2012. július 9., hétfő

"Édestúró"



A múlt héten Hajni készített egy kapros ordás sütit.
Meglátva, emlékek tódultak a fejembe: mikor a Fiam pici volt még a Kispesti piacra jártam vásárolni.
Volt ott egy Néni, aki finomabbnál finomabb "tejkészítményeket" árult.
Összebarátkoztunk ( milyen véletlen, ha-ha ),
kis idő múlva az egyik juhtejből készült túróját a Fiamról nevezte el.
 A Fiam csöpp kisgyermek volt, nagyon édes, mindenki rajongott érte
( ma már nagyon nagy, de most is sokan szeretik... ).
Nos, egyik alkalommal Ő lepett meg ordával. Különösen finom volt.
Lehet, hogy akkor ettem először (?) de azóta sem gyakran.
Ritkán jutok hozzá, készíteni meg nem készítek, mert, bár tudnék ugye a visszamaradt savóból,
 de az én mennyiségemből, csak egy falatka lenne.
A zsendicét majd ordát, a sajt készítés során keletkezett savóból, további savanyítás útján készítik.
Sok savóból kevés orda, lehetne a szlogen, ennek a túrótól lágyabb, édeskés finomságnak.
Ezek az élmények viszont, bekapcsolták a "kreatívgombom" s arra késztettek,
hogy olyan "túrószerűséget" készítsek, ami nem savanyú.



Így gondolkodtam: 
- a túró savanyított/aludt tejből készül, tehát nekem nem az kell.
- ha sajtot készítek ecettel vagy citromlével, akkor teljesen összeugrik a kicsapódott fehérje,
egybeáll, de én most azt szeretném, hogy darabosabb legyen.
- amikor a kecskesajtot készítem, akkor joghurtot keverek a tejbe és megvárom még megalszik, "megsavanyodik" az sem célravezető most.
Maradt a frissen fejt tej és valami savanyú dolog ami kicsapja. Kefir, gondoltam.
Megpróbálom, mi történik ha a friss, forralt forró tejbe kefirt keverek. Ez lett belőle.




"Édestúró"


 Hozzávalók
2 liter friss házi tej
2 nagy doboz kefir

A 2 liter pár órával előbb fejt tejet felforraltam és elzártam a hőt.
A forró tejbe belekevertem 2 nagy doboz kefirt. 
( Tudjuk, hogy kefir és kefir között is óriási különbségek vannak, ezért megjegyzem,
hogy én a Spar saját kefirjét tettem bele, ami nem mondom,
hogy jobb vagy kevésbé jobb bármelyiknél, de tény hogy én ezt használtam.)
Összekevertem és óvatosan addig kevergettem  -nem folyamatosan, de lesben állva-
míg teljesen szétvált az alvadék és a savó.
Majd így hagytam 3 órán át.
Ezt követően egy szita sűrűségű szűrőbe öntöttem.
 A savót felfogtam, a túrót pedig hagytam teljesen kicsöpögni.
Áttettem egy tálkába és a hűtőbe várt további sorsára.

Nagyon finom, édes, darabos, szaftos túrót kaptam.




Készítettem ízelítőt, paradicsommal, paprikával, kovászos uborkával.




Fűszerekkel vagy csak egy csepp sóval is roppant finom.




A túró mennyisége
3 liter házi tej és 3x450 g-os kefírből pont 1 kg túró lett.
1,5 liter házi tejből és 2x450 g-os kefírből, 590 g.

Következő bejegyzésben ebből készült édességet, hidegséget mutatok.






16 megjegyzés:

  1. Szuper, ezt is ki fogom próbálni, de finom is lehet:) Kíváncsi vagyok miket készítesz majd belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit a túróból, csak pillanatnyilag jobban rákattantam.
      A fagylalt jobban ízlik belőle, amivel remélem tudok örömet szerezni Neked, ki annyi szépséges fagylaltot (is) készítesz :)

      Törlés
  2. megint elbűvöltek a gyönyörűséges fotóid, de a ételekről is úgy tudsz írni, hogy élmény

    (a túró alakja nem véletlenul szívalakú, ugyi?:))))))))))*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katalin, alázattal köszönöm.
      Képzeld a szívalakot nem formáztam, én is örömmel fedeztem fel:)

      Törlés
  3. Olyan jó ez a túró! Nem mérted, hogy mennyi lett a 2 liter tejből?
    Köszönöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De igen, csak nem tudom melyik szám a jegyzetemen. Holnap készítek újra és írom:)
      Köszönöm.

      Törlés
  4. De jó, hogy Rád találtam, ez a sok házi készítésű finomság tettre sarkall! Szép sorra kipróbálom őket.

    VálaszTörlés
  5. Csak tudnék szerezni házitejet! Annyira kevés van nálunk, annak pedig már megvan a gazdája. Azért valahogy megpróbálok szert tenni rá :)
    Nagyon szépek a fotók, étvágygerjesztőek <3 Köszönöm a leírását! /Megpróbáljam bolti tejből? /

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, megpróbálhatod, igen :) Többen jelezték vissza, hogy abból készítették (a külföldön élőknek hiányzik a túró, de házitej sincs :(
      éppen Alíz is a Fb-n, elkészítette boltiból, azt írta elégedett, csak "soványabb"...

      Törlés
  6. Ági!
    Tudok küldeni neked kefirgombát, ha kérsz, és akkor saját kefirrel készülhetnek a további finomságaid ... Házi tej szükséges hozzá - talán hallottál már róluk :)

    Köszi az ötletet, ezt is kipróbálom ...
    Lulu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lulu! köszönöm szépen, van nekem is,
      csak tekintettel, hogy nem mindenkinek elérhető, így próbálok olyan alapanyagokból dolgozni, ami legtöbbünknek igen. (Mellesleg köszönöm az ötletet, mert még nem csináltam vele.)
      Nagyon kedves vagy, ölellek,
      Ági

      Törlés
  7. Ági! Ezt nagyon szívesen megkóstolnám. A túrót imádom úgy is mint alapanyagot és minden vele készült ételt. Ha sikerül házi tejet szereznem, szívesen kipróbálom majd a receptedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Margaretta szia!
      Ha nagyon akarod, megcsinálhatod zsíros boltiból is...
      (Most leveleztünk a FB., Alíz megcsinálta ma, elégedett, csak "soványabb", írta :)
      Szép hétvégét!

      Törlés
  8. Már a kinézete is csábító. Jót ügyeskedtél.

    VálaszTörlés