2012. július 28., szombat

Vegyes gyümölcsös rácsos pite


Tavasztól-őszig folyamatosan terem a kertünkben gyümölcs, igaz nem sok, de sokszor,
sok mindenbe jut.  Aki szeretne, mindennap tud szedni magának egy-egy marékkal és néha alkotok is belőle egy kis süteményt, levest, fagyit...
Ezt a pitét régebben tervezem, most jött el az ideje...:)
Édes omlóstészta alap, vegyes gyümölccsel, legtöbb a piros ribizli, majd a fekete ribizli,
szeder és pár szem ringló. Lime héjjal illatosítottam.
Kevés nádcukor került bele, főleg a gyümölcsök fanyarsága dominál.
Egy csepp édes tejszínhabbal tálaltam.




Vegyes gyümölcsös rácsos pite

Hozzávalók

Tészta
250 gr finomliszt
125 gr hideg vaj
50 gr cukor
csipet tengerisó
1 db tojássárgája
3 ek jeges víz

Töltelék
500 gr gyümölcs vegyesen a fent említettek
3 ek (dr) keményítő
50 gr nádcukor
1 db lime reszelt héja ( sajnos nem kezeletlen, de sebaj alaposan megsikáltam :)





A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát: a lisztet, cukrot, sót összekevertem és a hideg vajjal összemorzsoltam (géppel). Tálba öntöttem, az 1 db tojássárgájával és a jeges vízzel összegyúrtam. A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztottam. A nagyobbikat kinyújtottam 3-4 mm vastagságúra, kibéleltem vele a 22 cm-es piteformát, fölösleges széleit levágtam. Mindenestől a fagyasztóba tettem, míg a gyümölcsöket elkészítettem.
A kisebbik részt betettem a hűtőbe.
Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, légkeverésre.
A gyümölcsöket leszedtem a kertben, megmostam, amennyire lehetett egy papírtörölközővel leszárítottam.
 A szilvának lehúztam a héját (a héjat megettem:) a húst apróbbra daraboltam, a többi gyümölcsöt villával éppen csak összenyomkodtam.
Egy tálkába halmoztam, hozzáreszeltem a lime héját, hozzáadtam a nádcukrot és a 3 púpos evőkanál étkezési keményítőt, összekevertem.
A kisebbik tésztát kerek lappá nyújtottam ( kb. 2-3 mm vastagra ) és a derelyevágóval felszeleteltem 7 mm-es csíkokra.
A tésztát a formában, kivettem a fagyasztóból és ráöntöttem a gyümölcsöket, eligazgattam, a tetejére pedig a tésztacsíkokból rácsot képeztem.
A maradék tojásfehérjével a felső csíkokat lekentem.


25 perc alatt sült meg. A tésztát amikor a sütőbe tettem egy sütőpapírral beborítottam,
hogy ne süljön túl a rácsozat.




Megjegyzés
Már írtam: pikáns, fűszeres gyümölcsös finomság. Aki az édes dolgokat szereti, azt se tántorítsa el ez a megállapítás, hisz tehet bele kedvére több cukrot, ízlése szerint édesítheti.
Tálalhatja édes fagylalttal, édesebb tejszínhabbal.
A gyümölcs pedig mindig a kínálat szerint variálható.
Ha kevésbé lédús gyümölccsel készítjük pl. csak szilva, áfonya, barack,
 akkor elég lehet 2 ek keményítő.
Kár lenne kihagyni:)))

(A képek, teljesen kihűlt állapotában készültek.)






A Szeretetrehangoltan, a Facebookon is elérhető:)


10 megjegyzés:

  1. Juj de szép! A pite is, de azok a gyümölcsös fotók! Az alsón meg szinte érzem a lime illatát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem a lime illatát, ízét:)))

      Törlés
  2. Áfonya, ribizli, szeder... a kedvenceim. Én is készítettem hasonló rácsos sütit már a nyáron (csak tepsiben:)). Nagyon jól néz ki a Te rácsos pitéd is. ...és az alsó fotó... hmmm, de beleharapnék. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...Csak tessék, csak tessék:) Persze nem akarok szemtelen lenni, tényleg nagyon szívesen, örülnék ha megkínálhatnálak:)

      Törlés
  3. ma már van benne jó adag sütemény, azért ebből egy szeletecske még lecsúszna :) nagyon gusztusosan fotózol!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)
      Igazad van, cseppet sem megterhelő:)

      Törlés
    2. Istenien néz ki!:) Milyen illata lehet?!:)

      Törlés
    3. Hát, az illata is Isteni:)

      Törlés