A Levendulát szerintem mindenki ismeri, de aki nem ismeri, az is biztos találkozott már vele.
A kolostorkertek előkelő növénye, ma már szinte minden kertben megtalálható.
Népszerűségét, nagyszerűségének köszönheti.
Szépsége
mellett jóságával lopta be a magát a szívünkbe, hisz amellett,
hogy
gyönyörködteti a lelkünket, hat a testi nyavalyákra is.
"Olyan
házba kívánkozom, ahol az ágynemű levendulától illatozik."
- mondta Izaak Walton a XVII. században.
Persze az is lehet, hogy nem a levendula illatára vágyott, hanem a hozzákötődő tisztaságra és nyugalomra...
- mondta Izaak Walton a XVII. században.
Persze az is lehet, hogy nem a levendula illatára vágyott, hanem a hozzákötődő tisztaságra és nyugalomra...
Ez a vágy sokunknál ma is megvan.
Nem kell rögtön
betegségre gondolni az alkalmazását illetően.
Nyugtatja a központi idegrendszert, így megnyugtat, segít ellazulni az így vagy úgy egy felzaklató nap után.
Segíti az elalvást és a nyugodt, regeneráló alvást.
A népi gyógyászatban leginkább nyugtató, görcsoldó, csíraölő hatása miatt ajánlják.
Jótékony hatással lehet a migrén okozta fejfájásnál, szédülés csökkentésében.
Csökkenti az ideg alapú gyomor és bélpanaszokat, az emésztést segíti.
Javítja a vérkeringést, enyhíti a stressz okozta magas vérnyomást.
Segít a reumás és ízületi fájdalmak enyhítésében, a köszvényes láb ápolásában.
Élénkíti a nyirokáramlást.
Csodálatos hatással van a bőrünkre
- serkenti a sejtek újraképződését
- kordában tartja a faggyúműködést
- fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatással rendelkezik, így csökkenti bőr gyulladásait
- bevethetjük a pattanások kezelésekor
- a csípés okozta viszkető, kipirosodott bőr megnyugtatásakor
- nap okozta égés enyhítésére
Tehetjük a testápolónkba, krémeinkbe, masszázsolajunkba, házi szappanunkba.
Készíthetünk vele illatos nyugtató fürdőt.
Hasznát vehetjük a száj higiéniában (házi fogkrém, szájvíz), készíthetünk vele toroköblögetőt.
Kiváló
bőrápoló, ezért ki ne hagyjuk a levendulavizet, készítsünk tonikot,
arclemosót.
Nyugtatja, élénkíti, megtisztítja, fertőtleníti a bőrt.
Nyugtatja, élénkíti, megtisztítja, fertőtleníti a bőrt.
...http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/09/levendulas-mehviaszos-szappan.html... |
Végül
bátran használjuk a "konyhában", édességekben, és sósságokban egyaránt.
Készíthetünk vele, pudingokat, krémeket, fagylaltokat, kekszeket, süteményeket, fűszerezhetjük vele ecetet, mézet, vizet, sót és cukrot, a zöldségeinket és a húsokat is. Jól harmonizál a tejtermékekkel.
A fűszer mennyiségére viszont figyeljünk oda, könnyen lehet fűszerként is "túladagolni".
Készíthetünk vele, pudingokat, krémeket, fagylaltokat, kekszeket, süteményeket, fűszerezhetjük vele ecetet, mézet, vizet, sót és cukrot, a zöldségeinket és a húsokat is. Jól harmonizál a tejtermékekkel.
A fűszer mennyiségére viszont figyeljünk oda, könnyen lehet fűszerként is "túladagolni".
Milyen formájában alkalmazzuk?
Először
is szárítsunk jó sokat. Csokorba kötve, szellős, árnyékos helyen fejjel
lefelé lógatva, vagy a virágfejeket leszedve, vékony rétegben
szétterítve, napi rendszerességgel megmozgatva.
- Készítsünk különböző formájú koszorúkat, fonjuk össze, kötözzük vállfára, vagy varrjunk illatpárnákat.
(Ha az olvasás után átugrunk Évához, láthatunk Nála sok szép levendulás díszt :)
- A szikkadt virággal fűszerezzünk sót, cukrot: szép üvegbe rétegezzük a cukrot/sót, a virágokkal felváltva.
-
Fűszerezzünk vele ecetet: egy üvegcse almaecetbe vagy borecetbe
lógassunk néhány ág levendulát. Hagyjuk benne pár hétig, majd vegyük ki,
az ecetet szűrjük át.
- Készítsünk
vele olajat, ami később masszázsolaj lehet, vagy arckrémeinkbe,
testápolónkba keverhetjük: áztassunk hidegen sajtolt olajba szikkadt
vagy száraz levendula virágot és pár hét múlva szűrjük le.
- Keverjük fűszerkeverékekbe, pl. a Provence-i fűszerkeverék.
-
Használjuk fel kézműves kozmetikumainkban: pl. levendulavíz, fürdő,
szappan.
A levendulás vizet úgy készítsük, mint a rózsavizet: desztillált vagy tisztított,
esetleg forrásvízbe áztassunk friss vagy szárított levendulavirágot.
Hidegen tartva 7-10 napig tudjuk bőrünk tisztítására, frissítésére felhasználni.
A levendulás vizet úgy készítsük, mint a rózsavizet: desztillált vagy tisztított,
esetleg forrásvízbe áztassunk friss vagy szárított levendulavirágot.
Hidegen tartva 7-10 napig tudjuk bőrünk tisztítására, frissítésére felhasználni.
A
kényeztető fürdő vizünkbe, vagy forrázzunk le levendulavirágot, hagyjuk
állni pár órát,
majd szűrjük bele a kád vízbe,
vagy 1-2 dl tejben/tejszínben keverjünk el 5-10 csepp tiszta Levendula illóolajat
(pl. Tihanyi levendula illóolaj) és ezt öntsük a kád vízbe.
A víz ne legyen túl meleg és 20-25 percnél többet ne mártózzunk benne, akkor sem ha szeretnénk.
majd szűrjük bele a kád vízbe,
vagy 1-2 dl tejben/tejszínben keverjünk el 5-10 csepp tiszta Levendula illóolajat
(pl. Tihanyi levendula illóolaj) és ezt öntsük a kád vízbe.
A víz ne legyen túl meleg és 20-25 percnél többet ne mártózzunk benne, akkor sem ha szeretnénk.
- A friss virágot a virágzás idejében, tegyük ételeinkbe, készítsünk vele, italokat napi rendszerességgel.
A
levendulaméz nagyon finom (mint minden természetes méz) de mennyisége
korlátozott, ritkán jutunk hozzá. Így évek óta készítek levendulaméz
helyett levendulás mézet.
Ehhez a
leszedett levendula virágot (pl. 2 marék), és kevés levelet egy éjszaka
megszikkasztok.
Reggel üvegbe pakolom, és felöntöm akácmézzel (2 dl méz). A virág perceken belül felúszik a tetejére,
ezért napi rendszerességgel (később heti) lenyomkodom a méz felületéről, méz alá nyomom.
Amennyiben betartom a "nem hígítom fel a mézet", tehát az üveget félig pakolom virággal és
duplájára öntöm mézzel (2 marék virág+2 dl méz),
nos ebben az esetben nem fontos leszűrni később sem a mézet.
Reggel üvegbe pakolom, és felöntöm akácmézzel (2 dl méz). A virág perceken belül felúszik a tetejére,
ezért napi rendszerességgel (később heti) lenyomkodom a méz felületéről, méz alá nyomom.
Amennyiben betartom a "nem hígítom fel a mézet", tehát az üveget félig pakolom virággal és
duplájára öntöm mézzel (2 marék virág+2 dl méz),
nos ebben az esetben nem fontos leszűrni később sem a mézet.
Amennyiben viszont, megtömködném az üveget virággal (amit ugye nem teszek)
nos ebben az esetben, 5-6 hét után leszűrném.
nos ebben az esetben, 5-6 hét után leszűrném.
Miért akác mézbe teszem?
Az akácméz kevésbé hajlamos a kristályosodásra, ezért választom a "fűszeres mézeim" alapjául.
A mézet mindig méhész őstermelő Barátunktól vásárolom. (Elérhetőségét kérésre örömmel megadom.)
A
valódi illóolaj nyomtalanul elpárolog, erről megismerszik :) illetve
levendula esetében vásároljunk a csodálatos Pannonhalmi vagy Tihanyi
levendula illóolajakból, akkor tudjuk mit vásárolunk.
Az
illóolajat vízgőzdesztilláció útján nyerik.
Amikor csepegtetjük, akkor ne felejtsük el, hogy
1 kg illóolaj előállításához 100 kg levendula növényre van szükség.
Tiszteljük a természetet!
Amikor csepegtetjük, akkor ne felejtsük el, hogy
1 kg illóolaj előállításához 100 kg levendula növényre van szükség.
Tiszteljük a természetet!
Tehát
az aromalámpába, párologtatóba öntsünk vizet, gyújtsunk alá gyertyát.
Csöppentsünk a vízbe néhány csepp (2-3!) illóolajat.
Pillanatokon belül megtelik a levegő eme finom érzéki illattal....
""A levendulaolaj a
tisztaság, frissesség és rend légkörét ajándékozza,
elhessegeti a borongós gondolatokat és a "gonosz szellemeket".
Oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt.
elhessegeti a borongós gondolatokat és a "gonosz szellemeket".
Oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt.
"Tavaszi nagytakarítást" végez a lélekben.""
(Aromalexikon)
(Aromalexikon)
Felhasznált irodalom:
Aromalexikon, Gyógyfüveskönyv, Füveskönyv, Lajos Atya morzsái
Meses
VálaszTörlésKristina, köszönöm :) szép hetet!
TörlésDrága Ági, köszönöm a kedvességed, a látogatók invitálását! Sok szeretettel nézek a levenduláimra, azokra, amiket készítek belőle. A levendulás finomságok közül, a kedvencem a méz, amit magam is nem győzök készíteni.
VálaszTörlésKöszönöm a tartalmas útmutatót, a kellemes olvasnivalókat Nálad!
Talán holnap elmegyünk Pannonhalmára, majd hozok szép képeket a levendula ültetvényről, a lepárlásról.:)
Szép napokat kívánok szeretettel <3
Drága Éva!
TörlésIgen tudom, a levendula központi helyet foglal a virágaid között és sok mindent készítesz belőle.
Remélem eltudtok menni, várom az élményeid.
Bármit hozzátudsz tenni ehhez az íráshoz, pl. a lepárlásról, örömmel fogadjuk :)
Szép napot!