2012. február 16., csütörtök

Kubai kenyér, újra




Köszönöm Duendének és Mindenkinek aki ide látogatott.
A forró vizet nem én találtam ki,
csak a receptet felfedeztem és kísérletező ember lévén kockáztattam...


Ma újra nekilendültem, hogy tapasztalatot gyűjtsek.
Hármat készítettem, amiből kettő fehérliszttel készült ugyanúgy.
Egy pedig 20 %-ban tejes kiőrlésű tönkölylisztből és telepakoltam vegyes olajos magvakkal.
Hát, rá voltam nagyon kíváncsi. MŰKÖDIK!





Hozzávalók
200 g teljesőrlésű tönkölyliszt
150 g rétesliszt
150 g finomliszt
80 g magocskák ( napraforgó, lenmag, szezám, tökmag, pisztácia, dió )
2 tk tengerisó
1 tk nádcukor
25 g friss élesztő
300 g forró víz
1 mk olaj, a tál kikenéséhez


Kimértem a liszteket és elkészítettem a magokat.
Mindent a keverőtálba tettem, hozzá a sót, cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
Alaposan összekevertem. Bekapcsoltam a keverőgépet (csak a forró víz
miatt) és a lisztes keverékhez öntöttem a forró vizet (100 fokos!).
Addig kevertettem, amíg teljesen összeállt a tészta (5 perc).
 Ekkor kivettem a tálból a munkafelületre és tovább gyúrtam a kezeimmel, 4 - 5 percig.
Az előre odakészített 1 mokkáskanál olajjal kikent
(igaz előre nem kentem ki, csak beletettem a tálba az olajat és amikor a tésztát tettem bele a tálba,
a tésztát megforgattam benne)
tálba tettem a cipót (nem takartam le)
és beraktam a hideg sütőben, ahol a hőmérséklet 25 fok volt.
Amíg a másik kenyeret összeállítottam, annyival több ideig kelt a sütőben, összesen 25 percig.
A 25 perc után, újra átgyúrtam, cipóvá formáltam, a vizes kezemmel megsimogattam,
megszórtam a magvakkal, rátettem a sütőlapra (egymás után a másik kettőt is, egyszerre sültek)
és be a hideg, azaz 25 fokos sütőbe.
Egy fém edénybe 6 dl forró vizet öntöttem, amit legalulra raktam a tepsi alá.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra és beállítottam az órát 43 percre.
Félidőben letakartam a kenyereket egy sütőpapírral, hogy ne piruljon túl a tetejük.









Elégedett vagyok vele, elképesztően ropogós kéreg, puha, selymes bélzet, picit édeskés.
A tésztája tömörebb, olyan bársonyos.





Duende ajánlásával, egy kis zene a kenyér dagasztáshoz:  





A finomliszttel készültről, fotók:





15 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, azt hiszem ezt nem lehet elrontani...

      Törlés
  2. Ezt már én sem hagyhatom ki! Köszönöm!
    Ebből a mennyiségből 3 cipót sütsz, vagy háromszoros mennyiségből készülnek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háromszoros mennyiség, a három cipó. Egy cipó 500 gr lisztből és 300 gr forró vízből, plusz só, cukor, élesztőből készült. Lementem és lemértem: a fehérlisztből 750 gr, a tönköly/magos fele 435 gr ( már elfogyott )tehát az egész 870 gr lehetett. Látszik, hogy ez nem egy pille kenyér.

      Törlés
  3. Már látom ez a kenyér végig fog söpörni a blogokon:) Én holnap készülök elkészíteni, esetleg szombaton, biztos nagyon finom lesz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megérdemli ez a kenyér, hogy ismerjük! Régen minden családban tudtak kenyeret sütni és idő is volt rá ( meg kemence ). Ma a felgyorsult tempó mellett, kellenek új megoldások. Én is szeretem a hosszú kelesztésű kenyereket, de ez is egy lehetőség, egy megoldás...( Idő ) Megoldás, hogy újra tudjanak és merjenek sok családban, otthon, kenyeret sütni. Nem olyan mint amit Anyáink, Nagymamáink sütöttek a kemencében, de nem is akkor élünk. Minimális összetevők, egyszerű technika, rövid idő, semmi faxni. Bárki, bármikor elkészítheti.
      Remélem ízleni fog, izgatottan várom.

      Törlés
  4. Mesés kenyérkék! És milyen szép kerekek és magasak! Olyan igazi hívogató csodaságok. Én is szeretek kis cipókat sütni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon hálásak...Azt figyeltem meg, hogy inkább fölfelé nőnek és nem terülnek.

      Törlés
    2. Az a jó! Istenem, hogy én mennyit imádkoztam, amikor elkezdtem sütögetni, hogy ne terüljenek...most meg már azt szeretjük. Párom szerint olyan jó "parasztosak" a terülős kenyerek:)))

      Törlés
    3. Ma mikor megsültek, méretet vettem róluk ( fogok róla írni ma este ), a Fiam azt kérdezte, tudok-e olyat ami csak 3 cm magas, hogy csak héja legyen(!)

      Törlés
  5. Ági, ez egy lényeges meglátás, megjegyzés- felfelé nő, valóban... Én is fogok az alappal tovább kísérletezni, mert pl. imádom a magocskákat kenyeren belül és kívül! Profi szinten műveled a kenyérsütést! :) Jól látja trollanyu, ez a kenyér végig fog söpörni fél Európán :D

    VálaszTörlés
  6. Holnap, vagyis ma fogok újra sütni, további tapasztalatok érdekében.

    VálaszTörlés
  7. :D azt hiszem én is, mert vacsora után alig maradt reggelre hírmondónak!

    VálaszTörlés
  8. Szia Ági!
    Ez a kenyér recept biztos végigsöpör a gasztroblogokon:-))
    Csak remélhetjük, hogy a forrást is mindenki kiterszi!
    Lenne egy kérdésem, sima alsó-felső sütéssel sütöd, vagy hőlégkeveréssel?

    VálaszTörlés
  9. Bocsánat Kata64, most jutottam ide választ írni. Hőlégkeveréssel sütöm. Én szeretem a hőlégkeverést mert gyorsabb, igaz azáríthat DE itt nem probléma hisz gőzben sül a kenyér. Alsó-felső sütéssel, úgy gondolom 10 perccel ( e körül ) tovább sütném. A kenyér szerintem elképesztő, ma is sütöttem és már " megetette magát ". Fogok róla ma este írni, újra. Örülök ha végigsöpör a gasztroblogokon mert remek, főleg, hogy 100 perc alatt meleg kenyér kerül az asztalra, minimális idő és alapanyag ráfordítással. Mindenkinek ismerni kell, hogy eldönthesse akarja vagy nem.
    Köszönöm, hogy benéztél, szép estét!

    VálaszTörlés