Follow by Email

2012. január 18., szerda

Zöldike

Az uzsonna.A Zöldike tipikus pintyféle, vaskos kúpcsőrrel. Zömök, teljes testhossza 14,5 cm, igen mutatós madár.
A tojó zöldes árnyalatú szürke, a hím begye sárgászöld. A farok tövi része minden színruhában sárga, zöldessárga, az öreg madaraknak sárga szárnyfoltja van.
Hazánkban gyakori fészkelő, a lombos fák, bokros ligetek, parkok lakója. Gyakori madár a kertekben, szereti az ember társaságát.
Általában örökzöldekre építi fészkét, pl. a fiatal fenyő sűrű ágainak védelmébe, de előfordult már az erkély virágládájában is. A tojó legfeljebb karnyújtásnyi magasságba rakja fészkét. A hím énekel esetleg segít a fészekanyag hordásában. Viszont a fiókák születése után, ő is beszáll az etetésükbe.
A begyükben felpuhított táplálékkal ( magvak, hernyók ) táplálják a kicsiket.
A kifejlett és öreg madarak magokkal, bükkmakkal, napraforgóval, a csipkebogyó magjával táplálkoznak. Érdekes, hogy a csipkebogyó húsát nem eszik meg, azt egyszerűen a földre ejtik.
Télen szívesen látogatják a madáretetőket, legkedveltebb csemegéjükért a napraforgóért.Én is minden évben megfigyelem őket, amint általában csapatosan, de sohasem magányosan a madáretetőben felcsippentik, majd a közeli fán megtörik és elfogyasztják a magokat.
A fotó is éppen a Hársfán való falatozás közben készült.

Ő pedig egy Feketerigó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése