...ha csak ennyit ír le az ember, akkor minimum három dologra gondolhat a másik:
- vajat kentem a megsült kiflire
- vajat gyúrtam a kifli tésztájába
- vajat kentem a nyers kiflitésztára.
Most az utóbbiról van szó.
Amikor kigondoltam, még nem tudtam mi sül ki belőle, szó szerint sem:)
Csak egy gondolat volt a fejemben: vajas kiflit fogok sütni.
Majd bekevertem az élesztőt, amikor az felfutott, tovább készítettem a tésztát, a vajat megolvasztottam
és itt jött az újabb gondolat (gyakrabban gondolkodom:) mi volna,
ha nem a tésztájába tenném a vajat, hanem rákenném a tésztára, mielőtt feltekerem kiflinek.
A gondolatot tett követte, de előbb megkellet várnom, amíg megkel.
Most pedig a recept.
Vajas kifli a repülős-ropogós :)
Hozzávalók
150 g rétesliszt
500 g finomliszt
210 g langyos tej
35 g friss élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
170 g víz
+
50 g vaj
- Kimértem a liszteket a finomlisztből (a tetejéről) elvettem egy tálkába 50 g-ot (5 ek),
hozzámorzsoltam az élesztőt, hozzácsorgattam a mézet
és hozzáöntöttem a meglangyosított tejet.
Összekevertem és hagytam, hogy felhabosodjon (10 perc),
megkevertem és újra vártam amíg habos, krémes egyveleg lett belőle (15 perc).
...éppen összekevertem 1x felhabosodott, megkevertem 2x habos |
- A lisztekhez kevertem a sót, majd beleöntöttem
a vizet és a felhabosodott élesztős masszát.
- Összeállítottam a tésztát.
A munkapultra lisztet hintettem (1 tk) és ráborítottam a tésztát.
Kezeim melegével átgyúrtam, mindaddig míg fényes, hólyagos lett a kedves (4-5 perc).
Kezeim melegével átgyúrtam, mindaddig míg fényes, hólyagos lett a kedves (4-5 perc).
- Letakartam egy lábossal**, ami kb. 2x és kicsivel nagyobb, mint a tésztacipóm.
Amikor megemelkedett a lábos levettem róla,
(mert ugye duplájára kelt a tésztám, milyen egyszerűen lehet tudni, mikor kelt duplájára :)
a cipót pedig szeretetteljesen kilapítottam és
nyújtófával kb. 50-60 cm átmérőjű körré nyújtottam.
nyújtófával kb. 50-60 cm átmérőjű körré nyújtottam.
A langyos vajat, rákentem a kinyújtott tésztakorongra, majd 12 felé vágtam.
A végüket picit bemetszettem, majd kiflinek tekertem.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam.
Letakartam a tepsiken és hagytam, hogy pihenjenek (keljenek)
amíg a sütő bemelegszik (200 fok, légkeverés).
amíg a sütő bemelegszik (200 fok, légkeverés).
Mindkét tepsit egyszerre beraktam, majd 13 perc elteltével megcseréltem: ami alul volt felülre,
illetve fordítva, a sütő hőmérsékletét pedig lekapcsoltam.
(Tehát, azt a kapcsolót amivel a hőmérsékletet állítom be, ugyanis itt már nem kell,
hogy tovább melegítsen, a 200 fok, de még a 190 is bőven jó.)
Mielőtt beraktam őket, és miután megcseréltem a tepsiket,
hideg vízzel bespricceltem a tetejüket.
illetve fordítva, a sütő hőmérsékletét pedig lekapcsoltam.
(Tehát, azt a kapcsolót amivel a hőmérsékletet állítom be, ugyanis itt már nem kell,
hogy tovább melegítsen, a 200 fok, de még a 190 is bőven jó.)
Mielőtt beraktam őket, és miután megcseréltem a tepsiket,
hideg vízzel bespricceltem a tetejüket.
Összesen 20 percig sültek.
A sütő ajtaját kinyitottam és a kifliket bent hagytam, hogy így hűljenek ki.
Megjegyzés
- Eszembe jutott, hogy Édesanyám a kelt tészta fölé, gyakran (régen mindig?) lábost borított.
Tehette ezt azért, mert nem volt műanyag, nem volt kelesztő tál.
Továbbá, a lábost meg lehet picit langyosítani, majd ha kell még betakarni,
így lehet a 20 fokból, többet csinálni.
így lehet a 20 fokból, többet csinálni.
A lábost forró vízzel átöblítettem, majd eltöröltem
(csöppet belül nedves maradt, ami ugye a kelt tésztánál kívánatos)
és így borítottam le, majd rádobtam egy tiszta konyhai törölközőt,
ami kicsi, a kéz törlésére szolgál, így ez, kettéhajtva borította be a lábost.
(csöppet belül nedves maradt, ami ugye a kelt tésztánál kívánatos)
és így borítottam le, majd rádobtam egy tiszta konyhai törölközőt,
ami kicsi, a kéz törlésére szolgál, így ez, kettéhajtva borította be a lábost.
A hőmérséklet így ideális: párás, 25 fok körüli.
Mindig, mindenért hálát érzek Anyám iránt,
de az ilyen pillanatok eszembe juttatják, mennyire jó nekem :)
de az ilyen pillanatok eszembe juttatják, mennyire jó nekem :)
Ha Valaki ezt kipróbálja, arra vigyázzon ne legyen forró az edény, csak is az a cél,
hogy ne fázzanak az élesztőgombák, jobb kedvük legyen szaporodni :)
Akkor érdemes erre a megoldásra gondolni, ha a levegő hőmérséklete nem éri el a 23-25 fokot.
- A tészta összeállításához egyszerű, a legtöbb háztartásban fellelhető keverőgépet használok.
- A konyha ahol dolgoztam 20 fokos.
- A kifli vízzel való spricceléséhez, egyszerű a virágok párásításához használatos flakont használok.
Ezt a kiflit, annak ajánlom elkészíteni, aki pl. egy forró leveshez szeretné tálalni
vagy csak úgy valamivel eleszegetni, valamit rákenni stb.
vagy csak úgy valamivel eleszegetni, valamit rákenni stb.
A kifli ropogós, nagyon is! és leveleire esik szét.
Másnap én ebből a kifliből készítettem szendvicset, nagyon gusztusos volt,
de elég nehéz volt egyben tartani :)
Szóval ez nem a szendvicsnek való kategória és
annak sem ajánlom, aki pihe-puha foszlós kiflire vágyik,
csak úgy mondom....
de elég nehéz volt egyben tartani :)
Szóval ez nem a szendvicsnek való kategória és
annak sem ajánlom, aki pihe-puha foszlós kiflire vágyik,
csak úgy mondom....
Limara Lala kiflije nálunk nagy kedvenc.Hasonlít a tiedre,csak a tészta semleges ízű,a vaj pedig sös.A tetejét is ezzel szoktam megkenni.
VálaszTörlésAzt nem ismerem, de tudom Limara tökéletes dolgokat készít!
TörlésAbban is biztos vagyok, hogy nem véletlen imádja a családod, a Te alkotásod:)))
Szép estét!
Nagyon guszta, a leírás meg több mint alapos!
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésNagyon guszta !!!
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésNagyon szép!
VálaszTörlésNagyon köszönöm:)
TörlésMilyen jó is lenne ma reggelire! Nagyon kívánatosak!
VálaszTörlésMargaretta szia!
TörlésSajnos már nincs, meg már a reggel is nagyon régen volt....
úgy, hogy marad az ölelés, ha elfogadod:)
Nagyon finom lehet a kiflid,szívesen lennék reggeli vendég Nálad!!!!
VálaszTörlésHa nem haragszol belinkeltem a facebookra,a jó kis sült sárgarépa recepted,ajánlottam valakinek akinek rengeteg sárgarépája van és ötleteket kért!
Drága Mellissina!
TörlésNagyon örülök, hogy megszeretted, igazán megtisztelő, hogy ajánlod:) Bármit, ami tetszik nem kell jelezned:)))) Mindenkié:)
Ötletek sárgarépából: sárgarépa torta, -sütemény, -pástétom (sok félét lehet kitalálni, sajttal, joghurttal, túróval, olajjal, fűszerekkel is változatos lehet) mazsolás sr. saláta, és a kimaradhatatlan, a nyers sr. lé! turmixolva az egész és szűrve vagy anélkül, vagy centrifugálva.
van még ötletem nekem is bőven:)
Jaj és elmentettem a kiflis recepted,nagyon guszta!!!
VálaszTörlésÖlellek:)
TörlésIlyeneket kellene sütögetni,és soha nem vennénk péksüteményt! Tényleg repülős, és repülhetne hozzánk is!:))
VálaszTörlésDrága Tücsi, kár hogy nem tudok akkorát dobni:)))
TörlésMenden jót,
Kedves Mági néni! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, megajándékoztál az első sikerélménnyel; végre jóízűen tudtuk falatozni a saját magunk készítette péksüteményt. Bátran ajánlom kipróbálásra a hozzám hasonló kezdőknek is! Ja, és a fele mennyiség is irtó hamar elfogy! KÖSZÖNÖM!
VálaszTörlésKedves Ojni!
TörlésNagyon örülök, csodás dolog átérezni a sikered! Köszönöm szépen.
Képzeld pont holnap fogok egy másik vajaskiflit mutatni, aminek a tésztájába tettem a vajat, más mint ez.
Az elkészítése egyszerű, ajánlom figyelmedbe.
További sok sikert kívánok :) Ég Veled!