Ez a kenyér a BBB kenyérsütő csajok júliusi kiírása alapján készült.
A BBB ( Bread Baking Babes ) egy nemzetközi baráti társaság.
Olyan emberek
alapították, akik szeretnek együtt kenyeret sütni. Minden hónapban van egy új
ötlet, amit, aki szeretné, megsüti és a tapasztalatokat megosztjuk egymással.
2012 januárjától én is a BBB csajokkal sütök.
Ebben a hónapban Sara kiírása/kívánsága szerint készült a kenyér.
Ez a kenyér, újra egy remek ötlet:
-
kevés összetevő
-
nem kell dagasztani, csak összekeverni
-
nem kell keleszteni, csak pihentetni
-
bő óra alatt elkészül
-
kis adagokra szedve roppant gyorsan megsül
( hisz meleg
van, minden perc számít, amivel többet fűt a sütő, ugye? )
-
nem mellesleg egészséges
-
nem mellesleg nagyon finom
Én két adagot sütöttem. Kíváncsi voltam, hogyan működik ha száraz élesztőt
és ha friss élesztőt használok. Párhuzamosan kevertem be a kenyereket, együtt
sütöttem őket. Csupán annyi eltérés volt időben a kettő között, amennyi alatt a
száraz élesztőst összekevertem a vízzel/mézzel: ez 2 perc volt.
Az egyik ( friss élesztős ) kenyeret szögletes formában sütöttem, egyben egy
egésznek.
A másik adagot ( száraz élesztős ) 4 db egyenként 200 ml-es hőálló porcelántálkában
sütöttem.
A vajjal nem kikentem a sütőformákat, hanem beletettem a tésztába. Az
élesztőt egyik esetben sem futtattam meg. A két kenyér hozzávalói – az élesztőtől
eltekintve – megegyeznek, tehát egyszer írom le, de a két formát külön jegyzem.
A tapasztalatom, a bejegyzés végén.
"Könnyű kis kenyér"
Hozzávalók
125 g finomliszt
140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely (egész mag)
1,5 tk tengerisó
1,5 tk szárított élesztő ( vagy 25 g friss élesztő )
300 g meleg víz
1 ek méz
2 ek vaj
1 ) Szögletes, egészben sütött kenyér
Ez készült friss élesztővel. A szárazanyagokat összekevertem. A vízben
feloldottam a mézet
és a 25 g friss élesztőt, hozzáadtam a vajat is. A nedves
részt ráöntöttem a szárazra és egy
spatulával alaposan összekevertem.
Belelapátoltam egy szilikon formába és a
tetejét megszórtam még zabpehellyel.
2 ) 4 db kicsi kenyérke
Száraz élesztővel készült. Először a formákat készítettem elő.
Mindegyik
kicsi csésze aljára egy korongot szabtam sütőpapírból.
Ez elegendő, hogy elejét
vegyem a későbbi „nem akar kijönni” kellemetlenségnek.
A tál oldala nem
lényeges, nem ott szokott a gond lenni, ott simán meglazítható egy késsel.
Kimértem a szárazanyagokat, ebben az esetben a száraz élesztőt is
belekevertem.
A kézmeleg vizet összekevertem a mézzel és a vajjal.
Ráöntöttem
a szárazanyagokra és alaposan összekevertem.
A tésztát elosztottam a 4 db sütőformába.
Tetejüket megszórtam néhány szem zabpehellyel.
Innentől egyformán folytattam.
A konyhapulton hagytam, tekintettel a párás meleg időre ( párás 24 fok )
takaratlanul
vártak további sorsukra.
Én pedig árgus szemekkel vártam/figyeltem
emelkednek-e, illetve melyik gyorsabban, melyik lassabban.
Közben 10 km-re
felbőgtek a Forma-1 verseny autóinak motorjai.
15 perc múlva a sütőt bekapcsoltam 200 fokra légkeverésre.
Ekkor még egymás mellett haladtak, de hirtelen ( 15 perc múlva ) élre tört a friss élesztős és előnyét egészen
a sütőbe tevésig megőrizte. Ez a bekeveréstől számítva 35 perc múlva
következett be.
( Tehát a bekeveréstől a sütésig 35 perc telt el.
)
A sütő még nem érte el a 200 fokos hőt, de úgy döntöttem nem várok tovább,
beraktam az összes kenyerem. Újabb 5 perc elteltével a friss élesztős
lemaradt, sőt mintha a kifulladás jeleit mutatta volna, teljesítménye önmagához
képest picit visszaesett. Láss csodát, a száraz élesztős az élre tört és
előnyét magasságban véglegesen megőrizte.
25 perc alatt értek célba, mindegyik egyszerre mutatta a „megsült” jeleit.
A sütőből kiszedtem és a sütőformából is.
Rácsra raktam őket, hogy le tudjon
hűlni a „versenyben” felforrósodott testük.
Tapasztalat
Ízében mindkettő kitűnő.
Szerkezetében úgyszintén.
Csupán abban láttam különbséget, hogy ebben az esetben a száraz élesztővel
készült végül szebben megemelkedett és ezt az emelkedettséget meg is tartotta,
míg a nagyobb kenyér, bár picit gyorsabban emelkedett az elején, amikor
átemeltem a sütőbe, már nem tudott tovább emelkedni sütéskor.
Legközelebb száraz élesztővel készítem csak. A kis formákban sütöm, hisz így
nyerte el tetszésem. Hangsúlyozom, mindkét variáció, finom, az állagával sincs
semmi baj.
Összefoglaló
Összekevertem az összes hozzávalót.
A sütőformába osztottam.
35 percig pihentettem a tésztát.
25 perc alatt készre sütöttem.
Sara köszönöm.
Sara, thank you very muchJ
Nagyon örülök neki, hogy leírtad, lehet, hogy még ma de mindenképp hamarosan kipróbálom. Nagyon szuper a kezdeményezés is, a BBB társaságával való együtt sütés. Tetszik!
VálaszTörlésEgyébként ismerem ezt a kenyeret, sokszor készítettem. Elképesztően zamatos és igen egyszerű elkészíteni. Mikor Olaszországba mentem, sütöttem egyet és aki ott megkóstolta, odavolt érte. Ki fogom próbálni más formában is.
Köszönöm:)
TörlésMikor tegnap írtam, hol volt, hol nem volt net, elképesztő vihar volt. Éjjel 1 óra után lettem kész:)
Köszönöm a kitartást és az elismerő szavakat.
Szép hetet Nektek!
Ma megpróbálom megsütni,ha hagynak az unokáim, és lesz rá időm. nagyon finomnak látszik:)
VálaszTörlésJó, hogy ilyen részletesen leírtad, mert elsőre, nekem mindig ilyenre van szükségem! Akár az óvodások! De a végeredmény számít igaz?)))))
Éva drága! A barátaim közül is sokan részletesen kérik, rajtam ne múljon:)
TörlésAz eredményért mindent.
Csináld együtt a Srácokkal:)
Szép napot!
Érdekes kenyérke. Első ránézésre muffin formának tűnt, aztán láttam, azért nagyobb. Tk tönköly akad még, szóval elég esélyes sütésre. Köszi :)
VálaszTörlésEredetileg kicsi 100 gr-os szögletesnek készült, de nekem nincs olyan formán. Szóval olyan egyszemélyes adagok.
TörlésEgészben is megsütöttem, úgy is finom, csak így több a ropogós:)))
zseniális, szenzációs, ezért jó itt nálad, hogy láthatom a csodás fotókat róla, olvashatom az okokat, a tapasztalatokat - a gondolataidat -, mintha ott lennék a konyhádban..:)
VálaszTörlésGyere a konyhámba:)
TörlésNagyon jó ötlet, ha vendégek jönnek, akár személyre szóló kis kenyérkék is sülhetnek.
VálaszTörlésNagyon jó ötlet:)
TörlésJó kis recept! ...és gyönyörűek a virágaid!!! :)
VálaszTörlésA Virágkedvelő Barátaimnak:)
TörlésKöszönöm.
Nagyon jó kis recept! Biztosan kipróbálom:)
VálaszTörlésEz mindig öröm nekem is:)
TörlésEnnek a kenyérnek valami gyönyörű a bélzete, csodásan néz ki, ha majd hűvösebb idő lesz megsütöm én is:-))))
VálaszTörlésTegnap nálunk este 8 órakor volt a vihar, piszok nagy felhőszakadással, dörgéssel villámlással, majd egy órán keresztül zuhogott, még reggel is csöpögött mindenről a víz:-))))
Igen, jó teljes:)
TörlésA vihar hozzánk jött, itt is tombolt.
Wow! I can't get over the loft that you got on the dry yeast version. Fabulous!! The fresh yeast one in the square is very nice too but I really like the round breads. They're beautiful!
VálaszTörlésThank you for baking with us.
Hi Elizabeth!
TörlésI was happy to bake together again. Sara's recipe was perfect.
Gyönyörű kis kenyérke és a fotók is csodésak. Megyek megnézem ezt a baráti társaságot, nagyon tetszik ez, hogy mindig valami mást kell sütni:)
VálaszTörlésJó kis kenyérkéket alkottál újra! Tetszik, hogy hamar megvan, nem kell sokat keleszteni és a formák is nagyon mutatósak. Adtál egy új receptet kipróbálásra:)
VálaszTörlésÖrülök:)
TörlésNa, ez tetszik! :-) Se dagasztás, se kelesztés!Egy kis pihentetés és slusszpassz!
VálaszTörlésEz az én receptem!:-)
De jó:)))
TörlésSzeretnél még ilyet?
Igen!:-)
VálaszTörlésRendben:)Hamarosan.
TörlésWonderful! I mean I really love the shape! That is just terrific! Just the shape would make it perfect for breakfast or Tea Time.
VálaszTörlésThanks for baking with us.
Dear Tanna, thanks:)
TörlésEz a kenyérke recept vezetett ide. :)
VálaszTörlésNagyon okos szép igényes írások fotók. Csak gratulálni tudok hozzá.
A kenyérkék most sülnek.
Én meg addig is böngészgetek.
Tetszik a szemléleted sok mindenben hasonlóan gondolkodunk. Már én sem használok mosóport... és vallom, ha minden kicsit a feje tetejére állt vissza kell térni az alapokhoz.
Vagyis a természethez...
Vademecum, köszönöm, hogy ide találtál :)
TörlésEz valóban egy nagyon jó, könnyű kis kenyér, hála neki Érted is :)
Egyetértünk, amiben lehet, amennyire lehet, vissza a természethez.
<3
Szia!
VálaszTörlésÉn egy fürjtojás recept miatt keveredtem az oldaladra, s megláttam a fenti kenyér receptet. Rendszeresen sütök kenyeret, kár, hogy férfiaknak nincsen ilyesmi BB csoportjuk.
Ami miatt írok, az az élesztős felvetés. Azt tudnotok kell, hogy -csakúgy, mint a lisztet- a szárított élesztőt is keverhetik térfogatnövelő- vagy állagjavító szerrel. Ettől aztán szépen fel fog jönni, nem is úgy viselkedik, mint a normál, de legalább természetes élesztő.
Az ilyen fajta dolgokat én azzal szoktam elkerülni, hogy mindig ugyan attól a malomtól vásárolok, s ugyan azt az élesztőt veszem a boltban.
Remélem, nem baj, hogy okoskodtam...
Jó sütést Nektek!
Kedves János!
TörlésEhhez a csoporthoz Te is csatlakozhatsz, azaz követheted a munkájukat. Figyelni kell a kiírást, elkészíteni, fotózni és a megadott címre küldeni :)
Szólj ha tudok segíteni :)
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod (nem okoskodásnak tűnik nekem <3 )
János a Te kenyérkéid láthatók valahol, mert én örömmel látnám és a tapasztalataidra is nyitott vagyok :)
Köszönöm.