2012. január 28., szombat

Joghurtos kiflik

A tíz kicsi... kifli. Ma a férfiak Kéktúrázni mentek, Nekik sütöttem ezeket a kifliket.
A hosszú kelesztés híve vagyok, így az esetek többségében este előszoktam készíteni a másnapi kenyeret, péksüteményt, akadnak azonban kivételes esetek. Most egész egyszerűen elfelejtettem. Volt még kenyér, ha nincs a túra elég is lett volna szombat estig.
Tehát ezt ( még péntek ) délelőtt dagasztottam és kora délután sütöttem meg.

Joghurtos kiflik, másképpen sütve

Hozzávalók
300 gr rétesliszt
200 gr + 150 gr finomliszt
125 gr joghurt
3 ek. olaj
2 tk tengerisó
1 mk nádcukor
3,5 dl hidegvíz
25 gr friss élesztő

A 150 gr finomliszt kivételével a többi hozzávalót a dagasztótálba tettem és bekapcsoltam a gépet. Összekevertettem a tésztát és hagytam állni a tálban 2 órát, persze légmentesen letakartam. Ez idő alatt az élesztőgombák szépen dolgoztak. A  2 óra elteltével hozzáadtam még annyi lisztet, hogy rugalmas tésztám legyen, nekem ez 150 gr volt.
Kézzel folytattam a dagasztást, majd a konyhapulton letakarva újra pihentettem 2 órát.
Ezt követően a kerek cipót 10 kb. egyforma háromszöggé vágtam, kinyújtottam és feltekertem a szélesebb oldaláról kezdve. A tekerés első lépésénél a behajlított ujjaimmal lenyomtam a tészta szélét, ahogy a képen látszik.




Tepsire raktam őket és újabb két órát hagytam kelni, de ezúttal betettem a hideg sütőbe, amit alaposan bespricceltem vízzel.
A 2 óra letelte után, bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, úgy hogy a kiflik bent maradtak a sütőben. Direkt csináltam, tehát hideg sütőben hagytam és a sütő bemelegedése alatt végig bent voltak. Mikorra a sütő teljesen felmelegedett szinte a kiflik  is megsültek. Azért hagytam még pár percet. Tehát összesen 25 perc alatt sültek meg.
Kivettem a sütőből, azon nyomban lespricceltem hideg vízzel egy rácsra raktam és hagytam kihűlni.
A képek magukért beszélnek.





Ő pedig a segítőtársam volt, igaz picit elkésett...


Azért összelisztezte a lábacskáit.

 
 
Tudom, hogy Ő nem a "mi" hétpettyesünk, de én Őt is szeretem:)

2 megjegyzés:

  1. úgy olvasgatom a blogod, mint egy jó könyvet, itt-ott kinyitva, gyönyörködve a történetekben, képekben, zenékben... annyi szépséget tettél bele:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...ahogy olvaslak potyognak a könnyeim: annyi szépséget kapok Tőletek:)
      Köszönöm:)

      Törlés