2012. július 11., szerda

Francia zöldbabsaláta

Amit én neveztem el franciának. Az oka a francia mustár és a francia tárkony.
A mustár tényleg francia, a tárkonynak csak a neve, amúgy a kertemben termett.

A melegben csak este eszünk tartalmasabbat, nappal főleg gyümölcsöt, esetleg hideget.
Főzéssel is csak este foglalkozom, akkor már élvezhető és be lehet kapcsolni a sütőt:)
Abban a szerencsében van részünk, hogy a házunk nem melegszik fel általában 26 foknál többre, bár ez rajtunk is múlik. Nappal zárva tartok minden nyílászárót és amennyire lehet árnyékolom az ablakokat.
Este és éjszaka pedig mindent kitárok. Ezenkívül nappal semmilyen hőforrást nem kapcsolunk be. Sütőt főleg nem, este viszont lehet. Bár lényegesen kevesebbet eszik mindenki, kenyeret és egy-egy sütit azért sütök. Leginkább a hidegen fogyasztható ételeké a főszerep. Bár legtöbbször megelégszünk egy kis salátával aminek az alapanyagait jórészt a kertben szedem össze, néha egy serpenyős zöldség vagy gabonás étel is belefér. Ki kell használni  a szaunát és a méregtelenítő programot amit az Égiek ingyen kínálnak nekünk. Ha elegendő friss vizet fogyasztunk és egy-egy frissítő gyógyteával is rásegítünk, a testünk végre megtud szabadulni egy csomó méreganyagtól.
Ráadásul nem kerül semmibe.




Francia zöldbab

Hozzávalók
1,5 kg zöldbab ( sárgahüvelyű )
50 gr Dijoni mustár, a krémes változat
100 gr olívaolaj
1 dl a bab párolóvizéből
frissen őrölt bors
tengerisó
nagy csokor tárkony
fele annyi petrezselyem
esetleg citrom leve és héja

A zöldbabot tisztítás után 2-3 cm-es darabokra vágtam.
A kukta párolókosarában 9 perc alatt megpároltam, majd hideg vízbe mártottam.
Egy nagyobb tál sarkában, a  mustárt az olivaolajjal összeturmixoltam ( én ezt a tejhabosítóval szoktam ), fokozatosan csöpögtettem bele az olajat és a zöldbab párolólevét, a lényeg, hogy krémes egyveleg legyen belőle. Fűszereztem és hozzáadtam a zöldfűszereket is, majd a babot és óvatosan összeforgattam.

Megjegyzés
- Inkább a savanykásabb, csípősebb fajta mustárt válasszuk.
 - Ha nem elég savanyú a mustár, citromlével esetleg tárkonyos ecettel tegyük azzá.
- Ha túl savanyú, akkor édes mustárral keverjük, vagy kevés mézzel harmonizáljuk.



Langyosan is finom, de legjobban hűtve szeretjük.




5 megjegyzés:

  1. Már megint egy finomság! Egy kis elmélkedésre hívnálak, ha van kedved:
    http://babette-babettefz.blogspot.hu/2012/07/no-gasztro.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)
      A bejelölt oldal "nem létezik" és a bloglistámról sem:(

      Törlés
    2. Frissítettem...valami hiba lehetett:)Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást!

      Törlés
  2. Klassz nyári étel ez is, a különböző mustárokat pedig nagyon szeretem, na meg a tárkonyt is:)

    VálaszTörlés