2012. július 6., péntek

Rozmaringos sárgabarack dzsem és még több sárgabarack, Xukorral és tartósítószer nélkül



Sárgabarack kompót Xukorral, sárgabarack rostos ivólé, sárgabarack lekvár és rozmaringos sárgabarack fagylalt.
Mindegyik tartósítószer nélkül.






Kérem szépen, ha most tovább olvasol erről mindről lesz szó, igaz sok időt vesz igénybe, de szolgáltatok hozzá zenét, ami a beírás végén található. Ja és javaslok egy limonádét: méz, citrom, jégkocka, egy-két szem gyümölcs és víz :-) Én elkészíteném Neked örömmel, de az nem hűtene le...

Lekerült az utolsó barack is a fáról, a legtöbb magától döntött e mellett és leesett. Én pedig vártam a fa alatt, mint róka a sajtot, bár én nem szaladgáltam. Vártam, hogy lepottyanjon, mert a legfinomabb gyümölcs - bárki, bármit is mondjon - ami maga dönti el, hogy megérett. Évek óta - pontosabban 7 éve amióta itt lakunk - ezekből  a barackokból készül a lekvár. Semmi más dolgom nincs, mint összeszedni, megmosni, esetleges sérülést "szépségfoltot" kivágni és megfőzni. Nem kell hámozni, darálni, stb. mert ennek a baracknak a főzés során eltűnik a héja. Egy kevés cukor vagy Xukor, citrom vagy más fűszer(ek) esetleg dzsemfix és már csak főzni kell, na és üvegbe kanalazni.
Mindig az összes barackot feldolgozom, igaz nagyon sok, de jut a barátoknak, Anyósomnak. Egyszerre annyit, ami egy éjjel vagy egy nappal hullik le, ez általában tisztán 3 és 7 kg között van. Egy hétig mindennap.

---------------------------
Baracklekvár


Amennyi a barack, annak 1/3-a a cukor.
Pl. 3 kg barack (nettó)
1 kg cukor
1 citrom leve

A tisztított barackot feldaraboltam 4-be, 6-ba, a fazékba raktam és ráöntöttem a cukrot, megkevertem és a többi barackot egésznap ide gyűjtögettem.
Este vagy reggel feltettem főni és ált. 1-11/2 óra alatt kellő sűrűre főztem.
Üvegekbe töltöttem és beraktam a száraz dunsztba, hogy ott hűljön ki.

Ha celofánnal kötöm le, akkor idővel egyre sűrűbb lesz és egyre sötétebb színű.
( A Papának régebben botmixerrel összeturmixoltam, több cukrot tettem hozzá és addig főztem még szinte már nem folyt le a kanálról. Üvegbe raktam és fedetlenül úgy hagytam egy félnapot, hagytam, hogy bebőrösödjön, majd két réteg celofánnal lekötöttem, vagy nem vártam meg, hogy bebőrösödjön, hanem rácsavartam a tetőt és fejre borítottam. Pont úgy főztem be, mint régen, csak két dolgot változtattam: Anyám darálta és üstben főzte, iszonyú sokat és iszonyú hosszú ideig. Ez bizony sok órán át tartott és közben keverte, hú... Szerintem én akkor eldöntöttem, hogy akkora mennyiséget és  úgy soha... Papa már egyáltalán nem eszik lekvárt, de azért van még pár üveggel :)

-------------------------------------

Ha ennyi ideig sem akarom főzni, akkor leszedek a levéből és abból lesz, a:
Rostos ivólé


A 3 adag barack: 1 adag cukor, plusz egy citrom keverékén - ami fél napot állt - forraltam egyet és leszedtem a levét. A léhez adtam egy újabb citrom levét és felforraltam, nem főztem csak felforraltam. Üvegekbe töltöttem és szintén a száraz dunsztba raktam, kihűlésig.
Ezt felbontás után vízzel hígítva fogyasztjuk, és ha nem fogy el egyszerre, akkor hűtőben tároljuk.
Nincs benne tartósítószer, hűtve eláll pár napig.

------------------------------------

Sárgabarack kompót




sárgabarack, Xukor, friss citromlé, tisztított barackmag

Keményebb barackból készítettem, nem sokat, csak hogy színesítse a kamrapolcot.
A barackot mosás után négybe vágtam, 700 ml-es üvegbe rendeztem. Minden üveg barack tetejére 2 ek Xukrot tettem és 1 ek frissen facsart citrom levét. Néhány megtisztított barackmaggal díszítettem. Felöntöttem az üveget vízzel, úgy hogy maradt még benne 2 ujjnyi levegő.
Tetejét rácsavartam és nedves dunsztban kidunsztoltam, forrástól számítva 15 percig.
A forróban hagytam kihűlni.
Jó lesz gyümölcslevesbe, vagy turmixba, vagy joghurtba keverve, vagy...

Ezt a barackmagos dolgot nem én találtam ki: Anyám mindig így tette el a barackot és sosem dobták el a többi magot sem, hanem Apám megtörte és megettük.
Tehát mi sem dobjuk el, megszárítom, a Férfiak megtörik és együtt ( egyszerre keveset ) megesszük.
Értékes anyagairól itt és itt tudhatunk meg többet.

---------------------------------

Készítettem még dzsemet dzsemfix-el, a megajándékozott kívánságára.
Készítettem levendulás barackdzsemet: több éve készítek e illatos virággal, ami igencsak megosztja az embereket, mi a családban szeretjük. Szerintem a titka a virágok mennyiségében lehet.
Még jó, mert ez szabályozható.
-----------------

Az idei íz felfedezésem egyöntetűen a rozmaring és sárgabarack párosítása.
Isteni, számunkra.
Számomra natúr házisajttal a legjobb.
Csak is a fiatal-zsenge, gyantás, azaz még ragacsos csúcshajtásokat használtam fel, hisz ez nem kemény, a forró lekvárban teljesen megpuhul.
Készült dzsem csak Xukorral és dzsem cukorral, dzsemfix-el.

------------------------------------

Rozmaringos barackdzsem



(a dzsemfixes változatot jegyzem le )
1 1/2 kg sárgabarack
1/2 kg cukor
2 ek-nyi rozmaringlevél
3:1- ben zseléfix ( dr. )
1 citrom leve

A barackokat apróbbra ( 1x1 cm) kockáztam, rányomtam a citrom levét ( az ujjaim között folyattam át a levet, így a magok a kezemben maradtak, a maradék levet pedig a kezembe masszíroztam, úgyis volt időm, míg forrósodott a barack :) és hozzáadtam a cukor jórészét, összekevertem és felmelegítettem. A zseléfixet elkevertem a maradék cukorral és a forró lekvárhoz kevertem. Forraltam 5 percig és belekevertem a rozmaringot. Azonnal üvegekbe töltöttem, rácsavartam a kupakot és fejre borítottam. Így hagytam egy félórát, majd visszafordítva hagytam, hogy kihűljön.



--------------------------
Megjegyzés
-Természetesen mindig tisztára mosom az üvegeket, mint mindenki, aki befőz. Alaposan ki is öblítem forró vízzel és le is csorgatom. Én nem mikrózom, nem fertőtlenítem és nem sterilizálom. Aki ezekkel az eljárásokkal érzi biztonságban magát tegye meg.
-A kupakokat szintén alaposan kimosom, adott esetben forralom 10 percig. Mindig odafigyelek, hogy csak megfelelő minőségű tetőt használjak, jól zárjon és ne legyen illata.
-Ha celofánnal borítok egy üveget, akkor két réteget alkalmazok és két gumigyűrűt.
-Több éves lekvárok, befőttek sorakoznak a kamrában: van ami nem fogyott el, van amire kíváncsi vagyok milyen lesz évek múltán. Van ami nosztalgia: őrzök olyan lekvárt, amit még Édesanyámmal tettünk el 16 éve :-)
-A forróval való csírátlanításban hiszek ( meg másban ).

--------------------

Száraz dunszt

Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, sőt mintha kockát képeznék, kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket. Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni.

----------------------

Nedves dunszt

Kellő nagyságú fazekat kibélelek papírral ( újságpapír vagy papírtörölköző ) vagy konyharuhával, amit nem sajnálok. Olyan edényt választok, amiben széltében hosszában elférnek az üvegek.
Magasságra úgy, hogy a fedőt rá tudjam tenni.
Beleállítom a megtöltött üvegeket, amire már a tetőt is rácsavartam.
A fazekat pont addig töltöm vízzel, mint az üvegekben a víz szintje.
Ráteszem a fedőt, felforralom és a még 5-10-15 percig, attól függően mekkora az üveg.
Elzárom a tüzet és így hagyom kihűlni.
---------------------------------

Rozmaringos sárgabarack fagylalt



400 gr tisztított néhányba vágott sárgabarack
2 ek Xukor
100 ml tejszín
1/2 db kezeletlen citrom, levestől, héjastól
1 tk zsenge rozmaringlevélke
Az egészet összeturmixoltam és betettem a fagyasztóba, 2 ó múlva átkevertem és a fagyigéppel elkészítettem.


--------------





12 megjegyzés:

  1. Mint mindig, csodásakat alkottál!
    Én sem dobom ki soha a barackmagot. Picit a napon szárítom, aztán megtöröm. A héten az eltevések után Bencével versenyeztünk, hogy ki tör több magot:) aztán megettük:)
    A befőtteket eddig így nedvesen dunsztoltam én is, most próbáltam másként. Majd meglátom hogy válik ez be.
    A rozmaringos lekvár izgatóan hangzik. Finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy végig olvastál :)
      A mag nekem olyan, mint a mandula, szeretem.
      Elfelejtettem megemlíteni a Te barack befőtted -pedig nagyon tetszik- Édesanyám az őszibarackot tette el így, szerintem működik :-)

      Ide írom a Te barack befőtted, mert nagyon jól nézz ki:
      http://sarokkonyha.blogspot.hu/2012/07/sargabarack-befott.html

      Törlés
  2. Nagyon ötletes, én az idén levendulával szeretném kipróbálni, de a környéken nincs barack,. nálam 3 fán egy szem se.
    A barackmagból naponta csak 3 szemet szabad enni, mert mérgező, ciánt tartalmaz. vigyázzatok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Olgis!
      Sajnálom, hogy most Nálad nincs barack, nálunk nagyon sok termett (másból volt kevesebb) be is főztük mind.
      A levendulás is finom, ahogy Te teszed el, biztos :)
      Szép napokat Neked!

      Törlés
  3. Csodaszép,én csak jövök nézek és azt mondom itt az életet látom!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mellissina!
      Köszönöm szépen mindig emelő szavaid, ha szomorú lennék csak visszakeresném a hozzászólásaid <3
      Ölellek,

      Törlés
  4. de aranyos vagy :) meghámozod a barackot? én is szeretem a magot, régen mindig megettük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm.
      Nem hámozom meg, ez egy csoda fajta barack, szétmegy a héja.

      Törlés
    2. köszi, kész is, férjem alkotta, és az almaecetet is :) lányom meg nem bírta abbahagyni.

      Törlés
    3. Szepniki! hűha :) remek trió vagytok!!!
      Ölelés <3

      Törlés