2012. július 25., szerda

Bazsalikomos duplán paradicsomos kenyér



Immár a paradicsom is bőségesen ontja termését.
A tavalyi aszalt paradicsom pedig, átszeretné adni a helyét az újnak:)
Bazsalikom mindig van, kenyér meg mindig kell.
Így született ez a nagyszerű, de egyszerű kenyér.
A kenyér tésztájába 2 nagy hámozott paradicsom levét gyúrtam, kiváltva vele a víz mennyiségének
 nagyobb részét, s ha már lúd legyen kövér alapon került még bele
aszalt paradicsom és friss bazsalikomlevél.




Bazsalikomos, aszalt paradicsomos, paradicsomos kenyér

Hozzávalók

Előtészta
100 g finomliszt
25 g friss élesztő
100 g langyos víz
1 tk méz
----------------
+
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g natúr búzadara ( jó a fehér is )
250 g sűrű paradicsomlé
10 db fél aszalt paradicsom
3 ek félbe vágott bazsalikomlevél
2 ek olívaolaj ( az aszalt paradicsomról )
1 1/2 tk tengerisó
250 g finomliszt ( összesen ennyit vett fel )




A 100 g finomlisztet átkevertem a kezemmel, ( így fellazítom a lisztet és a saját "energiámat" is beleviszem :) belemorzsoltam az élesztőt, belecsorgattam a mézet és összekevertem a kézmeleg vízzel. Meleg helyre tettem és hagytam, hogy felfusson ( 20 perc). ( Légmentesen lezárva mehet a Napra vagy ha meleg van a lakásban az is elég, ha nincs  - mint nálunk -  akkor mehet a 30 fokos sütőbe. )
Míg az élesztőgombák dolgoztak addig én is: előkészítettem a paradicsomokat.
A két nagy szem paradicsom tetejét keresztirányban bemetszettem, forró vízbe nyomtam 2-3 percig, így könnyen letudtam húzni a héját. Kisebb darabokra vágtam és a botmixerrel pürésítettem.
A bazsalikom leveleket is előkészítettem.
Az előtésztához adagoltam a búzadarát, a liszteket, a sót, belevágtam az aszalt paradicsomot és a bazsalikomleveleket ( csak 2-3 darabba ), hozzáöntöttem a sűrű paradicsomlét és a fűszeres olívaolajat. A (keverő)géppel összekevertettem a tésztát, majd kézzel alaposan megdagasztottam. Annyi lisztet adagoltam hozzá, hogy se nem kemény, se nem lágy, selymes, rugalmas tésztát kapjak.




Cipót formáztam belőle, rácseppentettem némi olívaolajat és gyengéden végig simítottam rajta.
Egy vaslábasba tettem. Hagytam hogy szépen megkeljen ( 30 perc elég volt ), közben a sütőt 200 fokra melegítettem. Bemetszettem a kenyér tetejét zsilettel. Egy alufólia darabra permeteztem kevés vizet és vizes felével beborítottam a lábast ( a fólia nem ért a kenyérhez ).
35 perc alatt sült meg a cipó, 25 perc után levettem a fóliát róla, hogy kicsit megpiruljon a teteje.




Igazi illatos, fűszeres finomság ez a kenyér.






12 megjegyzés:

  1. Mági, ez a kenyér nagyon guszta! Köszi a receptet. Lehet, hogy megpróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Ó igen, nagyon finom, örülök, hogy elkészíted:)

    VálaszTörlés
  3. Milyen szép a színe! Az aszalt paradicsom saját készítés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen saját, még tavalyi:)
      Hajni/Zoli, pont most írtam meg, hogy az a kókusztejes kalács, hát az valami álom szép!!! Emelem kalapom!

      Törlés
    2. Láttam:) köszönjük.
      Nem írnád le röviden hogyan aszalod? Vagy van géped?

      Törlés
    3. De igen, örömmel.
      Hamarosan fel is teszem az újat:)

      Törlés
  4. Kedves Mági!
    Nagyon szép kenyeret sütöttél! Én is tervbe vettem valamikor paradicsomos kenyér sütését, de mióta dolgozom, csak tologatom magam előtt a terveket. Meg dolgoztatom a kenyérsütő gépet:-)
    Trollanyu ajánlására jöttem Hozzád, házi sajtokat nézegetni, amivel én is foglalatoskodom az utóbbi időben. Úgy hogy megyek is sajtokon és egyéb csodákon szemet legeltetni!
    Üdv! Gerdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi üdvözöllek, szia.
      Köszönöm, hogy nézelődsz nálam, itt vagyok gépnél én is:)

      Törlés
  5. Helló Ági!
    Ez biztos finom lehet, legközelebb megkóstolom nálatok!
    Attila

    VálaszTörlés
  6. Megsütöttem a kenyered! Isteni finom!!! Köszönöm szépen!
    http://koskacukor.blogspot.hu/2013/07/paradicsomos-kenyer.html Itt megnézheted az enyémet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első dolgom volt megcsodálni a kenyered, köszönöm szépen :)
      Szép napot kívánok!

      Törlés