...kölessel.
Szeretjük a töltött paprikát hidegen,
melegen, klasszikus formában paradicsomlével
és sült változatban is.
Hússal nem szoktam a húsevőknek sem, mert annyira nem húsevők,
hogy igényelnék,
a kölessel pedig nagyon finom.
és sült változatban is.
Hússal nem szoktam a húsevőknek sem, mert annyira nem húsevők,
hogy igényelnék,
a kölessel pedig nagyon finom.
Töltött paprika hús nélkül
9 db paprika (Tv)
250 gr köles
2 db kisebb tojás
1 marék zabpehely
frissen őrölt bors
tengerisó
fűszerpaprika
szárított fűszerkeverék
chili: friss vagy pehely ( vagy
mindkettő:-)
1 szál friss zeller
1 szál csombor
(néha fokhagyma, vöröshagyma)
3 ek paradicsomkrém
víz
olaj
A kölest megfőztem 2 x-es mennyiségű vízzel, sóval és natúr
szárított fűszerkeverékkel
(majdnem teljesen, de ha teljesen sikerül az sem baj).
(majdnem teljesen, de ha teljesen sikerül az sem baj).
A paprikák (szár felől) végét
levágtam, magházát kivettem és több helyen megszurkáltam
(azért szoktam, hogy ne repedjen szét).
(azért szoktam, hogy ne repedjen szét).
A langyosra hűlt kölest fűszereztem,
tettem bele 1 ek olajat, a zabpelyhet és a tojásokat.
Összekevertem, megtöltöttem a paprikákat és készítettem néhány csupasz gombócot.
Összekevertem, megtöltöttem a paprikákat és készítettem néhány csupasz gombócot.
A paradicsommártáshoz olajat öntöttem
a kuktába, bele a paradicsomkrémet,
amit elkevertem a paradicsomlével,
beletettem a zöldfűszereket, fűszereztem, felöntöttem 1 l vízzel és
belesorakoztattam a töltelékeket.
amit elkevertem a paradicsomlével,
beletettem a zöldfűszereket, fűszereztem, felöntöttem 1 l vízzel és
belesorakoztattam a töltelékeket.
Lezártam a kuktát és beállítottam az
óráját 11 percre.
Sípolástól számítva ennyi idő alatt "összefőnek" az ízek,
de a paprikahéja még nem fő szét.
Sípolástól számítva ennyi idő alatt "összefőnek" az ízek,
de a paprikahéja még nem fő szét.
Megjegyzés
- A saját házi paradicsomlé nagyon sűrű, sűrűbb, mint egy bolti, ezért igényel ennyi vizet.
Ha hígabb, akkor kevesebb víz is elég lehet.
Ha savanyúnak tűnne, akkor egy pici cukrot/mézet tennék bele.
- Télen is szoktam 1 x 2 x töltött paprikát készíteni, a nyáron eltett paprikából és paradicsomléből.
A különbség a főzési időben van: nem kuktában főzöm és kevesebb idő alatt kész.
- Télen is szoktam 1 x 2 x töltött paprikát készíteni, a nyáron eltett paprikából és paradicsomléből.
A különbség a főzési időben van: nem kuktában főzöm és kevesebb idő alatt kész.
A paprika eltevése tartósítószer nélkül itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/toltott-paprika-telire-tartositoszer.html
A paradicsomlé, szintén tartósítószer nélkül, itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/paradicsomle-befozes-tartositoszer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/toltott-paprika-telire-tartositoszer.html
A paradicsomlé, szintén tartósítószer nélkül, itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/paradicsomle-befozes-tartositoszer.html
Én is szoktam húsmentesen készíteni, valóban így is nagyon finom és tökéletes. Kölessel még nem készítettem, köszi szépen az ötletet! :)
VálaszTörlésNincs mit :-)
TörlésMond, te mit teszel bele? Van Nálad recept?
"Jeges - limonádés" napot Neked :-)
Rizzsel és lencsével szoktam tölteni, fehérrel is, barnával is csináltam már. Sok apróra kockázott, dinsztelt vöröshagyma, kevés fokhagyma kerül bele és fűszerek: koriandermag, köménymag, meg ami épp eszembe jut-kezembe kerül. De ismét köszi, mert valamikor készítek is és felteszem a blogra. A lencsét megfőzöm, összedarálom - ez a húspótló, ehhez megy a rizs, fűszerek. De van mikor csak hagymás-fűszeres rizzsel töltöm, úgy is isteni. :)
TörlésEgy életem egy halálom én ezt kipróbálom. :)
VálaszTörlésNagyon finomnak tűnik.
"Melegen" hidegen ajánlom, akkor szoktunk rászórni bazsalikomot és szépen lehet falatokra szeletelni a tölteléket :-)
TörlésElkészítem a Te variációd, régebben én is készítettem rizzsel, de a lencse újdonság :-)
VálaszTörlésÉn is köszönöm!
Nagyon kíváncsi lettem, hogy mivel ha nem hússal:) Én csak azzal ismertem. És nagyon szeretem. Anyukám mindig leves formájában készíti, cukorral esszük és persze én nem eszem meg a paprikát. De az övé a legfinomabb nekem!
VálaszTörlésSzerencsés vagy, hogy még eheted. Az Édesanya főztje külön kategória :-)
TörlésÉn is csak hússal ettem eddig, de ez nagyon jól néz ki! Finom lehet!:)
VálaszTörlésKapros ordásért cserébe?
Törlés