2013. július 12., péntek

Vaníliamagos rostos baracklekvár tartósítószer nélkül






Hú, van egy kis lélegzetvételnyi szünet :) gyorsan járok erre a blog háza táján,
hisz napok óta nem válaszoltam levelekre, nem írtam, sőt csak kétszer nyitottam ki a gépet.
4 nap intenzív barack befőzésen vagyunk túl.
Vagyunk, mert a Családom is besegített, részben a szedésbe (mondjuk ebbe a szél is),
részben pedig, nem voltak nagy igényeik a terülj-terülj asztalkámat illetően, 
így minden szabad időmmel az eltevésre tudtam koncentrálni.
Aki csinálja, tudja miről beszélek, hisz pár nap alatt képes beérni
70-80 kg barack, és ez csak az egyik fán :)
Ennek nagyon örülünk és amennyire lehet nem engedjük kárba veszni.
Szerettem volna nagyobb mennyiséget adni Barátoknak belőle,
de ma keveseknek van ideje eme időt igénylő munkára.
Így kaptak friss fogyasztásra, a többit meg eltettük mi. 
Persze nem fogyasztunk el lekvárból ekkora mennyiséget,
de a kész lekvárnak, mindig akad gazdája.




Többfélét készítettem, de az idén a pepecselés nélküli ötleteim valósítottam meg.
 Aki nem most talált ide, az tudja, nem használok tartósítószert,
tehát most is minden anélkül készült!
- Készült hagyományosan nagyobb mennyiség Anyósomnak:
a gyümölcs 1/3-a mennyiségű cukorral, 
rostos lekvár, a gyümölcsöt összeturmixoltam, de nem passzíroztam át, sűrűre főztem.
- Készült minden nélkül, tehát édesítőt sem tettem hozzá, cukorbetegnek:
csak a darabos gyümölcs.
- Készítettem ivólevet, de ezt nem is készítettem külön, hanem a rotyogó gyümölcs
levéből szedtem le, mint tavaly. "Rostos ivólé" néven itt található: 


 


- Készítettem egy izgalmas ízesítéssel, erről külön írok.
- Raktam üvegbe felezve, pont úgy, mint tavaly: "Sárgabarack kompót" néven itt található: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/07/rozmaringos-sargabarack-dzsem-es-meg.html
- 10 kg tisztított barackból pedig Vaníliás lekvárt. főztem. 


A barack és a vaníliamagok találkozása :)


Vaníliamagos rostos baracklekvár


Hozzávalók
(a mennyiséget az arány miatt jegyzem)

10 kg barack (nettó)
2 kg kristálycukor
3 rúd vanília magjai és a rúd 

 A barackot megtisztítottam:
többszöri mosás után a pöttyöket kivágtam, kettévettem és a végét is kikanyarítottam.
Már az első adag után lecukroztam, beletettem a vanília kikapart magjait és a rudat is. 
Folyamatosan  -ahogy tisztítottam-   raktam az alaphoz a barackot és
alaposan megkevertem mindig.
(Amennyiben kisebb mennyiségből készítettem volna, akkor tisztítom,
hozzáadom a cukrot, vaníliát, megkeverem és így hagytam volna pár órán át
érlelődni, vagy egy éjszakát.
 Közben néhányszor megkevertem volna.)
Este 8 körül kezdtem főzni, mert akkora jött össze ez a mennyiség,
meg már a  kinti hőmérséklet  is csökkent.
Amikor a lekvár felforrt, a levéből leszedtem kb. 1 liternyit,
azonnal forrón üvegekbe töltöttem, 
a kupakokat rácsavartam és betettem őket a száraz dunsztba, ez az ivólé.
A többi barackot botmixerrel összeturmixoltam és folyamatos kevergetés mellett,
kellő sűrűségűre főztem.
Ezt egy nagyobb fehér porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg. 
(Azért nagy, mert előbb hűl a lekvár rajta, azért fehér, mert jobban látom a milyenségét.)
 Aki először főz, nem kell "parázni" emiatt, mármint, hogy honnan fogja tudni, jó-e?
Jó és kész. 
Ugyanis akkor jó, amikor Neki megfelel, kellően édes és kellően sűrű.
A fortyogó lekvárból kivesz egy tiszta kanállal, egy teáskanálnyit, szétönti a tányéron,
vár amíg kihűl és akkor jön a minőségellenőrzés.
Amennyiben megfelelő, akkor az előre elkészített tiszta üvegekbe tölti és az
előre elkészített száraz dunsztba rakja és kész :)
Mosogat.
Másnap, címkézi, díszíti, és mehet a kamra polcára.

Nos én is az előre elkészített, tisztára mosott üvegekbe töltöttem,
az előre elkészített kifőzött kupakokkal lezártam, fejre állítottam,
majd a száraz dunsztba raktam.
Ott hagytam kihűlni (24 óra).
 Címkéztem, lekötöttem egy szép papírral a tetejüket és elpakoltam.




Eláll tartósítószer nélkül? -kérdezik sokan.
Igen, eláll.

...a Fiam kreációja és fotója :)...

A lényeg: tiszta körülmények, egészséges gyümölcs és a hő! a hőkezelés, 
ehhez persze légmentes lezárásra van szükség.

Előkészületek

1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.
Szó szerint,  tisztára mosott! nem több és nem kevesebb. 
Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog,
nincs az üvegen semmi régi/maradék 
(papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos.
Ehhez nem kell más, csak áztatás, mosószeres, alapos (akár mechanikus) elmosás,
többszörös öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és
egy fazék forróba mártás, vagy kifőzés, majd fejjel lefelé borítva kiszárítás. 
Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, nylonnal letakarva. 
A kupakok nehezebb téma: 
- lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy lekvárra ne kerüljön 
ecetes uborkás kupak, vagy, ami előbb még hagymás csalamádét zárt le.
- veszünk újat, ha kapunk :)
Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig rotyogtatom,
majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a Napra teszem.
 Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk,
mert a kupak fontos szerepet tölt be a tartósítószer mentes befőzésben.
Nem mikrózom, nem sterilizálom.
Egy szó, mint száz: tiszta és kész!

2) Gyümölcs
- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt főzzünk be, ha a sajátunk, 
akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.
(Keressük az idősebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk.
Sok idős ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért.
Ők nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre, 
sőt lehet, hogy már nem is akarnak, hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog
és nincs is rá szükség.)
- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire.
Ez alatt azt értem, hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem, 
de az ami leesett és megütődött az nem rossz.
- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt. 
(A folyó vizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van
az összegyűjtheti és felhasználhatja öntözéshez.)
- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.

3) Dunszt
- Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, sőt mintha kockát képeznék, 
kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket. 
Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni.
Nedves dunszt
Kellő nagyságú fazekat kibélelek papírral ( újságpapír vagy papírtörölköző )
vagy konyharuhával, olyannal amit nem sajnálok. 
Olyan edényt választok, amiben széltében hosszában elférnek az üvegek.
Magasságra úgy, hogy a fedőt rá tudjam tenni.
Beleállítom a megtöltött üvegeket, amire már a tetőt is rácsavartam.
A fazekat pont addig töltöm vízzel, mint az üvegekben a víz szintje.
Ráteszem a fedőt, felforralom és a még 5-10-15 percig, attól függően mekkora az üveg.
Elzárom a tüzet és így hagyom kihűlni.
(Most is, a felezett barackokat így dunsztoltam.)




 Felbontás után hűtve tároljuk. 
Tudom, még sokan a hétvégén főzik be az idei baracklekvárt :)
Sok sikert kívánok!





8 megjegyzés:

  1. Én is éppen kajszi eltevésben vagyok. Te a héját nem szoktad leszedni? Vagy figyelmetlen voltam és átugrottam az írásodban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia "Kovtama"!
      Nem és nem, nem szedem le, mert ennek a baracknak nem kell, egyszerűen szétmegy. Nem, ugrottad át, mert külön nem hangsúlyoztam,csak azt írtam, hogy "A barackot megtisztítottam: többszöri mosás után a pöttyöket kivágtam, kettévettem és
      a végét is kikanyarítottam."
      Azt tenném, ha nem a saját barackom lenne, - amit ugye már ismerek- , hogy csinálnék egy próbafőzést. 10 szemet megtisztítanék, egy kevés vizet öntenék alá (hogy ne süljön le) és főzném egy 20-30 percet. Akkor kiderülne, hogy szétfő-e. Persze, az is kérdés, hogy lekvár lesz vagy dzsem....

      Törlés
  2. Gyönyörű a lekvárod :) Mennyi ideig áll el tartósítószer nélkül? Barackot még nem főztem be, mert anyukám és nagyim bizton állítják, hogy anélkül nem áll el, csak ha 1:1 a cukor gyümölcs arány (azt meg mi nem ennénk meg) Ők úgy "tanulták" még, hogy a barack túl lédús, sok cukor kell bele. Meg az eper is ebbe a kategóriába tartozik náluk. Mondjuk azt már készítettem 1/3 cukorral, de nem túl sokat és el is fogyott hamar (meg elosztogattam) így nem tudom, meddig állna el. Te mit mondasz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter!
      Igen a Te Anyukádnak és Nagyidnak igazuk van. Régen mindenki ezt a "szabályt" vette alapul, de azóta sok minden változott, és ma már nem engedjük meg magunknak ezt a cukor "terhelést" :)
      Bármeddig eláll (sok éves is van a kamrában), amíg nem bontod fel! Felbontás után hűtőben is sokáig eláll (hetekig) de érdemes kisebb üvegekbe tenni, ami belátható időn belül elfogy.
      A tisztaság és hőkezelés az alapszabály, ha betartod, akkor nem lehet gond.
      Rendszeresen teszek el minden nélkül, lekvárt (turmixolom, felforralom és száraz dunsztolom) és úgyhogy egészben csak a gyümölcsöt rakom üvegbe, ekkor nedves dunsztolom (pasztörizálom), semmi gond vele! (bár már lejárt a meggy, feketeribizli ideje -sajnos akkor nem jutottam hozzá, hogy posztoljam- de a technika miatt lehet, jó lenne megmutatom majd!
      Szóval azt mondom, igen eláll! tiszta "körülmények" jól záró kupak és hőkezelés!
      Örömteli napokat!

      Törlés
    2. Köszönöm Mági :) Én is ezt a választ vártam :) Végül is a lecsó is lédús és mégis eláll. Nem is beszélve a paradicsomról. Szép napokat Neked is!

      Törlés
    3. Eszter, örülök, Veled örülök :)

      Törlés