsorogjon,
majd két helyen bemetszettem egy pengével.
A lábas fedelét nem akartam szétszerelni ( esetleg az üveg eltörik a feszítésről ) ezért tető gyanánt két réteg alufólia szolgált.
Az alufóliát bespricceltem vízzel és szorosan a lábasra simítottam.
A kenyér a lábasban most már csak 15 perc pihenőt kapott, majd beraktam mindenestől a forró sütőbe, egy mosoly kíséretében:)
30 percig sütöttem lefedve, majd levettem az alufóliát, hogy most már mosolygósra süljön, még 10 perc elteltével, szép pirult színe lett.
Kivettem a sütőből, készült egy fotó, majd kivettem a lábasból a biztonság kedvéért (ha-ha) megkopogtattam az alját és picit sem lepődtem meg, hogy kongó hangot hallatott.
Hagytam meghűlni, mielőtt felszeleteltem.




Tapasztalat
Ez egy egyszerű alap kenyér recept, amely hozzávalói a  későbbiekben jól variálhatók.
A kenyér héja vékony, ropogós, az idő múlásával megpuhult, de ez sem vált hátrányára. 
A bélzete könnyű, lyukacsos, levegős.
Az íze, hát az íze, a fánkra hasonlít de ez nem leértékelés, hanem pont ellenkezőleg.

Ez az a plusz amit ettől a kenyértől kaptam.

A nagyobb mennyiségű cukornak és a több olívaolajnak köszönhetően,
 én  a fánk ( lángos) ízére asszociáltam.
Nagyon finom:)))
Bevallom, hogy amikor a szeletet fotóztam, nem vártam tovább a kóstolással és a fotóalanyt még közben elcsipegettem:)




Karen köszönöm ezt az egyszerű receptet, amiért szét szereltem egy lábost, de igazán megérte!:)
Ezentúl bátrabban nyúlok a cukortartó és az olívás üveg után a kenyérsütés kapcsán.


14 megjegyzés:

  1. Húú de szép lukacsos, könnyed tésztája van! Ilyenkor mindig elcsábulok a kenyérsütésre:)

    VálaszTörlés
  2. ájulok elfelé olyan gyönyörűűűű

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűen néz ki és micsoda munkád volt vele! De a végeredmény mindenért kárpótolt! :-)

    VálaszTörlés
  4. Klassz a kenyered, a képről látszik már, hogy jó lett, jó ötlet a lábas szétszerelése, én is készítek egy ilyen cipó sütőt, van egy pár ilyen lábasom nem nagyon használom mindet, erre tök jó lesz:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép kenyérke lett! Én már régóta elhagyom az öreg tésztát,a kovászt és így sütöm a kenyereket, mint te most.Felfuttatom az élesztőt, a vizet , lisztet összekutyulom, mint a nokedlinak valót, és megy a mikróba. Ott pihenhet.

    VálaszTörlés
  6. What a gorgeous loaf you got! Look at the crumb! And the metal pan... who would have thought that would work so well. Great idea and a wonderful result, thank you for baking with us. Your Buddy Badge is on it's way (and your included in the round-up at my blog as well)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Karen!
      Thanks again for the recipe. I will get on my blog the Buddy Badge proudly:)))
      Bye!

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Nagyon jó kis kenyér lett, még van belőle és szemernyit sem száradt, pedig fedetlenül ül a konyhapulton a kosárban.

      Törlés