2012. február 4., szombat

Puffancs, a hamburger zsömléje




Három évvel ezelőtt egy téli napon, az iskolából hazafelé jöttünk. 
Egy jónevű hamburgeres ( vidéken ) közelében vezetett az utunk.
Már messziről megcsapott minket, a húspogácsa illata.
Nem csoda, hogy Gyermekem megkívánta. Én pedig természetesen nem mondtam nemet,
hisz ritkán kér ilyet, tudja, otthonában finom ebéd várja. 
Már elfogyasztotta a finom falatokat, távoztunk és csendben folytattuk utunkat, mikor egyszer csak megszólalt: " milyen jó lenne egyszer annyi hamburgert enni, amennyit megbírok."
Válaszoltam valamit, de nem hagyott nyugodni a dolog, s így történt, hogy kezdetét vette a házi
" hamburgerde ".
Azóta igen gyakran készítek, főleg ha népes férfi társaság gyűlik össze nálunk.
Tegnap ilyen nap volt.
( Nem is sikerült fotókat készítenem, csak is a puffancsról...)






Valamikor útközben rátaláltam erre a receptre, ebből indultam ki.

Szezámmagos puffancs

Hozzávalók
900 g finomliszt
4 ek cukor
3 tk só
30 g friss élesztő
350 ml tej
190 g joghurt 
80 g olaj
------------
+ 1 tojás
szezámmag

A lisztet, cukrot, sót összekevertem, átszitáltam a keverőtálba.
A tejet picit meglangyosítottam, elkevertem a joghurttal, az olajjal és az élesztővel.
Bekapcsoltam a keverőgépet és a szárazanyagokhoz hozzáöntöttem a folyékonyakat.
Hagytam, hogy a gép összedolgozza, majd lisztezett munkalapra borítottam a tésztát és szokás
szerint alaposan megdolgoztam. Nálam mindig, a  kétkezi dagasztáson van a hangsúly,
egyrészt mert imádok a kelttésztával dolgozni, de ettől sokkal-sokkal fontosabb,
hogy így tudom beletenni a szeretetrezgéseim.
Megformáztam, letakartam fóliával, majd vászonnal.
2 óra alatt a duplájára kelt.
 Ekkor 15 db-ra vágtam és egyenként zsömléket formáztam belőle.
A kezemben tartva a tésztát, a széleket bedolgoztam alá, úgy,
hogy közben az óramutató járásával megegyezően forgattam.
Végül a két homorított tenyereim között kicsit meggömbölyítettem.
A sütőpapíros tepsire ültettem őket, megkentem a kissé felvert tojással
és alaposan megszórtam szezámmaggal.




A hideg sütőt bepermeteztem vízzel és beraktam mindkét tepsit,
(aminek ilyenkor 25 fok körül van a hőmérséklete, még a konyhában 19 - 20 fok van)
 hogy itt keljenek meg a zsömlécskék (ebben az esetben nem is kell letakarni).
35 percet hagytam így.
Ekkor kivettem a tepsiket, a  sütőt pedig bekapcsoltam 220 fokra légkeverésre.
Amikor felforrósodott, egyenként 10 perc alatt megsütöttem a két tepsivel.







Közben elkészült a hamburger husija és nem husija.
Itt található.



2 megjegyzés:

  1. A belevalókról is írj kérlek! Édes M(ákos) Mágnes!

    VálaszTörlés
  2. Elfogyott...Legközelebb, ha sürgős leírom és a vega változat is meglesz.

    VálaszTörlés