2012. január 11., szerda

Krumplifőzelék, liszt nélkül




Krumplifőzelék friss babérlevéllel, zellerrel, gabonakolbász feltéttel






A főzelékek többségét, nem rántom be, nem habarom.
Nem ellenségem a liszt, csupán találtam olyan megoldást amellyel sokkal teljesebb,
ugyanakkor frissebb ízt kapunk.
Akkor meg minek a liszt?
Egyszerűen amikor puhára párolódott a zöldség ( krumpli, káposzta, kelkáposzta, zöldbab stb. ) felöntöm a tejszínnel ( vagy tejföllel vagy tejjel vagy paradicsomlével )
és a botmixer segítségével kb. az egytizedét összeturmixolom.
Ennyi.
Ha tehetem télen is friss fűszereket használok és
most tényleg " elkényeztetett a sors " még bőven találok a kertben.

Zellerlevél, Babérlevél, házi Majoranna

Krumplifőzelék

Hozzávalók
Kb. 1,5 kg krumpli
2,5 dl tejszín
7 dl víz
2 dkg vaj
fűszerek
frissen őrölt bors 


A krumplit tisztítom, karikára vágom, ráteszem a vajat, megszórom sóval, 
borssal, beleteszem a babért, majorannát, zellerlevelet és a vízben fölteszem főni.
Kuktában 9 perc forrástól számítva.
Amikor letudom venni a fedőt, még 3-5 perc.
Kiveszem a babérleveleket, ráöntöm a tejszínt és a botmixer segítségével
 kb. az egy tizedét lazán összetöröm. 
Összekeverem és visszateszem a tűzre, amíg felforr. 
Ekkor lezárom és tálalásra kész is van.






Mint már írtam én nem eszem húst és a családom sem húsfüggő, 
ezért általában húsmentes ételeket készítek és a feltét is húsmentes. 
Mindenki megnyugtatására, ha valaki húst kíván a családban megkapja...
A gabonakolbászt készen vásároltam bioboltban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése