Follow by Email

2012. július 30., hétfő

Könnyű kis kenyér ( Easy Little Bread )


Ez a kenyér a BBB kenyérsütő csajok júliusi kiírása alapján készült.
A BBB ( Bread Baking Babes ) egy nemzetközi baráti társaság.
Olyan emberek alapították, akik szeretnek együtt kenyeret sütni. Minden hónapban van egy új ötlet, amit, aki szeretné, megsüti és a tapasztalatokat megosztjuk egymással.
2012 januárjától én is a BBB csajokkal sütök.



Januárban - Kubai, Februárban – Biscotti, Márciusban – Svéd, Áprilisban – Islandi,
Májusban – Pásztor, Júniusban – Zabpelyhes Twist, Júliusban, az most vanJ
Ebben a hónapban Sara kiírása/kívánsága szerint készült a kenyér.




Ez a kenyér, újra egy remek ötlet:
-          kevés összetevő
-          nem kell dagasztani, csak összekeverni
-          nem kell keleszteni, csak pihentetni
-          bő óra alatt elkészül
-          kis adagokra szedve roppant gyorsan megsül
( hisz meleg van, minden perc számít, amivel többet fűt a sütő, ugye? )
-          nem mellesleg egészséges
-          nem mellesleg nagyon finom
 Sara azt írta erről a kenyérről, hogy ha egész életében, csak egyféle kenyeret süthetne  – bár ennek a gondolatába beleborzong, no és én is – akkor ezt választaná
 A kenyér eredeti receptje itt található.




Én két adagot sütöttem. Kíváncsi voltam, hogyan működik ha száraz élesztőt és ha friss élesztőt használok. Párhuzamosan kevertem be a kenyereket, együtt sütöttem őket. Csupán annyi eltérés volt időben a kettő között, amennyi alatt a száraz élesztőst összekevertem a vízzel/mézzel: ez 2 perc volt.
Az egyik ( friss élesztős ) kenyeret szögletes formában sütöttem, egyben egy egésznek.
A másik adagot ( száraz élesztős ) 4 db egyenként 200 ml-es hőálló porcelántálkában sütöttem.
A vajjal nem kikentem a sütőformákat, hanem beletettem a tésztába. Az élesztőt egyik esetben sem futtattam meg. A két kenyér hozzávalói – az élesztőtől eltekintve – megegyeznek, tehát egyszer írom le, de a két formát külön jegyzem.
A tapasztalatom, a bejegyzés végén.


 


"Könnyű kis kenyér"




Hozzávalók
125 g finomliszt
140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely (egész mag)
1,5 tk tengerisó
1,5 tk szárított élesztő ( vagy 25 g friss élesztő )
300 g meleg víz
1 ek méz
2 ek vaj

1 ) Szögletes, egészben sütött kenyér
Ez készült friss élesztővel. A szárazanyagokat összekevertem. A vízben feloldottam a mézet
 és a 25 g friss élesztőt, hozzáadtam a vajat is. A nedves részt ráöntöttem a szárazra és egy
spatulával alaposan összekevertem. Belelapátoltam egy szilikon formába és a
tetejét megszórtam még zabpehellyel.




2 ) 4 db kicsi kenyérke
Száraz élesztővel készült. Először a formákat készítettem elő.
Mindegyik kicsi csésze aljára egy korongot szabtam sütőpapírból.




Ez elegendő, hogy elejét vegyem a későbbi „nem akar kijönni” kellemetlenségnek.
 A tál oldala nem lényeges, nem ott szokott a gond lenni, ott simán meglazítható egy késsel.
Kimértem a szárazanyagokat, ebben az esetben a száraz élesztőt is belekevertem.
A kézmeleg vizet összekevertem a mézzel és a vajjal.
Ráöntöttem a szárazanyagokra és alaposan összekevertem.
A tésztát elosztottam a 4 db sütőformába.
Tetejüket megszórtam néhány szem zabpehellyel.




Innentől egyformán folytattam.
A konyhapulton hagytam, tekintettel a párás meleg időre ( párás 24 fok ) takaratlanul
vártak további sorsukra.




Én pedig árgus szemekkel vártam/figyeltem emelkednek-e, illetve melyik gyorsabban, melyik lassabban.
Közben 10 km-re felbőgtek a Forma-1 verseny autóinak motorjai.
15 perc múlva a sütőt bekapcsoltam 200 fokra légkeverésre.
Ekkor még egymás mellett haladtak, de hirtelen ( 15 perc múlva )  élre tört a friss élesztős és előnyét egészen a sütőbe tevésig megőrizte. Ez a bekeveréstől számítva 35 perc múlva következett be.
 ( Tehát a bekeveréstől a sütésig 35 perc telt el. )
A sütő még nem érte el a 200 fokos hőt, de úgy döntöttem nem várok tovább, beraktam az összes  kenyerem. Újabb 5 perc elteltével a friss élesztős lemaradt, sőt mintha a kifulladás jeleit mutatta volna, teljesítménye önmagához képest picit visszaesett. Láss csodát, a száraz élesztős az élre tört és előnyét magasságban véglegesen megőrizte.
25 perc alatt értek célba, mindegyik egyszerre mutatta a „megsült” jeleit.
A sütőből kiszedtem és a sütőformából is.
Rácsra raktam őket, hogy le tudjon hűlni a „versenyben” felforrósodott testük.




Tapasztalat
Ízében mindkettő kitűnő.
Szerkezetében úgyszintén.
Csupán abban láttam különbséget, hogy ebben az esetben a száraz élesztővel készült végül szebben megemelkedett és ezt az emelkedettséget meg is tartotta, míg a nagyobb kenyér, bár picit gyorsabban emelkedett az elején, amikor átemeltem a sütőbe, már nem tudott tovább emelkedni sütéskor.

Legközelebb száraz élesztővel készítem csak. A kis formákban sütöm, hisz így nyerte el tetszésem. Hangsúlyozom, mindkét variáció, finom, az állagával sincs semmi baj.




Összefoglaló
Összekevertem az összes hozzávalót.
A sütőformába osztottam.
35 percig pihentettem a tésztát.
25 perc alatt készre sütöttem.




Sara köszönöm.
Sara, thank you very muchJ










2012. július 28., szombat

Vegyes gyümölcsös rácsos pite


Tavasztól-őszig folyamatosan terem a kertünkben gyümölcs, igaz nem sok, de sokszor,
sok mindenbe jut.  Aki szeretne, mindennap tud szedni magának egy-egy marékkal és néha alkotok is belőle egy kis süteményt, levest, fagyit...
Ezt a pitét régebben tervezem, most jött el az ideje...:)
Édes omlóstészta alap, vegyes gyümölccsel, legtöbb a piros ribizli, majd a fekete ribizli,
szeder és pár szem ringló. Lime héjjal illatosítottam.
Kevés nádcukor került bele, főleg a gyümölcsök fanyarsága dominál.
Egy csepp édes tejszínhabbal tálaltam.




Vegyes gyümölcsös rácsos pite

Hozzávalók

Tészta
250 gr finomliszt
125 gr hideg vaj
50 gr cukor
csipet tengerisó
1 db tojássárgája
3 ek jeges víz

Töltelék
500 gr gyümölcs vegyesen a fent említettek
3 ek (dr) keményítő
50 gr nádcukor
1 db lime reszelt héja ( sajnos nem kezeletlen, de sebaj alaposan megsikáltam :)





A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát: a lisztet, cukrot, sót összekevertem és a hideg vajjal összemorzsoltam (géppel). Tálba öntöttem, az 1 db tojássárgájával és a jeges vízzel összegyúrtam. A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztottam. A nagyobbikat kinyújtottam 3-4 mm vastagságúra, kibéleltem vele a 22 cm-es piteformát, fölösleges széleit levágtam. Mindenestől a fagyasztóba tettem, míg a gyümölcsöket elkészítettem.
A kisebbik részt betettem a hűtőbe.
Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, légkeverésre.
A gyümölcsöket leszedtem a kertben, megmostam, amennyire lehetett egy papírtörölközővel leszárítottam.
 A szilvának lehúztam a héját (a héjat megettem:) a húst apróbbra daraboltam, a többi gyümölcsöt villával éppen csak összenyomkodtam.
Egy tálkába halmoztam, hozzáreszeltem a lime héját, hozzáadtam a nádcukrot és a 3 púpos evőkanál étkezési keményítőt, összekevertem.
A kisebbik tésztát kerek lappá nyújtottam ( kb. 2-3 mm vastagra ) és a derelyevágóval felszeleteltem 7 mm-es csíkokra.
A tésztát a formában, kivettem a fagyasztóból és ráöntöttem a gyümölcsöket, eligazgattam, a tetejére pedig a tésztacsíkokból rácsot képeztem.
A maradék tojásfehérjével a felső csíkokat lekentem.


25 perc alatt sült meg. A tésztát amikor a sütőbe tettem egy sütőpapírral beborítottam,
hogy ne süljön túl a rácsozat.




Megjegyzés
Már írtam: pikáns, fűszeres gyümölcsös finomság. Aki az édes dolgokat szereti, azt se tántorítsa el ez a megállapítás, hisz tehet bele kedvére több cukrot, ízlése szerint édesítheti.
Tálalhatja édes fagylalttal, édesebb tejszínhabbal.
A gyümölcs pedig mindig a kínálat szerint variálható.
Ha kevésbé lédús gyümölccsel készítjük pl. csak szilva, áfonya, barack,
 akkor elég lehet 2 ek keményítő.
Kár lenne kihagyni:)))

(A képek, teljesen kihűlt állapotában készültek.)






A Szeretetrehangoltan, a Facebookon is elérhető:)


2012. július 27., péntek

Krumplis kenyér


Nálunk a kenyérsütés majd mindennapos dolog, hogy mindennapos, vagy majd mindennapos csak azon múlik, hogy milyen gyorsan fogyasztjuk el. Van vendég, vagy nincs, kellett a napi menühöz vagy nem stb. Kenyeret nagyon de nagyon ritkán veszünk, csak is akkor ha valaki a boltira vágyik, előfordul:)




Kenyérben is szeretem a változatosságot.
Szeretek kitalálni dolgokat, kísérletezni az ízekkel.
Ezért egymás után sosincs kétszer ugyanolyan kenyér vagy péksütemény, mindig változik valami.
A cukkinist és paradicsomost követően, volt még egy nagyon magos és most ez a krumplis.
Régen sütöttem, a blog írás óta még nem is sütöttem úgy, hogy mértem volna a hozzávalókat.
Így fogalmam sem volt, hogy általában mennyi krumplit szoktam bele tenni.
Mindig érzésre tettem, eddig.
Mérlegem sem volt, anélkül sütöttem főztem és nagyon jól elboldogultam.
Nem emlékszem, hogy valaha is kidobtam volna valamit azért mert nem sikerült.
De ez régen volt, a blog írás kezdetével egyidőben beszereztem egy mérleget is.

Krumplis kenyér




Hozzávalók

Előtészta
200 gr finomliszt
200 gr langyos víz
1 tk (20 gr) méz
20 gr friss élesztő

+

100 gr finomliszt
130 gr búzadara
170 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 tk tengerisó
150 gr finomra tört krumpli ( kihűlt )
50 gr kukoricaolaj
70 gr víz

A 200 gr finomlisztet fellazítottam a kezemmel és belemorzsoltam az élesztőt, belecsorgattam a mézet és a vízzel összekevertem. Felfuttattam: légmentesen letakartam a tálat és a Napra tettem.
Ez a legjobb módszer, mert így a Nap, amely válogatás nélkül osztja Fényét, átjárja a kenyerünket,
belekódolja a viszonzás-várás nélküli szeretet érzését:))




Egy óra múlva hozzáadtam a liszteket, vizet, olajat, sót, a főtt tört krumplit és 10 perc alatt
ruganyos tésztát dagasztottam belőle.
( Ha nem pontosan megadott receptet követek, hanem magam eszeltem ki, akkor mindig úgy szoktam, hogy összeállítom az alapokat, majd végül adagolom hozzá a finomlisztet.
Ezt úgy teszem, hogy megmérem zacskóstól a lisztet. Adagolom a kenyértésztához, annyit amennyit felvesz, majd a végén, amikor jónak ítélem, újra megmérem a lisztet amennyi a zacskóban maradt. Kivonok.)

A kész tésztából cipót formáztam, bekentem olajjal, megszórtam egy kevés teljes kiőrlésű liszttel és   - a közben igen megszeretett -  vaslábosba tettem. Hagytam, hogy duplájára keljen ( 1 óra ).
A sütőt közben előmelegítettem 200 fokra.
A kenyeret, most fedetlenül 35 perc alatt sütöttem meg a párás sütőben
( a kenyérrel egy időben 1 dl vizet löttyintettem a sütő aljába ).




Rácsra tettem hűlni.

Megjegyzés
- Minden krumpli más, így előfordulhat, hogy kevéssel több vagy kevesebb lisztre van szükség,
a cél a selymes tapintású, nem ragacsos és nem kemény tészta.
- Minden sütő más, így a sütési idő csak irányadó, a saját tapasztalat megszerzése a cél:)
Ha a kenyér megkopogtatva kongó hangot ad, akkor jó. Némi gyakorlattal ezt a tetején megkopogtatva  - még a sütőedényben, sülés közben -  is meglehet hallani, de a végén ajánlott bizonyosságot szerezni:)

---------------------------------------


A napokban Hajni is sütött krumplis kenyeret, érdemes az is tanulmányozni:)





2012. július 26., csütörtök

Cukkini "torta"



...inkább pite:)
Ez a recept egy régi "Sajtkonyha" című könyvből származik és ott tortának nevezi a szerző.
Omlós tészta alap, cukkini és paradicsom, nyakonöntve sajtos, tojásos tejszínnel.
Minden évben legalább egyszer elkészítem, mert igen finom. Langyosan és kihűlve szeretjük. Nekünk (3 fő) bőségesen elegendő ebédre vagy vacsorára, esetleg egy saláta jár mellé.



 
Cukkini torta



Hozzávalók
Tészta
250 gr finomliszt
125 gr hideg vaj
1 db tojássárgája
1 csipet tengerisó
1-2 ek jeges víz

Töltelék
400 gr cukkini
400 gr "paradicsomhús" / 6 nagyobb darab

Öntet
250 ml habtejszín
2 db tojás + az 1 db fehérje
tengerisó
frissen őrölt bors
100 gr parmezán ( hiányában ami van :)
kevés vaj
friss bazsalikom ( levél és virág )




Omlós tésztát készítettem: a késesgéppel a vajat összemorzsoltattam a liszttel.
Tálba öntöttem,  hozzáadtam a sót, a tojássárgáját, 3 ek jeges vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezem melegétől.
Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem.
 Elkészítettem a többi hozzávalót.
A paradicsomok tetejét keresztirányban bemetszettem és forró vízbe raktam 3-4 percre, így  könnyedén letudtam húzni a héjukat. A magokat és a levét kikapartam, a paradicsom húsát pedig kb. 1x1 centiméteres kockákra aprítottam.


A cukkinit megmostam, töröltem és vékony karikákra szeleteltem.
 Az öntethez lereszeltem a sajtot, összekevertem az előre elkészített tojásokkal és hozzáadtam a tésztából maradt 1 tojásfehérjét is. Sóztam, borsoztam, majd beleöntöttem a tejszínt, habverővel összekevertem.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
A konyhapultot áttöröltem  egy nedves ruhával, folpack fóliát feszítettem rá.
Enyhén megliszteztem és kinyújtottam a fólián a tésztát.
A fóliával könnyebb átemelni a tésztát, nem szakad el és nem is melegszik fel.
A pitesütőt kibéleltem  a tésztával ( egyszerűen fóliástól ráborítottam, majd a fóliát lehúztam:)
a széleit megigazgattam, a fölösleget levágtam.
A tésztára kanalaztam pár evőkanál öntetet, majd a cukkini szeleteket elrendeztem legyezőszerűen.
A paradicsomkockákat a cukkiniszeletek közé rendeztem, majd a maradék sajtmasszát
elosztottam a tetején.




Az előmelegített forró sütőbe toltam és 30 perc alatt aranysárgára sütöttem.




Langyosan tálaltam, friss bazsalikommal megszórva, sok levéllel és virággal:)))






Üdvözlet "Gerdi"-nek


Gerdi köszönöm a bizalmat:)



Üdvözlet "angel"-nek



Köszönöm Neked "Angel" hogy olykor-olykor meglátogatsz:)



2012. július 25., szerda

Bazsalikomos duplán paradicsomos kenyér



Immár a paradicsom is bőségesen ontja termését.
A tavalyi aszalt paradicsom pedig, átszeretné adni a helyét az újnak:)
Bazsalikom mindig van, kenyér meg mindig kell.
Így született ez a nagyszerű, de egyszerű kenyér.
A kenyér tésztájába 2 nagy hámozott paradicsom levét gyúrtam, kiváltva vele a víz mennyiségének
 nagyobb részét, s ha már lúd legyen kövér alapon került még bele
aszalt paradicsom és friss bazsalikomlevél.




Bazsalikomos, aszalt paradicsomos, paradicsomos kenyér

Hozzávalók

Előtészta
100 g finomliszt
25 g friss élesztő
100 g langyos víz
1 tk méz
----------------
+
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g natúr búzadara ( jó a fehér is )
250 g sűrű paradicsomlé
10 db fél aszalt paradicsom
3 ek félbe vágott bazsalikomlevél
2 ek olívaolaj ( az aszalt paradicsomról )
1 1/2 tk tengerisó
250 g finomliszt ( összesen ennyit vett fel )




A 100 g finomlisztet átkevertem a kezemmel, ( így fellazítom a lisztet és a saját "energiámat" is beleviszem :) belemorzsoltam az élesztőt, belecsorgattam a mézet és összekevertem a kézmeleg vízzel. Meleg helyre tettem és hagytam, hogy felfusson ( 20 perc). ( Légmentesen lezárva mehet a Napra vagy ha meleg van a lakásban az is elég, ha nincs  - mint nálunk -  akkor mehet a 30 fokos sütőbe. )
Míg az élesztőgombák dolgoztak addig én is: előkészítettem a paradicsomokat.
A két nagy szem paradicsom tetejét keresztirányban bemetszettem, forró vízbe nyomtam 2-3 percig, így könnyen letudtam húzni a héját. Kisebb darabokra vágtam és a botmixerrel pürésítettem.
A bazsalikom leveleket is előkészítettem.
Az előtésztához adagoltam a búzadarát, a liszteket, a sót, belevágtam az aszalt paradicsomot és a bazsalikomleveleket ( csak 2-3 darabba ), hozzáöntöttem a sűrű paradicsomlét és a fűszeres olívaolajat. A (keverő)géppel összekevertettem a tésztát, majd kézzel alaposan megdagasztottam. Annyi lisztet adagoltam hozzá, hogy se nem kemény, se nem lágy, selymes, rugalmas tésztát kapjak.




Cipót formáztam belőle, rácseppentettem némi olívaolajat és gyengéden végig simítottam rajta.
Egy vaslábasba tettem. Hagytam hogy szépen megkeljen ( 30 perc elég volt ), közben a sütőt 200 fokra melegítettem. Bemetszettem a kenyér tetejét zsilettel. Egy alufólia darabra permeteztem kevés vizet és vizes felével beborítottam a lábast ( a fólia nem ért a kenyérhez ).
35 perc alatt sült meg a cipó, 25 perc után levettem a fóliát róla, hogy kicsit megpiruljon a teteje.




Igazi illatos, fűszeres finomság ez a kenyér.






2012. július 24., kedd

Túrós lepény



Édesanyám túrós lepénye, az én tálalásomban, avagy Anyám túrós lepényének alakváltozása.
E havi SAD kiírás szerint "készítsünk régit, tálaljunk újat":)
Latolgatás után végül egy roppant finom tésztájú, házi túróval készült lepényre esett a választásom, amit kerek kapcsos tortaformában sütöttem és készítettem néhányat 1 dl-es szuflé formában,
olyanban amiben a créme brulée-t szoktam.
Csak kevés cukrot tettem bele és gyümölccsel tálaltam.




Túrós lepény




Hozzávalók
Tészta
400 g finomliszt
200 g hideg vaj
100 g porcukor
csipet tengerisó
2 tk (12 g ) foszfátmentes sütőpor
1 db tojás
30 g (3 ek) tejföl
1/2 citrom reszelt héja (kezeletlen)

Töltelék
700 g házi túró
50 g házi vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magjai
1 db tojás
2 ek búzadara
( Anyám, szinte mindig babapiskótát tett bele: rusztikusra törte a nyújtófával és úgy keverte a túróba.)


Igaz e recept almásról szól, de a tésztája nagyon jó:)
A tésztához a hideg vajat összemorzsoltam a liszttel, porcukorral, sóval, sütőporral.
( Késesgéppel gyorsabb és meg sem puhul a kezünktől. )
Hozzáadtam a citromhéjat, tojást és kevés tejföllel összeállítottam.
Lefedtem egy fóliával és hidegen hagytam, amíg elkészítettem a többi hozzávalót.
A tortaformát és a kis szuflé formákat előkészítettem, a sütőt bekapcsoltam 175 fokra és
elkészítettem a tölteléket.
A túróra reszeltem a citrom héját, belekapartam a vanília magjait, hozzáadtam a cukrot,
búzadarát, tojást és összekevertem.





A konyhapultot letöröltem egy nedves konyharuhával és ráfeszítettem egy darab folpack-ot,
cseppet megszórtam liszttel, tényleg csak cseppet.
A tésztát 3 felé osztottam: kettő kellett a  22 cm-es tortaformához, egyet még tovább
osztottam a kicsiknek.




Az első cipócskát kinyújtottam a fólián ( kb. 3-4 mm vastagságúra ) és ráborítottam a sütőforma alját, enyhén rányomtam és már ki is volt szabva a lepény alja.
Majd ugyan így előkészítettem a 2. cipócskából a pite tetejét.
( Azért nyújtottam fólián, mert a fóliával könnyebb átemelni a vékony tésztát, nem szakad el. )
Az elsőt rátettem a kapcsosforma aljára, rákapcsoltam az oldalát  és rákanalaztam a töltelék 2/3-át.
Beborítottam a kinyújtott/előkészített tésztával, a tetejét megszurkáltam villával  - hogy a gőz eltudjon távozni -  és rögtön be is toltam a sütőbe, sülni.
Elkészítettem a kicsiket: ugyancsak kiszabtam az aljukat és a tetejüket. Beletettem egy-egy tésztát a formába, rá a túrót szétosztottam és beborítottam a kinyújtott lappal.
 Az ő tetejüket is megszurkáltam villával.
Amikor a tortaformás lepény félig megsült (20 perc) beraktam mellé a kicsiket is.
Így egyszerre lettek készen (40 perc), hisz nekik 20 perc is bőven elegendő volt.