2012. január 5., csütörtök

Őszapó (Aegithalos caudatus)

Bár én Őszapókáknak hívom, így többesszámban és becézve, mert mindig csapatostól " járnak " és sokszor négyen - öten is csüngnek egy " cinkegolyón " és  mert annyira okos, bölcs apóka benyomását keltik számomra.




                                            
A csapat többi kb.15 tagja, még távolabb volt tőlem, esélyem sem volt lefotózni.
Ilyenkor télen több család él együtt, szorosan egymáshoz bújva vészelik át a zord napokat.

Az Őszapók, nem is cinkék, hanem a verébalakúak rendjébe tartoznak. Mozgásuk és viselkedésük miatt hasonlítjuk a cinkékhez  és mert sokszor csapódnak hozzájuk a költési időn kívül. Magyarországon az északi Őszapó költ, az Alföld kivételével mindenhol megtalálható. Az összesen 7 - 10 gr súlyú madárka, szürke - fehér -  rózsaszín tollazatot visel. Mégsem evvel hívja fel magára a figyelmet, hanem bájosan finom hangjával.
Hasznos ízeltlábú pusztító, de télen magvakat, bogyókat fogyaszt, szívesen lakmározik a madáretetőből. Megfigyelésem alapján mondhatom, hogy nálunk az említett " cinkegolyót "részesíti előnyben.
Felülről megközelíthető, zsákszerű, ovális fészkét sűrű, dús növényzetű helyeken, a fatörzs elágazásaiban vagy indák között építi. A mohát, zuzmót, háncsot pókfonallal, hernyószövedékkel erősíti meg, belsejét tollakkal béleli, amit belesző! Találtak már 2000 tollat is egyetlen Őszapófészekben. A remekmű 8 - 14 nap alatt készül el.



A fészekről a képet, innen kölcsönöztem.

Információt a Természetkalauz sorozat, Szárazföldi madarak című könyvünkből merítettem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A következő  kép tárgyát az új látogatóm tiszteletére készítettem



3 megjegyzés:

  1. Látom, idekerült az őszapó fészkes kép. Remélem a többi is tetszett...

    VálaszTörlés
  2. Most újra végignéztem a képeid:))))
    Ma (is) próbáltam kacsafarkú szendert lefotózni, de nem lett olyan amire vágytam. Hihetetlen gyorsak, lehengerlők:) Láttam Neked sikerült:) Gratulálok:)

    VálaszTörlés