Egyszerűen mondhatnám, hogy Lasagnét készítettem, de csak elvileg, mert gyakorlatilag nem teljesen autentikus hozzávalókkal készült, nem is hússal. A technikai kivitelezés stimmel.
Szóval, hogy ez az, vagy sem, döntsék el a hozzáértők....
Szóval, hogy ez az, vagy sem, döntsék el a hozzáértők....
Lasagnéhoz hasonló rakott tészta
padlizsánnal-cukkinivel, paradicsommártással és besamellel, kézzel készült tésztából
padlizsánnal-cukkinivel, paradicsommártással és besamellel, kézzel készült tésztából
Egy biztos ne arra a napra tervezzük az elkészítését, amikor gyorsan akarunk ebédet tenni az asztalra....
Az összköltsége ( nem számoltam a paradicsomlét - én termeltem és én zártam üvegbe -
nem számoltam a fűszereket, az energia költségét ) 2000 ft. / 4 főnek bőséges ebéd.
nem számoltam a fűszereket, az energia költségét ) 2000 ft. / 4 főnek bőséges ebéd.
Saját kézzel, durumliszből készült a tészta ( belejöttem! ), igaz most volt segítségem, a Fiam.
Az elkészítése alig vesz több időt igénybe, mint amikor a bolt polcán megkeressük a kész tésztát, átböngésszük mit tartalmaz stb. illetve elővesszük a kamra polcáról.
Plusz idő és pénz, hogyha kész száraztésztát használok akkor azt külön megkenem tejszínnel.
Ezzel szemben az összegyúrás 5 perc (tudom a lisztet is elő kell venni ), nyújtás 5 perc.
Az elkészítése alig vesz több időt igénybe, mint amikor a bolt polcán megkeressük a kész tésztát, átböngésszük mit tartalmaz stb. illetve elővesszük a kamra polcáról.
Plusz idő és pénz, hogyha kész száraztésztát használok akkor azt külön megkenem tejszínnel.
Ezzel szemben az összegyúrás 5 perc (tudom a lisztet is elő kell venni ), nyújtás 5 perc.
Az árbeli különbség?
A lisztet bioboltban 245 ft-ért vettem (én is meglepődtem) és a felét használtam fel a kész tésztának,
a másik felét megszárítom, tehát 122 ft.
A lisztet bioboltban 245 ft-ért vettem (én is meglepődtem) és a felét használtam fel a kész tésztának,
a másik felét megszárítom, tehát 122 ft.
Tészta hozzávalói
1 kg durumliszt
6 dl langyos víz
2 tk. tengerisó
A fentiekből rugalmas tésztát gyúrtam és hagytam 2 órán át pihenni,
ez idő alatt minden mást elkészítettünk, ami a rakottashoz szükséges.
( Dupla mennyiségű tésztát készítettünk, most csak a felét használtuk fel. )
ez idő alatt minden mást elkészítettünk, ami a rakottashoz szükséges.
( Dupla mennyiségű tésztát készítettünk, most csak a felét használtuk fel. )
...kinyújtott, nyers tésztalap... |
*
Paradicsommártás hozzávalói
1 l házi paradicsomlé
3 ek olívaolaj
fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, friss kakukkfű, chilipehely
A paradicsomlét a fűszerekkel sűrűre főztem ( nehezen folyt le a fakanálról, lásd kép).
*
Besamel hozzávalói
10 dkg vaj
10 dkg finomliszt
1 l tej
Megolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és " fehéredésig " pirítottam ( tehát fehér,
véletlenül sem sötétebb! ), ekkor felöntöttem a tejjel ( én nem szoktam külön felforralni a tejet ).
Elkevertem és kevergetve sűrűre főztem.
*
Hozzávalók még:
Padlizsán és cukkini
1 kicsi padlizsán ( 12 cm )
2 kicsi cukkini ( 2 x 12 cm )
A padlizsánt és cukkinit megmostam, feldaraboltam, sóztam,
borsoztam és 4 ek olívaolajon picit megpirítottam, nem puhára!
Összeforgattam a paradicsommártással.
...Pirítás előtt és után... |
Előkészítettem még 20 dkg Parmezánt, amit szálasra reszeltem.
*
Amikor minden előkészülettel kész voltunk és a tálat is elkészítettük ( 22 x 27 x 9 cm ),
a sütőt 200 fokra bekapcsoltam. Kezdődhetett a rétegezés.
A tál aljára 1 réteg paradicsomos zöldség került, további rétegek:
tészta
besamel
sajt
paradicsomos zöldség
tészta
besamel
tészta
besamel
sajt
paradicsomos zöldség
tészta
besamel
sajt
Ez a kép a rétegezés közben készült
...sütés előtt és után... |
A 200 fokon addig sütöttem, amíg a tetején a sajt megpirult, 23 perc.
..."partifalat"... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése