Egy előbbi bejegyzésben említettem, milyen finom káposztát vásárolok.
Többféleképpen szoktam készíteni, de az egyik kedvenc fogás, amikor nyersen fogyasztjuk.
Mindig hangulatfüggő mivel fűszerezem:
paprika, kömény, chili, bors vagy valamilyen zöldfűszer,
vagy vöröshagymát aprítok bele vagy fokhagymát,
hogy tökmagolajjal vagy olívával vagy más
hidegen sajtolt olajjal locsolom meg.
paprika, kömény, chili, bors vagy valamilyen zöldfűszer,
vagy vöröshagymát aprítok bele vagy fokhagymát,
hogy tökmagolajjal vagy olívával vagy más
hidegen sajtolt olajjal locsolom meg.
A húsevőknek hurkát és kolbászt sütöttem,
magamnak serpenyős krumplit, ezeket egészítette ki.
magamnak serpenyős krumplit, ezeket egészítette ki.
Gyömbéres, lilahagymás savanyú káposzta.
A nagyobb darab a képen, a birsalma szelet, az apróbb sárga, reszelt gyömbér. |
Hozzávalók
1 kg savanyú káposzta
2 db nagy fej lilahagyma
4 cm nagyságú friss gyömbér
1 mk. chilipehely
kb. 1 mk. frissen őrölt bors
1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
A káposztát apróra vágtam, a lilahagymát vékony szeletekre,
a gyömbért tisztítottam és lereszeltem.
a gyömbért tisztítottam és lereszeltem.
A káposztát rétegeztem a hagymával, a tetejére tettem a reszelt gyömbért,
rászórtam a fűszereket, meglocsoltam az olajjal és alaposan összekevertem.
rászórtam a fűszereket, meglocsoltam az olajjal és alaposan összekevertem.
Kb. fél órát állt mikorra tányérra került.
A savanyú káposzta élettani hatásai
A savanyú káposzta a bélrendszer barátja, a szegények gyógyszere,
ebben minden benne van...
Energiatartalma alacsony, 100 g csupán 20 kcalt tartalmaz.
Jelentős a C vitamin, niacin, karotin, B1 vitamin, K vitamin, Folsav, Foszfor, Calcium,
Kálium, Nátrium, Magnézium tartalma.
A káposzta egészségvédő, betegségmegelőző növényi vegyületeket is tartalmaz
( pl. szulforafánt glükozinolátot amelyet közvetett antioxidánsként is emlegetnek, flavonoidokat ),
csökkenti a gyulladásokat, természetes immunerősítő.
Nagy a ballasztanyag tartalma, a tejsavbaktériumok mellett,
antibakteriális anyagok sorát tartalmazza.
Segíti a normális bélflóra regenerálódását (pl. antibiotikum után).
A magas rost tartalom serkenti az emésztést, tisztítja a szervezetet.
Sebastian Kneipp a XIX. századi német szerzetes/természetgyógyász
a " bélseprűjének " nevezte.
Hippokratész univerzális gyógyszerként javallotta.
A magyar Lippai János, 1664-ben így írt Posoni kert című művében: ( a savanyú káposztát )
" még eleinktől maradott névvel Magyarország czímerének szoktuk nevezni "
A szív és érrendszeri betegségek, emésztési-, bélbetegségek mellett javasolják
a sebgyógyulás segítésére pl. operáció után a magas kálium tartalma miatt.
Idegesség és depresszió esetén a benne található acetilcholin
nyugtatólag hat a vegetatív idegrendszerre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése