2012. október 14., vasárnap

Sonkás sajtos csiga




Sokszor készítek ilyen sós csigát/tekercset. Egyszerű kelttésztából.
 Nagyon finom melegen, de hidegen is élvezhető.
Kiváló egy finom leves után, de jól jön akár uzsonnára.
Megfelelő tízórainak az iskolába, mellé paradicsom, paprika, vagy nyers felszeletelt uborka,
 esetleg valami plusz, amibe mártogatni lehet.




A tészta tölteléke lehet bármi amit találunk, vagy szeretünk.
Most paradicsomosan, sajttal, sonkával illetve sonka nélkül készítettem.


Sonkás sajtos csiga





Hozzávalók
Tészta
520 g finomliszt
320 g langyos víz
25 g friss élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
0,5 dl olívaolaj
----------------------
sonka (kb. 100 g)
kemény sajt (kb. 200 g)
paradicsomszósz (lásd később:)
fűszerek (só, bors, szurokfű, házilag készült chilipehely)


A fele lisztet tálba szitáltam, és hozzámorzsoltam a friss élesztőt.
Ráöntöttem a langyos vizet és belecsorgattam a mézet.
Összekevertem, folpack fóliával légmentesen lezártam
(a tál szélét nedves kezemmel körbetörlöm, ráfeszítem a fóliát, ami így rátapad és ott is marad)
 és hagytam hogy felhabosodjon az egész.
(Ha a hőmérséklet 23 fok körül van, akkor ez 20-30 perc, ha 20 fok alatt akkor ettől több.)
Ezt követően hozzáadtam a többi lisztet, sót és olajat, majd kissé puhább,
de nem ragacsos tésztát dagasztottam belőle.
A munkalapon hagytam, meghintettem liszttel és egy tállal,
ami pontosan illeszkedik a munka felülethez, letakartam.
Így hagytam, hogy több mint duplájára keljen. (2 óra)







Közben tettem a többi dolgom és mellesleg elkészítettem a paradicsommártást. 
Így: egy 1/2 literes üveg sűrű paradicsomléhez adtam 3 ek paradicsomkrémet,
 3 ek olívaolajat, szárított szurokfüvet (oregánó), tengerisót,
frissen őrölt borsot, kevés chilipelyhet. Összekevertem.  
A tésztát kinyújtottam nem túl vékonyra (0,5 - 1 cm között), majd rákentem a paradicsommártást, összefogtam több szelet sonkát  és egyszerre, ollóval apró darabokra vágva rászórtam.
Fogtam a reszelőt és közvetlenül a tésztára reszeltem a sajtot, a többit pedig egy tányérba.
A tésztát feltekertem, mint a bejglit és kétujjnyi szeletekre vágtam, majd az időközben elkészítettet sütőpapírral takart tepsire sorakoztattam őket, vágott felükkel fektetve. (egy tepsire elfértek).
 Mindegyik tekercs tetejére tettem még egy csippentést a  lereszelt sajtból és egy mokkáskanál olívaolajat csöpögtettem rá.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra.
 A tésztatekercsek addig pihentek, amíg a sütő bemelegedett.
A 200 fokban 20 perc kellett nekik, hogy megsüljenek (minden sütő más!:)






6 megjegyzés:

  1. Hú,de guszta! a srácaimnak is nagyon bejön:9Sokszor készül hasonló nálam is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálad is guszta...:)
      Milyenek voltak a chilik? Csípősek, ízesek?

      Törlés
  2. Úristen de gyönyörű,guszta!!!!És milyen finom lehet,elmentem a receptet!Köszi!
    Mostanában nem járkáltam blogokban,nagyon kevés időm van, de most van néhány napom,így próbálok sétálni itt-ott!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mellissina! Örülök, hogy van egy kis időd és tudsz lazítani:)))

      Törlés