Nem tudom mikor kezdődhetett....
Akkor amikor karamell fagylalt készítésre invitáltak,
vagy akkor amikor egy "nyitóképemhez" azt írta valaki, hogy "azt hittem valami karamelles barackos süti", vagy akkor amikor a régi karamell szószos bejegyzésem nézegettem,
vagy akkor amikor terveztem (fejben) egy barackos karamelles süteményt (még megvalósításra vár),
nem tudom (?)
Nem tudom, hol lehet a gyökere, de egyszer csak tudtam, hogy ebből az adag barackból most karamelles baracklekvár lesz. Csodálkozott is a Férjem, amikor látta, hogy baracklekvár főzés közben,
fél fazék karamellre ügyelek...
A Fiam meg szeretett volna belőle, de nem adtam...(de ma készítek Neki, csak Neki).
Karamelles rostos baracklekvár
Hozzávalók
(az arányok miatt)
10 kg sárgabarack (nettó)
1+2 kg kristálycukor
0,5-1 dl víz
1) A barackokat rendje és módja szerint tisztítottam és egy nagy fazékban gyűjtögettem.
Az első adag után rászórtam 1 kg cukrot, összekevertem és így tettem, azaz megkevertem,
minden adag barack érkezése után.
Végül feltettem főni.
Elindultam a cukorért és ekkor villant be "karamell" :)
2) Fogtam egy 5 literes fazekat, beleöntöttem 2 kg kristálycukrot és annyi vizet, hogy átnedvesítette a cukrot.
Tűzre raktam és hagytam, hogy a cukor megolvadjon és végül borostyánszínű karamellé váljon :)
Nagyon résen kell lenni! nehogy túlpirítsuk, vagy megégjen.
Nem szabad megkeverni, mert attól "kiszárad" (nem találtam jobb szót rá),
inkább -ha szükséges- mozgassuk/rázogassuk meg az edényt.
inkább -ha szükséges- mozgassuk/rázogassuk meg az edényt.
3) A forró karamellbe, beleöntöttem kb 2 liternyi meleg barackot (főleg a hígabb részéből),
majd gyorsan összekevertem.
Vigyázat!!! Roppant balesetveszélyes!
Csak saját felelősségre tegyük!, gyermek, kutya, macska ne legyen a közelünkben,
viszont legyen elég hely mögöttünk, hogy esetleg hátra tudjunk lépni(ugrani).
Csak saját felelősségre tegyük!, gyermek, kutya, macska ne legyen a közelünkben,
viszont legyen elég hely mögöttünk, hogy esetleg hátra tudjunk lépni(ugrani).
4) Az összeolvadt karamelles barackot átöntöttem a többi barackhoz,
majd botmixerrel az egészet összeturmixoltam.
majd botmixerrel az egészet összeturmixoltam.
Folyamatos kevergetés mellett, kellő sűrűségűre főztem, készre főztem a lekvárt.
Ezt egy nagyobb fehér porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg. Lásd, részletesen itt.
5) Az előre elkészített tiszta üvegekbe töltöttem, tökéletesen záródó kupakokkal lezártam és a száraz dunsztba raktam "kihűlni".
Természetesen ez is tartósítószer nélkül készült.
Azért rostos, mert nem passzíroztam át, azért lekvár, mert nem darabos.
A befőzés alapjairól, és a dunsztolásról
1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.
Szó szerint, tisztára mosott! nem több és nem kevesebb.
Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog, nincs az üvegen semmi régi/maradék
(papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos. Ehhez nem kell más,
csak áztatás, mosószeres,
alapos ( mechanikus) elmosás, többszöri
öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és egy fazék
forróba mártás, vagy kifőzés, majd fejjel lefelé borítva kiszárítás.
Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, nylonnal letakarva.
A kupakok nehezebb téma:
- lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy lekvárra ne kerüljön
ecetes uborkás kupak, vagy, ami előbb még hagymás csalamádét zárt le.
- veszünk újat, ha kapunk :)
Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig
rotyogtatom, majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a
Napra teszem.
Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk, mert a kupak fontos szerepet tölt be
a tartósítószer mentes befőzésben.
Nem mikrózom, nem sterilizálom.
Egy szó, mint száz: tiszta és kész!
2) Gyümölcs
- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt főzzünk be, ha a sajátunk,
akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.
(Keressük az idősebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk. Sok idős
ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért. Ők
nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre,
sőt lehet, hogy már nem is akarnak, hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog és nincs is rá szükség.)
- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire. Ez alatt azt értem,
hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem, de az ami
leesett és megütődött az nem rossz.
- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt.
(A folyó vizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van az összegyűjtheti és felhasználhatja öntözéshez.)
- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.
Gyümölcs(barack) milyensége alapján döntünk, hogy a héját lehúzzuk vagy maradhat.
Gyümölcs(barack) milyensége alapján döntünk, hogy a héját lehúzzuk vagy maradhat.
3) Dunszt
- Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, sőt mintha kockát
képeznék,
kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket.
Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni.
A sárgabarack csodás zamata dominál ebben a lekvárban (is).
Valahol hátul (csak később érezzük meg) lapul meg a karamell összetéveszthetetlen aromája.
Felbontás után hűtve tároljuk.
Ági!
VálaszTörlésMost pihennek a kis fekete pöttyös barackjaim a meleg takaró ölelésében. Azt hittem, velük befejeztem az idei sárgabarack befőzést. De NEM, ezt ki kell hogy próbáljam. Micsoda párosítás! :) Csak köszönömöket tudok zengeni. <3
Drága Beatrix!
Törlés<3 én is köszönöm, köszönöm, köszönöm.......
Ölellek,
Á.
Csodálatos Ági! Micsoda ötlet! Én bodzaszörpöt készítettem karamellel és csodás az íze! Ezt is ki fogom próbálni! Gratulálok! (Y)
VálaszTörlésDrága Éva!
TörlésKöszönöm szépen, nem kevésbé jó ötlet a bodzaszörp-karamell :)
Remélem megfelel a "kíváncsian várom"-nak, gondoltam ma Rád amikor feltettem...
<3
Es micsoda kepek!!!! Nagyon ugyes vagy Agi!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy mindig megsimogatod a lelkem :)
Törlés