Még, több kilónyi fokhagymánk van abból, amit egy kedves ismerősünk rokonai termeltek.
Igaz még messze az új, mégis ilyenkor bőkezűbben használom fel.
Fokhagymakrémleves kéksajtos pirított kiflikockával
Hozzávalók
6 db nagyobb fej fokhagyma
1 db öklömnyi burgonya
tengerisó
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
3 dkg vaj
1 dl tejszín
1 l víz
pirított kiflikocka ( lásd alul )
A fokhagymát egy zacskóba tettem, ráfektettem a konyhapultra és
néhányszor rányomtam az öklömmel.
néhányszor rányomtam az öklömmel.
A nyomástól gerezdjeikre estek és könnyen kibújtak a héjukból.
A burgonyát meghámoztam és a tökgyalun legyalultam.
A burgonyát meghámoztam és a tökgyalun legyalultam.
A fazékban, megolvasztottam a vajat, rátettem a fokhagymagerezdeket és a gyalult burgonyát.
( A krumplit azért gyalultam, mert így gyorsan megfő és a fokhagyma sem fő szét. )
Nagylángon 3 percig pirítottam. Sóztam, borsoztam és rászórtam a szerecsendiót.
Kevertem rajta egyet-kettőt és felöntöttem a vízzel. Megfőztem. ( 10 perc )
( A krumplit azért gyalultam, mert így gyorsan megfő és a fokhagyma sem fő szét. )
Nagylángon 3 percig pirítottam. Sóztam, borsoztam és rászórtam a szerecsendiót.
Kevertem rajta egyet-kettőt és felöntöttem a vízzel. Megfőztem. ( 10 perc )
Ráöntöttem a tejszínt és botmixerrel krémesre turmixoltam. Visszatettem a tűzre és még egyszer felforraltam.
Pirított kiflikockák
Hozzávalók
3 db szikkadt kifli
3 dkg kéksajt
3 dkg vaj
A kifliket felkockáztam.
Serpenyőben megforrósítottam a vajat és beleolvasztottam a kéksajtot.
Egyszerre rádobtam a kiflikockákat megforgatom a kéksajtos vajban és aranybarnára pirítottam.
Serpenyőben megforrósítottam a vajat és beleolvasztottam a kéksajtot.
Egyszerre rádobtam a kiflikockákat megforgatom a kéksajtos vajban és aranybarnára pirítottam.
Langyosra hűtöttem.
A levest tálkákba mertem, őröltem rá egy pici borsot és pirult morzsát szórtam rá.
A roppanós croutont mindenki maga adagolta a forró levesbe ( és magába... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése