2012. november 10., szombat

Vajas kifli





...ha csak ennyit ír le az ember, akkor minimum három dologra gondolhat a másik:
- vajat kentem a megsült kiflire
- vajat gyúrtam a kifli tésztájába
- vajat kentem a nyers kiflitésztára.
Most az utóbbiról van szó.






Amikor kigondoltam, még nem tudtam mi sül ki belőle, szó szerint sem:)
Csak egy gondolat volt a fejemben: vajas kiflit fogok sütni.
Majd bekevertem az élesztőt, amikor az felfutott, tovább készítettem a tésztát, a vajat megolvasztottam
és itt jött az újabb gondolat (gyakrabban gondolkodom:) mi volna,
ha nem a tésztájába tenném a vajat, hanem rákenném a tésztára, mielőtt feltekerem kiflinek.
A gondolatot tett követte, de előbb megkellet várnom, amíg megkel.
Most pedig a recept.





Vajas kifli a repülős-ropogós :)


Hozzávalók
150 g rétesliszt
500 g finomliszt
210 g langyos tej
35 g friss élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
170 g víz
+
50 g vaj



- Kimértem a liszteket a finomlisztből (a tetejéről) elvettem egy tálkába 50 g-ot (5 ek),
hozzámorzsoltam az élesztőt, hozzácsorgattam a mézet
és hozzáöntöttem a meglangyosított tejet.
 Összekevertem és hagytam, hogy felhabosodjon (10 perc),
megkevertem és újra vártam amíg habos, krémes egyveleg lett belőle (15 perc).




...éppen összekevertem                                        1x felhabosodott, megkevertem                                            2x  habos           

- A lisztekhez kevertem a sót, majd beleöntöttem
a vizet és a felhabosodott élesztős masszát.
- Összeállítottam a tésztát.
A munkapultra lisztet hintettem (1 tk) és ráborítottam a tésztát.
Kezeim melegével átgyúrtam, mindaddig míg fényes, hólyagos lett a kedves (4-5 perc).
- Letakartam egy lábossal**, ami kb. 2x és kicsivel nagyobb, mint a tésztacipóm.
Amikor megemelkedett a lábos levettem róla,
(mert ugye duplájára kelt a tésztám, milyen egyszerűen lehet tudni, mikor kelt duplájára :)
 a cipót pedig szeretetteljesen kilapítottam és
nyújtófával kb. 50-60 cm átmérőjű körré nyújtottam.
A langyos vajat, rákentem a kinyújtott tésztakorongra, majd 12 felé vágtam.
A végüket picit bemetszettem, majd kiflinek tekertem.






Sütőpapíros tepsire sorakoztattam.
 Letakartam a tepsiken és hagytam, hogy pihenjenek (keljenek)
amíg a sütő bemelegszik (200 fok, légkeverés).
Mindkét tepsit egyszerre beraktam, majd 13 perc elteltével megcseréltem: ami alul volt felülre,
 illetve fordítva, a sütő hőmérsékletét pedig lekapcsoltam.
(Tehát, azt a kapcsolót amivel a hőmérsékletet állítom be, ugyanis itt már nem kell,
 hogy tovább melegítsen, a 200 fok, de még a 190 is bőven jó.)
Mielőtt beraktam őket, és miután megcseréltem a tepsiket,
hideg vízzel bespricceltem a tetejüket.
Összesen 20 percig sültek.
A sütő ajtaját kinyitottam és a kifliket bent hagytam, hogy így hűljenek ki.


Megjegyzés


- Eszembe jutott, hogy Édesanyám a kelt tészta fölé, gyakran (régen mindig?) lábost borított.
 Tehette ezt azért, mert nem volt műanyag, nem volt kelesztő tál.
Továbbá, a lábost meg lehet picit langyosítani, majd ha kell még betakarni,
így lehet a 20 fokból, többet csinálni.
A lábost forró vízzel átöblítettem, majd eltöröltem
(csöppet belül nedves maradt, ami ugye a kelt tésztánál kívánatos)
 és így borítottam le, majd rádobtam egy tiszta konyhai törölközőt,
ami kicsi, a kéz törlésére szolgál, így ez, kettéhajtva borította be a lábost.
A hőmérséklet így ideális: párás, 25 fok körüli.
Mindig, mindenért hálát érzek Anyám iránt,
de az ilyen pillanatok eszembe juttatják, mennyire jó nekem :)

Ha Valaki ezt kipróbálja, arra vigyázzon ne legyen forró az edény, csak is az a cél,
 hogy ne fázzanak az élesztőgombák,  jobb kedvük legyen szaporodni :)
Akkor érdemes erre a megoldásra gondolni, ha a levegő hőmérséklete nem éri el a 23-25 fokot.

- A tészta összeállításához egyszerű, a legtöbb háztartásban fellelhető keverőgépet használok.
- A konyha ahol dolgoztam 20 fokos.
- A kifli vízzel való spricceléséhez, egyszerű a virágok párásításához használatos flakont használok.

Ezt a kiflit, annak ajánlom elkészíteni, aki pl. egy forró leveshez szeretné tálalni
vagy csak úgy valamivel eleszegetni, valamit rákenni stb.
A kifli ropogós, nagyon is! és leveleire esik szét.
Másnap én ebből a kifliből készítettem szendvicset, nagyon gusztusos volt,
de elég nehéz volt egyben tartani :)
Szóval ez nem a szendvicsnek való kategória és
annak sem ajánlom, aki pihe-puha foszlós kiflire vágyik,
csak úgy mondom....







 

18 megjegyzés:

  1. Limara Lala kiflije nálunk nagy kedvenc.Hasonlít a tiedre,csak a tészta semleges ízű,a vaj pedig sös.A tetejét is ezzel szoktam megkenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem ismerem, de tudom Limara tökéletes dolgokat készít!
      Abban is biztos vagyok, hogy nem véletlen imádja a családod, a Te alkotásod:)))
      Szép estét!

      Törlés
  2. Nagyon guszta, a leírás meg több mint alapos!

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó is lenne ma reggelire! Nagyon kívánatosak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Margaretta szia!
      Sajnos már nincs, meg már a reggel is nagyon régen volt....
      úgy, hogy marad az ölelés, ha elfogadod:)

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet a kiflid,szívesen lennék reggeli vendég Nálad!!!!
    Ha nem haragszol belinkeltem a facebookra,a jó kis sült sárgarépa recepted,ajánlottam valakinek akinek rengeteg sárgarépája van és ötleteket kért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mellissina!
      Nagyon örülök, hogy megszeretted, igazán megtisztelő, hogy ajánlod:) Bármit, ami tetszik nem kell jelezned:)))) Mindenkié:)
      Ötletek sárgarépából: sárgarépa torta, -sütemény, -pástétom (sok félét lehet kitalálni, sajttal, joghurttal, túróval, olajjal, fűszerekkel is változatos lehet) mazsolás sr. saláta, és a kimaradhatatlan, a nyers sr. lé! turmixolva az egész és szűrve vagy anélkül, vagy centrifugálva.
      van még ötletem nekem is bőven:)

      Törlés
  5. Jaj és elmentettem a kiflis recepted,nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  6. Ilyeneket kellene sütögetni,és soha nem vennénk péksüteményt! Tényleg repülős, és repülhetne hozzánk is!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Tücsi, kár hogy nem tudok akkorát dobni:)))
      Menden jót,

      Törlés
  7. Kedves Mági néni! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, megajándékoztál az első sikerélménnyel; végre jóízűen tudtuk falatozni a saját magunk készítette péksüteményt. Bátran ajánlom kipróbálásra a hozzám hasonló kezdőknek is! Ja, és a fele mennyiség is irtó hamar elfogy! KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ojni!
      Nagyon örülök, csodás dolog átérezni a sikered! Köszönöm szépen.
      Képzeld pont holnap fogok egy másik vajaskiflit mutatni, aminek a tésztájába tettem a vajat, más mint ez.
      Az elkészítése egyszerű, ajánlom figyelmedbe.
      További sok sikert kívánok :) Ég Veled!

      Törlés