2013. március 9., szombat

Házi joghurt vagy joghurt házilag



Egyszerűbb, mint gondolnánk.
Egy kedves Barátom kérte, hogy gyűjtsem össze azokat a tejtermékeket, amit itthon 
el tudok, el szoktam, el lehet készíteni.
A legegyszerűbbel kezdem: joghurt.


 


Terveztem, hogy veszek valami jó minőségű élőflórás joghurtot, és 
Mancika nénitől friss tejet szerdán a piacon.
Ezt követően tett látogatást nálunk régen látott "T.A." Barátnőm és mit hozott ajándékba? 
házi joghurtot (meg sajtokat) amit Ő készített. 
A joghurt finomabb nem is lehetett volna, krémes, tejszínes, "pont jó" savanykás.
Így működnek a dolgok :)
A tejet megvettem és azóta 2 adag joghurt készült ebből és készült 3 adag másból.....


 


A joghurt készítéshez 3 dolog kell:
- kézmeleg forralt tej
- joghurt kultúra
- hőtartó (ami termosz, vagy bármi amivel pár órán át melegen tudjuk tartani
+ Természetesen aki elkészíti :)

Joghurt házilag

Hozzávalók
 900 ml teljes tej (házi, illetve további kísérletek megtörténtek)
3 ek (50 ml) joghurt (házi vagy élőflórás)
1 literes kulacs és kulacshuzat ami melegen tartja


 


 (termosz, ha van bő szájú
vagy üveg és fedél, meleg takaró vagy hűtőtáska, 
amit a melegen tartásra fogunk használni)

A tejet felforraltam és visszahűtöttem kézmelegre (ezt a tiszta ujjam belenyomásával állapítottam meg :)
A joghurtot a kulacsba kanalaztam, majd felöntöttem a meleg tejjel.
Alaposan összeráztam.
A kulacsot beletettem a saját "kabátjába".

Kora délután készítettem, másnap reggel tökéletes volt.




További kísérletek 
2. Az elkészült joghurtból és házi tejből
3. A házi joghurtból (2.) és bolti bio tejből (220 ft/l áron sikerült vennem, gondoltam kipróbálom)
4. A házi joghurtból (3.) és 21 napos 2,8 %-os bolti tejből (spar saját termék)
5. Bolti joghurtból (spar saját termék kék nagy doboz) és 21 napos 2,8 %-os bolti tejből (spar saját termék)

Minden esetben az arányok és a technika megegyezett és minden esetben nagyon finom krémes joghurt készült. Az időt is figyeltem, a legrövidebb amit rögzítettem 4 óra volt.
Tehát 4 óra alatt sikerült, sűrű joghurtot készíteni a tejből.
Lehet hogy előbb is elkészül, de nem néztem, nekem ez így teljesen megfelel.


 


A joghurt tovább ízesíthető:
- saját befőttel
- saját lekvárral
- mézzel
- reszelt csokoládéval
- müzlivel
- keksz darabokkal
- friss vagy fagyasztott gyümölccsel
- sós ízesítéssel
- ...
- ...
A variációk száma végtelen.

A tej árából (ideális esetben 200 ft/l körül) és első alkalommal + 20 ft-ból, sikerül 1 liter joghurtot készíteni. Hogy mennyibe kerül 6 doboz joghurt nem tudom, de biztos többe. 
Ami ennél is figyelemreméltóbb, az a saját készítés. 
A tej forralása és a joghurttal való összekeverés, tényleg pár perc, 
viszont a saját örömünk és gondoskodó szeretetünk amit közben belegondolunk, beleteszünk, 
nos az megfizethetetlen.......







19 megjegyzés:

  1. Nagyon gyorsan nekilátok, mert mindenki szereti a joghurtot! Lesz majd nagy öröm! :)
    Köszönöm, hogy leírtad, valahogy én is így képzeltem el a házi készítésűt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, én köszönöm :)
      Remélem ízleni fog Mindenkinek!

      Törlés
  2. De jó, az én tudományom ilyen téren megállt az aludt tejnél, bár azt is igazából a férjem szokta elkészíteni, mert nagyon szereti. Kipróbáljuk ezt a joghurtot és beszámolok! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy tetszik Nektek :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszik és jókor tetted fel. Házi tejem van mindig, házhoz hozzák. Joghurtot is vettem, holnap odakészítek egy adagot kipróbálni. Köszi! :-)

    VálaszTörlés
  5. Haj, de nagyon hálás vagyok azért, hogy felraktad! Soha nem tudtam, hogyan is lehet joghurtot készíteni otthon. De most már nem lesz megállás, joghurtot fogok hétfőtől gyártani. itthon! :-))

    VálaszTörlés
  6. Az enyém is elkészült, finom nagyon! Köszönöm:)
    Várom a "tejtermékek 2"-t:)))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, hogy újabbnál újabb ötletekkel gazdagítasz bennünket! Jól esik,jó egészséget kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen" :)
      Köszönöm kedves szavaid <3
      Szép napokat kívánok!

      Törlés
  8. köszönöm drága Ági az ötletet,literszámra fogy nálunk,nagy a sikere:)
    ölellek!<3

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Nem surusodott be az enyem .Talan az a baj,hogy nem forraltam csak melegitettem a tejet?Tudnal segiteni?
    Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kedves Csilla,
      Nem szükséges a forralás, a frissen fejt tejet sem forralják pl. az aludttejnek.
      Lehet, hogy nem volt elég meleg, vagy kevés oltót adtál hozzá, lehet, hogy több idő kell neki...
      Ne add fel, mert sikerülni fog!
      Nézd át még ezt a bejegyzésem, hátha beugrik valami
      http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
      Írj részleteket.
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés