2012. január 10., kedd

Kézzel készült tészta - csiga



Az előző bejegyzésben, említettem, hogy Édesanyám
mindig maga készítette a tésztákat a család részére, de eladásra is.
Már nagylányként, sokat besegítettem Neki és milyen jól tettem.
Nem csak azért mert együtt jobb volt, hanem mert bármikor előhívhatom e tudást.
Hát most " előhívtam ".
Megleptem a családom friss, kézzel készült tésztával.
Nem mondom, hogy napi foglalatosságaim közé sorolom és ezentúl csakis így készült tésztát fogyasztunk, de sűrűbben kerül az asztalra.




Csigatészta gombamártással

Hozzávalók
40 dkg liszt ( univerzális )
4 db tojás
1 ek. víz

A felsoroltakból tésztát gyúrtam és hagytam egy éjszakát, hogy összeérjen.
Ebből 60 dkg friss nyers tésztát kaptam.
Megjegyzés: levestésztához általában 10 dkg liszthez 1 tojást számítunk,
második féléhez 20 dkg liszthez 1 tojást és hogy gyúrható tésztát kapjunk,
vízzel egészítjük ki, amit kanalanként adagolunk hozzá.
Előszedtem Édesanyám csigatészta csináló eszközeit,
amely egy bordás fából és egy speciális tűből áll.
A tűnek az egyik vége keskenyebb, a másik vastagabb.
Én most a vastagabb végével tekertem, a vékonyabbal a levesbe készült a tészta.
( Itt: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kezzel-keszult-csiga-teszta.html )





A tésztát kicsi adagonként kinyújtottam ( ehhez gépet használtam ) egyszerre annyit,
 amit gyorsan feltudtam dolgozni, hisz, a csak tojással készült tészta gyorsan szárad.
Felszeleteltem 2x2 cm négyzetekre.
Egyet sarkával a bordásfára fektettem és a sarkától fogva feltekertem.
( A végére rá kell nyomni, hogy majd főzésnél ne nyíljon szét.)




A tésztát gombamártással tálaltam.

Gombamártás
50 dkg francia gombát megtisztítottam egy szivaccsal, majd szeletekre vágtam. 
3 dkg vajon megpirítottam, sóztam, borsoztam és nyakon zúdítottam 2,5 dl habtejszínnel 
(sosem használok módosított tejszín készítményeket ). 
Hagytam, hogy mártássá sűrűsödjön.


Tésztafőzés
A házi kézzel készült tészta főzési ideje hosszabb mint a boltban kapható társaié. 
Akkor is tovább tart ha csak tojással készül, tehát nincs benne víz. 
Függ még a tészta vastagságától. 
Nekem forrástól számítva 20 percet vett igénybe.
A tésztát nem kell leöblíteni, egyszerűen a forróvízből, átszedtem a mártásba.




Frissen szedett, citromos Kakukkfűvel szórtam meg.




Amennyiben további segítséget igényelne bárki, keressen meg nyugodtan :)




*


Édesanyám tiszteletére két kép a múltból, Róla





Két kedvenc foglalatossága közben: az első képen csigát csinál eladásra, 
a második képen  lakodalomba készített, süteményekkel, tortákkal
(éppen mézes zserbót szeletel).



22 megjegyzés:

  1. Csodás képek, kamaszkoromban és ifjú asszonyként én is "csigáztam", ha nem is sűrűn, nagyon szerettem a készítés hangulatát, főleg amikor többen, esküvő előtt, összeültünk "gyártani". Még megvan hozzá a bordám, elő keresem, nosztalgiázok hétvégén egy kicsit :)

    VálaszTörlés
  2. Sok sikert, rá fogsz "kapni" újra.

    VálaszTörlés
  3. Pont 2 hete gondolkodtam azon, hogy csinálok egy pár adag házitésztát itthon magunknak. Sokat segítettem nagyinak csigázi,meg gyúrni...de sosem tudtam hogyan kell a tésztát csinálni.A legjobbkor jött ez a poszt. (is)
    Köszönöm:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm <3
      Pár év múlva már együtt csinálhatjátok :)

      Törlés
  4. Ezt nálunk csutorának hívják. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia pipulka :)
      Ismerem ezt a szót, de nem jut eszembe mit hívtunk így....
      Köszönöm :) lehet hogy a csigát (?)

      Törlés
  5. Hol lehet csigatészta készítéséhez szükséges eszközöket kapni.?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok címet, idős emberek háztartásában még fellelhető, régiség árusoknál érdemes érdeklődni, stb. Ha tényleg vágysz rá, előbb-utóbb rátalálsz.
      Az egyik fb. oldalon is kérdezték, egy kedves ismerős itt talált, de ez nem biztos hogy megoldás, hisz így drágának tűnik:
      http://www.ebay.de/itm/PENNE-GARGANELLI-GNOCCHI-BRETT-GNOCCHIBRETT-RIDGER-PADDLE-PELLE-RAYER-PENNEBRETT-/350570962581?pt=K%C3%BCchenhelfer&hash=item519fa85e95

      Bízom benne, hogy sikerül <3

      Törlés
    2. Szia!

      Nem tudom, hogy ismered-e a Meskát . Ott láttam kerámiából csigakészítőt. Szerintem ugyanolyan jó, mint a fa . Már én is gondolkodtam egy vásárlásán. Üdv:: Terjéki Kriszta

      Törlés
    3. Szia Kriszta :)
      Köszönöm szépen :)
      Megkerestem :) erre gondoltál?
      http://www.meska.hu/ProductView/index/742744

      Törlés
  6. Köszönöm az információt, nagyon kedves vagy. Sajnos nem ismerem a Meskát. Hol , merre található?
    Ha válaszban leírnád megköszönném.Üdv. Stefánovitsné Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok :) Tényleg nagyon kedvesek vagytok :) köszönöm, hogy figyelünk egymásra :)
      Megkerestem a meskán :) hátha Kriszta később néz vissza :)
      Íme: http://www.meska.hu/ProductView/index/742744
      Gondolom erről lehet szó :)
      A meska kézműves termékeket forgalmazó oldal.
      <3

      Törlés
  7. Sziasztok! Még egyszer köszönöm a szíves tájékoztatást, megkerestem és meg is rendeltem a csigakészítő táblát,hozzá a tekerő pálcát a meskán, amit már postáztak is. Hétfőn lesz a főpróba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel. Idő szerint már megtörtént :) Reménykedem, hogy beszámolsz :)

      Törlés
  8. Szia!Nagyon szépek a csigáid!Abban kérnék tanácsot tőled hogy maradnak szép sárgák száradás után, nekem sokszor sötét lesz,Kis adagot nyújtok és tekerek fel egyszerre, a tojás amit használok saját!Milyen liszt a legjobb hozzá,és ha jól értem begyúrod és egy éjszakát állni hagyod?A blogod nagyon szép szívesen járok ide!Üdvözlettel Lívia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lívia <3 köszönöm szépen hogy szívesen jársz hozzám.
      Sajnos nem tudok Neked megoldást mondani. Vigasztalásul van ami nekem sem marad szép sárga.
      Főleg nem olyan, mint Édesanyámé volt. Igen a tojás számít, de ugye mindketten házit használunk. A lisztet meg nem könnyű kiválasztani, hisz ugyanattól a cégtől az egyik ilyen, a másik meg olyan...
      Az tudom, hogy Édesanyám mindig ugyanabból a malomból vette a lisztet, de ez régen volt.
      Bízz a megérzésedbe :) és fogadjuk el, hogy változnak az idők :)
      Biztos csodálatosak a tésztáid <3
      Szép vasárnapot kívánok,
      mági

      Törlés
    2. Nagyon kell vigyázni, hogy ne fázzon meg sem a gyúrt tészta sem a megpödört csiga. Meleg helyen kell szárítani, akkor nem sötétedik meg. Úgy mondják " megfázott a csiga "

      Törlés
    3. Kedves Mihályné Frey :)
      köszönjük szépen!
      Minden jót kívánok,
      üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
  9. Nagyon köszönöm a válaszod!Nyilván magunknak kell kikisérletezni, én sajnos nem tudtam senkitől megtanulni, a volt anyósomtól csak a tekerést tudtam megtanulni, de nem egy feladós tipus vagyok!Üdvözöllek, szép napot neked is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. <3
      Lívia, én is agyalok rajta...erről nem beszéltünk Édesanyámmal, mert fel sem merült, hisz az övé mindig szép volt.
      Azt tudom, hogy a lisztre nagyon kényes volt :) mikor már volt autóm, akkor én vittem el a malomba venni. Mindig megnézte mit vesz meg, de a malmos is a legjobb minőségre törekedett <3
      A szárításra is gondoltam, de mindig ahogy megcsinálta ott és úgy hagyta megszáradni, később papírdobozban tárolta (ez már zárt volt, fénytől védett).
      Neked is szépeket!

      Törlés
  10. Szia kedves Mági!Ma gyúrtam 10 dekát rétesliszből,próba képpen.Készítettem már Nagyi kenyér lisztből Tótkomlósiból!Férjem keresztanyja nagy csigakészítő ő is a jó minőségű lisztet ajánlotta és hogy meleg legyen a konyha ha ott készítjük mert amikor nehezen szárad akkor sötétedik, szerinte! Szomszédasszonyom rétesliszből készíti!Nos a tapasztalatom hogy nagyon jó vele dolgozni, még nem főztem ki de majd beszámolok!Máshol azt is láttam hogy csak a tojás sárgáját teszik bele na azért a fehérjét nem dobom ki de lehet kipróbálom bár szereintem kell bele!Azt hiszem maradok a rétes lisztnél!Egy napig nekem is szárad utána megy dobozba!Üdv lIvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Neked <3 nagyon köszönöm, jó volt olvasni. Legközelebb én is ebből fogom, kíváncsi vagyok.
      (Nem tudom mikor lesz, mert ugye most a kert rengeteg feladatot ad, a takarítással már haladok, de a szőlő és a barackfák metszése nagyon sok időt vesz igénybe, a veteményesről nem is beszélve...., nos nem tudom mikor lesz a csiganap :)
      Nos a tojássárgája nagyon luxusnak tűnik nekem, ennyi fehérjét én nem tudok elhasználni külön, eldobni meg szóba sem jöhet...egyetértek Veled. Réteslisztből csináltam már tésztát, meg búzadarával is, de nem csigát. ( http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/01/fettuccine-alfredo-kezzel-keszult-daras.html )
      Sok sikert :)
      mági

      Törlés