A zsenge kukorica mindig fontos helyet foglalt el az étkezésünkben ezekben a nyári hetekben.
Édesapám a konyhakertbe (ami igaz 400 négyszögöl volt) mindig ültetett csemegekukoricát.
Mindannyian szerettük.
Ma is mindannyian szeretjük, csak ma már nem Édesapám ülteti,
az én konyhakertem meg icike-picike, így a csemegekukoricát ismerőstől vesszük.
Ma is mindannyian szeretjük, csak ma már nem Édesapám ülteti,
az én konyhakertem meg icike-picike, így a csemegekukoricát ismerőstől vesszük.
S bár én szeretem nyersen -csodás, ahogy édes "teje" szétfröccsen a számban-
nagyobb mennyiségben megfőzzük, azaz kicsike hőkezelésnek tesszük ki.
nagyobb mennyiségben megfőzzük, azaz kicsike hőkezelésnek tesszük ki.
A kukta aljára rakunk a héjából, arra a kukoricát legalább két sorban,
-hogy mindenkinek 2-3 jusson- majd újra kukoricahéj.
Aláöntünk egy félliternyi vizet, rátesszük a fedőt és felforraljuk.
Elzárjuk a tüzet és megvárjuk, még a kukta megengedi, hogy levegyük a tetejét.
Mi nem főzzük meg jobban, annak a zsenge kukoricának amit veszek, ennyi bőven elég.
-hogy mindenkinek 2-3 jusson- majd újra kukoricahéj.
Aláöntünk egy félliternyi vizet, rátesszük a fedőt és felforraljuk.
Elzárjuk a tüzet és megvárjuk, még a kukta megengedi, hogy levegyük a tetejét.
Mi nem főzzük meg jobban, annak a zsenge kukoricának amit veszek, ennyi bőven elég.
Amikor elfogy a kuktából a kukorica, a kukoricahéjt megszárítom,
jó lesz dísznek, meg kötözni, pl a szőlőt, paprikát.
A "vizet" meg egy kancsóba öntöm.
Rájárunk még el nem fogy.
jó lesz dísznek, meg kötözni, pl a szőlőt, paprikát.
A "vizet" meg egy kancsóba öntöm.
Rájárunk még el nem fogy.
Igazából most csak ennyit akartam írni, hogy a vizet ki ne öntsük, igyuk meg,
mert tele van minden finomsággal, értékes vitaminokkal meg ásványokkal.
Azonban ha már kukorica, nézzünk utána mi is ez a kukorica és jó-e még valamire....
mert tele van minden finomsággal, értékes vitaminokkal meg ásványokkal.
Azonban ha már kukorica, nézzünk utána mi is ez a kukorica és jó-e még valamire....
Kukorica (Zea mays)
Közép-Amerikából származó kultúrnövény, ma már világszerte termesztik.
A Pázsitfűfélék családjába tartozik, fűféle.
( A növényről érdekességeket megtudhatunk, itt.)
Hatóanyagai: zsíros olajban linolsav (50%) és olajsav (40%) gliceridjei, E-vitamin, fitoszterol.
A kukoricabajuszban illóolaj karvakrollal, cserzőanyag, flavonoidok, szaponinok, fitoszterolok,
káliumsók nagy mennyiségben, alkaloidok.
káliumsók nagy mennyiségben, alkaloidok.
Felhasználása, mint gyógynövény
A kukoricabajusznak elsősorban magas káliumtartalma miatt, vizelethajtó hatása van.
A népi gyógyászatban húgyhólyaggyulladás, reumás panaszok, és túlsúly esetén használják.
Vércukorszint csökkentő hatására sok gyakorlati tapasztalat enged következtetni.
A kukoricaolaj értékes étkezési olaj.
Homeopátiás készítmény ismert.
(forrás: Gyógynövényhatározó c. könyv)
Lajos Atya, cukorbaj ellen, hólyaghomok esetén a kukorica teát javasolta.
Ehhez a kukoricaszemeket 10-15 percig lassú tűzön kellett főzni.
(forrás: (Lajos atya összegyűjtött morzsái" c. könyv)
Szabó Gyuri bácsi ajánlásai között is ott szerepel a kukoricahéj tea, cukorbetegség kapcsán.
(Szükség esetén, ajánlott hozzáfordulni.)
Egészségünkre!
Kedves Olvasó!
Örömmel veszem,
ha elmondod élményeid, megosztod saját tapasztalatod, hozzáteszel a leírtakhoz.
Köszönöm.
(Szükség esetén, ajánlott hozzáfordulni.)
Egészségünkre!
Kedves Olvasó!
Örömmel veszem,
ha elmondod élményeid, megosztod saját tapasztalatod, hozzáteszel a leírtakhoz.
Köszönöm.
Tetszik!
VálaszTörlés:) van Nálatok finom kukorica a piacon? (nem luxus áron) tudsz főzni?
TörlésSaját termés a kukorica? Milyen finom lehet megfőzve! Gyönyörűűű!!
VálaszTörlésNem, nem saját, már nincs hol....
Törlésde nagyon-nagyon finom. Köszönöm :)
Anyukám kertjében van, nagyon szeretjük. A levét én is iszom, nagymamám is itta mindig.
VálaszTörlésJövőre nagyobb kertünk lesz, biztosan vetek majd csemegekukoricát is...
Csipkerózsa <3
Törlésakkor megyek Hozzátok kukoricázni :) :)
Még sosem gondoltam rá, hogy megigyam. Legközelebb megkóstolom :-) De kiönteni nem szoktam a megmaradó áztató- és főzővizeket: ezekkel locsolom a növényeimet. Pl. a bab főzővizétől gyönyörű nagy fehér virágot növesztett az addig csak kicsi zöldeket hozó vitorlavirágom. Zizi
VálaszTörlésKedves Zizi :)
TörlésKóstold meg :), biztos a növények átengednek Neked kedves gondoskodásodért :)
Remek ötlet locsolni az áztató/főző vizekkel.
Még a savót is megkapják, ha túl sok keletkezik a sajt/túró készítése során (és már nem fér belénk, a kenyérhez sem kell, sőt szappan sem készül :) akkor felhígítva kiöntözöm a növényekre.
Szép napokat!
Mági
Nagyon örülök, hogy ide találtam! :-) Sok jó dolgot lehet tanulni! Köszönöm!
VálaszTörlésaniszu <3
TörlésKöszönöm szépen. Érezd jól Magad <3